Τρίτη 3 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Επιχειρησιακή σύμβαση σε ξενοδοχείο με μείωση 12%

Με τη συμφωνία εργοδοτικού συνδικαλισμού και Επιθεώρησης Εργασίας. Σε συγκέντρωση σήμερα στις 7 μ.μ. έξω από το ξενοδοχείο καλεί το ΠΑΜΕ

Από ένα ξενοδοχείο στην Καρδίτσα ξεκινάει η υπογραφή και η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ) μέσω των οποίων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα επιχειρούν την πλήρη κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων.

Πρόκειται για το ξενοδοχείο «ΚΙΕΡΙΟΝ», που ανήκει στην «ΠΑΞΕΚ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με έδρα την Καβάλα και διακριτικό τίτλο το «ΠΑΞΕΚ ΑΕ», στο οποίο εργάζονται 19 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Επειδή δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, τη σύμβαση με την εταιρεία υπογράφει το κλαδικό σωματείο, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Υπνου Νομού Καρδίτσας. Μάλιστα, ως πρόεδρος του συνδέσμου που υπέγραψε τη σύμβαση εμφανίζεται ο Γ. Μπαλατσούκας, ο οποίος - όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ - δεν είναι πλέον εργαζόμενος, αλλά έχει γίνει ξενοδόχος...

Η σύμβαση, που θα διαρκέσει ένα χρόνο, προβλέπει μείωση 12% στις αποδοχές των εργαζομένων. Ως αιτιολογία στη σχετική έκθεση του ΣΚΕΕΕ για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης αναφέρεται το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το εν λόγω ξενοδοχείο και γενικότερα ο ξενοδοχειακός κλάδος.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

α) «Ο κλάδος σύμφωνα με τα κοινώς συνομολογηθέντα από το Κλαδικό Σωματείο "ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΥΠΝΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ" και την εταιρεία "ΠΑΞΕΚ ΑΕ" βρίσκεται σε κρίση, λόγω της έντονης οικονομικής ύφεσης και των ιδιαιτεροτήτων του συγκεκριμένου γεωγραφικού διαμερίσματος, του οποίου οι σχετικές επιχειρήσεις απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών - τουριστών».

β) «Τα στοιχεία που έχει προσκομίσει η εταιρεία αποδεικνύουν, ότι όντως η "ΠΑΞΕΚ ΑΕ" αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας και για το λόγο αυτό επήλθε συμφωνία με το Σύνδεσμο Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Υπνου Νομού Καρδίτσας». Δηλαδή το κλαδικό σωματείο συμφωνεί ότι την όποια ζημία της επιχείρησης, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει να αντεπεξέλθει στον οξύ ανταγωνισμό, πρέπει να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Είτε αυτό σημαίνει μειώσεις μισθών, είτε και απολύσεις.

γ) «Από τα στοιχεία της αρμόδιας επιθεώρησης εργασίας προκύπτει ότι στην εταιρεία "ΠΑΞΕΚ ΑΕ" δεν έχει διαπιστωθεί παράβαση της εργατικής νομοθεσίας έως σήμερα». Το αυτονόητο αξιοποιείται από την Επιθεώρηση Εργασίας και το κλαδικό σωματείο για να δεχτούν οι εργαζόμενοι να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους, να απεμπολήσουν τις κατακτήσεις τους και να συμβάλλουν στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ

Την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ και καλεί σε συγκέντρωση σήμερα στις 7 μ.μ. έξω από το ξενοδοχείο: «Καταγγέλλουμε, για άλλη μια φορά, τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, που καθημερινά σκύβουν το κεφάλι μπροστά στους εργοδότες, κρύβονται πίσω από νόμους που ψήφισαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ξεπουλάνε εργατικά δικαιώματα για να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες».

Οσον αφορά στο Σύνδεσμο Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Υπνου Νομού Καρδίτσας επισημαίνει ότι «υπέγραψε τη σύμβαση παρά τις απολύσεις που προηγήθηκαν στη συγκεκριμένη επιχείρηση και παρά του ότι ο "πρόεδρός" του δεν είναι πλέον εργαζόμενος αλλά εργοδότης (ξενοδόχος)». Και προσθέτει: «Δεν μας ξενίζουν τέτοιες συμπεριφορές συνδικαλιστών ανύπαρκτων σωματείων ή σωματείων σφραγίδων. Το συγκεκριμένο σωματείο είναι ένα από αυτά που με νοθείες διαμορφώνουν την πλειοψηφία της διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας. Είναι ένας από τους πολλούς "προέδρους" ανύπαρκτων σωματείων που διαμορφώνουν τη φιλοεργοδοτική - φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του, εδώ και ένα χρόνο συνταξιούχου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου, στελέχους του ΠΑΣΟΚ και διορισμένου αντιπροέδρου στο νοσοκομείο Καρδίτσας».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η πλειοψηφία των αντιπροσώπων που εκλέγουν τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου διαμορφώνεται από "συνδικαλιστές" του ΠΑΣΟΚ αλλά και από το χώρο της ΝΔ και του ΣΥΝ, από σωματεία (εκτός ελαχίστων) που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν κάνει καμιά εμφάνιση πουθενά, δεν τα ξέρει κανείς, που οι διοικήσεις τους είναι πλαστές, που κάποιοι που εμφανίζονται σαν μέλη της διοίκησης δεν το ξέρουν καν ότι είναι, που οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο του ΕΚΚ δεν ξέρουν από ποιο σωματείο βγήκαν...» και καλεί τους εργαζόμενους να συνταχθούν με το ταξικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, για να ανατραπούν οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και η πολιτική που υπηρετεί τους εργοδότες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέλυσε τον πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου! (2023-12-13 00:00:00.0)
Εντείνονται οι απεργιακές προετοιμασίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς (2022-06-17 00:00:00.0)
Κοινό υπόμνημα 45 κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων (2020-06-05 00:00:00.0)
Με δύναμη από τα συλλαλητήρια, συνεχίζουν τη δράση για τις Συλλογικές Συμβάσεις (2018-03-22 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων (2018-02-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ