Τρίτη 3 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2011
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Στο πόδι» από τα χαράματα

Στο πρώτο λιμάνι της χώρας, η γιορταστική αγωνιστική ατμόσφαιρα κυριαρχούσε σ' όλη την περιφέρεια από νωρίς. Οι μαζικές ομάδες περιφρούρησης των ταξικών δυνάμεων τα χαράματα ήταν ήδη στο λιμάνι για να περιφρουρήσουν την απεργία στα καράβια. Ενώ ξεχωριστό στιγμιότυπο της χτεσινής μέρας ήταν η εκδήλωση που διοργανώθηκε στο τμήμα του λιμανιού, απ' όπου αποπλέουν τα καράβια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπου ήταν και ο τόπος προσυγκέντρωσης των σωματείων του Πειραιά.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί οπότε και είχε καθοριστεί το αγωνιστικό ραντεβού, απεργοί ναυτεργάτες - στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών - εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, εργάτες από τα σαπουνάδικα, συνταξιούχοι, φοιτητές, σπουδαστές, μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και οι γυναίκες της εργατικής τάξης με τις σημαίες της ΟΓΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή του Πειραιά.

Τη συγκέντρωση άνοιξε με το χαιρετισμό της η Πόπη Ξυκαλάκη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΓΕ. Ομιλητής ήταν ο Θωμάς Παπάς από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Από νεαρές εργαζόμενες απαγγέλθηκαν ποιήματα του Μ. Μπρεχτ.

Με προμετωπίδα το πανό της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, που έγραφε «1η Μάη 2011 αφετηρία νέων αγώνων. Σκλάβοι δεν θα γίνουμε. Δεν θα υποταχτούμε. Με ενότητα, αγώνα και το ΠΑΜΕ θα αντεπιτεθούμε», οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν μια μαχητική, γεμάτη παλμό πορεία, που κατέληξε στο μνημείο των 11 νεκρών εργατών, από τη μεγάλη απεργία του 1923, όπου παρουσιάστηκε το χρονικό της απεργίας, απαγγέλθηκαν ποιήματα και έγινε κατάθεση στεφανιών. Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ