Τρίτη 3 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2011
Χιλιάδες διαδήλωσαν απορρίπτοντας την ανοχή και την υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική

Η πορεία φτάνει στην αμερικανική πρεσβεία

*

Η πορεία φτάνει στην αμερικανική πρεσβεία
Με σύνθημα «Με το ΠΑΜΕ και την κοινωνική συμμαχία, να γίνει ο εργαζόμενος λαός δύναμη ανατροπής και εξουσίας» πορεύτηκαν οι χιλιάδες εργάτες, που την Κυριακή διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ σε πάνω από 70 πόλεις ολόκληρης της χώρας, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Μέρα Επιθεώρησης των δυνάμεών τους, της πείρας και των καθηκόντων για την ενίσχυση της ταξικής πάλης - για να δυναμώσει ο αγώνας μέχρι την οριστική ανατροπή της εξουσίας των εκμεταλλευτών. Ανταμώνοντας με τους χιλιάδες φτωχομεσαίους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νέους και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ κατέγραψαν την ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή οργάνωση και πάλη ενάντια στα μονοπώλια, ώστε έτσι να μεγαλώσει η αντίσταση στην αντιλαϊκή καταιγίδα αλλά και να φωτιστεί η προοπτική. Τις φετινές πρωτομαγιάτικες απεργιακές κινητοποιήσεις «στόλισαν» έργα καλλιτεχνών στρατευμένων στα συμφέροντα του λαού.

Στην Αθήνα

Μια αυθεντική λαϊκή γιορτή στήθηκε την Κυριακή το πρωί στην Αθήνα. Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα πλημμύρισαν χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, λαϊκές οικογένειες και νέους που, διαδηλώνοντας, τραγουδώντας, φωνάζοντας συνθήματα και κυματίζοντας κόκκινες σημαίες βροντοφώναξαν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Τα σωματεία είχαν ετοιμάσει την παρουσία τους με φαντασία και μεράκι. Γέμισαν το χώρο με χρώμα, αλλά και αιτήματα αντίστοιχα των λαϊκών συμφερόντων και του πλούτου που παράγεται στη χώρα μας. Σε κεντρικές κολώνες είχαν κρεμαστεί καλαίσθητα γιγαντοπανό εμπνευσμένα από τους αγώνες των εργαζομένων.

Τα μπλοκ των κλάδων συνέρρεαν από παντού
Τα μπλοκ των κλάδων συνέρρεαν από παντού
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που καλούσε τους εργάτες να ξεσηκωθούν ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση, αλλά και της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ. Επίσης στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ συμμετείχαν η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία και Κύπριοι φοιτητές.

Στην πρώτη σειρά μπροστά από την εξέδρα νεαρές κοπέλες, σπουδάστριες, έχοντας η καθεμιά κρεμασμένο πάνω της ένα κόκκινο γράμμα σχημάτιζαν τις λέξεις: 1η Μάη. Οργάνωση. Ανυπακοή. Αντεπίθεση. Χαρακτηριστικό ήταν το «άρμα» της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, πάνω στο οποίο αναπαραστάθηκε η κοινωνική συμμαχία εργαζομένων - αυτοαπασχολούμενων - αγροτών - γυναικών και νέων.

Νωρίτερα το πρωί, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ κατέθεσαν στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και το Πολυτεχνείο.

Καμιά θυσία για ΝΑΤΟ και πλουτοκρατία!

Λίγο πριν τις 10 το πρωί τα μπλοκ αρχίζουν να φτάνουν από τις προσυγκεντρώσεις που είχαν οριστεί σε κάθε κλάδο. Η ορχήστρα στην εξέδρα παίζει μουσική και «υποδέχεται» το λαϊκό ποτάμι που πλημμυρίζει σε λίγα λεπτά το Σύνταγμα, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονται συνθήματα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Τα τραγούδια σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σκούρτη, παιγμένα από ερασιτεχνική ορχήστρα ξεσήκωσαν και συγκίνησαν τους διαδηλωτές, ενώ στο τέλος ακούστηκε ο ύμνος της Διεθνούς και οι γροθιές υψώθηκαν.

Στιγμιότυπο από το μπλοκ των οικοδόμων
Στιγμιότυπο από το μπλοκ των οικοδόμων
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο ΓΓ του βραζιλιάνικου ΚΚ Ιβάν Πινέιρο και ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Νότιας Αφρικής Κρις Ματλάκο. Ακόμα, αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης. Μήνυμα αλληλεγγύης απέστειλε η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών και ο ΓΓ της Χαϊντάρ Ιμπραχίμ. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη συνέχεια τα μπλοκ παρατάχθηκαν στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και η μαχητική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ξεκίνησε. Συνθήματα όπως «Θα κάνουμε θυσίες για άλλη εξουσία και όχι για το ΝΑΤΟ και την πλουτοκρατία» και «Ανυπακοή, απειθαρχία, ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία» ακούγονταν διαρκώς από τους εργαζόμενους. Εξω από τη γαλλική πρεσβεία διαδηλωτές έριξαν κόκκινες μπογιές καταδικάζοντας με αυτόν τον συμβολικό τρόπο την ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά του λαού της Λιβύης (στην έναρξη της οποίας πρωτοστάτησε η Γαλλία). Οταν περνούσε η πορεία έξω από τα γραφεία της ΕΕ και την αμερικανική πρεσβεία τα συνθήματα εντάθηκαν: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί»!

Στην υπόλοιπη Αττική

Στην Ελευσίνα η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ηρώων με μαζική συμμετοχή εργαζομένων, νέων, συνταξιούχων κ.ά. Ακολούθησε αγωνιστική πορεία στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην Ανω Ελευσίνα, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών. Μαζική ήταν και η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που έγινε από τις ταξικές δυνάμεις στην περιοχή του Λαυρίου στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων. Μετά τη συγκέντρωση έγινε δυναμική και μαχητική πορεία με συνθήματα, πανό και σημαίες, που κατέληξε στο λιμάνι.

Αντίστοιχη απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στα Μέγαρα στην πλατεία Ηρώων από τις ταξικές δυνάμεις της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαχητικό μήνυμα αντίστασης στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους (2024-05-02 00:00:00.0)
Ο αγωνιστικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς σε όλη τη χώρα (2022-05-03 00:00:00.0)
Μήνυμα διεκδίκησης και αγώνα απ' όλη τη χώρα (2020-05-02 00:00:00.0)
«Κόκκινη Πρωτομαγιά - Πρωτοπόρα Εργατιά»! (2013-05-02 00:00:00.0)
Λαμπρή ταξική ενωτική γιορτή (2003-05-02 00:00:00.0)
Πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (1999-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ