Τρίτη 3 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2011
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζική, μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση

MotionTeam

Με την πίστη ότι ο εργαζόμενος λαός μπορεί και πρέπει να γίνει δύναμη ανατροπής και εξουσίας, χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, αγρότες, ΕΒΕ και φοιτητές συμμετείχαν στον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Κίνησαν από κάθε συνοικία της πόλης, από τα χωριά της υπαίθρου, εργάτες από πολλούς χώρους και κλάδους δουλειάς που τούτη την περίοδο βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας στα εργασιακά τους δικαιώματα, στο μεροκάματο και την ασφάλιση. Στο Αγαλμα του Βενιζέλου αντάμωσαν με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό, που επίσης βιώνει την πιο άγρια επέλαση στο εισόδημα και τα δικαιώματά του. Απολυμένοι και εργαζόμενοι με εκ περιτροπής εργασία, απλήρωτοι για μήνες, από καταστήματα του εμπορίου, όπως η «FENA», ο «Αρβανιτίδης», εργαζόμενοι από την επιχείρηση «Πλαίσιο», τη «Φίλκεραμ», άνεργοι οικοδόμοι, καπνεργάτες από έναν κλάδο που εξαφανίζεται, εργάτες και υπάλληλοι από κάθε κλάδο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Διαδήλωσαν πως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», απαίτησαν «Δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και έδειξαν το δρόμο της αντίστασης, φωνάζοντας «Εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ και φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στους καπιταλιστές».

Ξεχωριστό κάλεσμα στη νέα γενιά

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΠΟΕΕΠ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Κάλεσε «κόντρα στο συντονισμό της τάξης των καπιταλιστών, με επιτελείο το αστικό κράτος, να στήσουμε τον πανεργατικό συντονισμό, την εργατική αλληλεγγύη». Κάλεσε «ιδιαίτερα τους νέους της δουλειάς με το ΠΑΜΕ, τους νέους των σπουδών με το ΜΑΣ, σ' αυτή την κρίσιμη φάση, τώρα που κρίνεται το μέλλον τους να σταθούν δίπλα μας. Να μη συμβιβαστούν με ό,τι ετοιμάζουν γι' αυτούς χωρίς αυτούς».

Ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Ο πραγματικός όγκος της αποκαλύφθηκε με τη συγκρότηση της πορείας. Οταν οι τελευταίοι από την πλατεία στο Αγαλμα του Βενιζέλου έβγαιναν στην οδό Εγνατία, η κεφαλή έφτανε στη συμβολή με την οδό Ιασονίδου.

Με τα συνθήματα να συγκλονίζουν το κέντρο της πόλης, ακολουθώντας τη διαδρομή Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατία. Εγινε κατάθεση στεφάνων από το ΠΑΜΕ, το ΠΑΜΕ Νέων, το Συνδικάτο Καπνεργατών «Το Παγκαπνεργατικό», την Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την ΠΟΕΕΠ και δεκάδες ακόμα σωματεία και φορείς.

Οι εργαζόμενοι τίμησαν τους νεκρούς εργάτες και δήλωσαν την απόφαση, μαζί με το ΠΑΜΕ, να δώσουν την επόμενη μεγάλη μάχη, της πανεργατικής απεργίας στις 11 του Μάη.

Εκδήλωση στο «Πλαίσιο»

Η μάχη για την προετοιμασία της απεργιακής συγκέντρωσης δόθηκε τις προηγούμενες μέρες και με παρεμβάσεις όπως η εκδήλωση για την Πρωτομαγιά που έγινε την Παρασκευή μέσα στο εργοστάσιο από το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΠΛΑΙΣΙΟ - DOMANI». Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία και διασφάλιση των θέσεων εργασίας, διακήρυξαν και μέσα από την εκδήλωση την απόφασή τους, συσπειρωμένοι στο ταξικό κίνημα να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κατακτήσεων που κερδήθηκαν με αγώνες, αίμα και θυσίες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εργαζόμενοι από εργοστάσια που έχουν κλείσει και έμειναν άνεργοι (ΜΙΝΟΣ, ΚΟΥΝΣΤΟΦ κλπ.), απλήρωτοι εργαζόμενοι από εργοστάσια που δεν καταβάλλουν τα δεδουλευμένα κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για το Μάη του '36 και την Aντιφασιστική Νίκη των Λαών (2024-05-10 00:00:00.0)
Μήνυμα ξεσηκωμού (2007-11-08 00:00:00.0)
Μέχρι τη νίκη! (2007-05-02 00:00:00.0)
Στο φουλ οι μηχανές για τον ταξικό γιορτασμό (2007-04-20 00:00:00.0)
Πολύμορφες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις (2006-06-08 00:00:00.0)
Οι νεότεροι δε θυμούνται τόσο μεγάλη διαδήλωση (2005-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ