Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
Ο αγωνιστικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς σε όλη τη χώρα

ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
Στη Χαλκίδα, συνδικάτα της Εύβοιας οργάνωσαν συγκέντρωση στην παραλία, όπου το συγκρότημα «MENIAN» ερμήνευσε εργατικά τραγούδια από διάφορες χώρες και ακολούθησε πορεία.

Στο Αλιβέρι, από τη συγκέντρωση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους της επιχείρησης «Παπαδιόχος», που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας μετά την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις. Με συγκέντρωση στην πλατεία της Ιστιαίας τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι και ο λαός της βόρειας Εύβοιας. Μαζική ήταν και η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, στην οποία υπήρξε παρουσία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και γυναικών Ομάδας Λοκρών της ΟΓΕ.

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση πραγματοποίησαν επίσης στη Μακρακώμη της Δυτικής Φθιώτιδας ο Αγροτικός Σύλλογος, σύλλογοι κτηνοτρόφων και ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών. Αγωνιστικά, με μαζική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης, γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά και στην πόλη της Θήβας από το Εργατικό Κέντρο και Σωματεία της περιοχής.

Στη συγκέντρωση της Θήβας βρέθηκε αντιπροσωπεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Πολίτη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Μαζική και με παλμό ήταν και η συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς. Με επιτυχία και με συνθήματα ενάντια στον πόλεμο και στην ακρίβεια τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στο Καρπενήσι. Αντίστοιχη συγκέντρωση με σημαντική συμμετοχή πραγματοποίησε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αγράφων και άλλες δυνάμεις στην πλατεία της Βαλαώρας.

ΙΚΑΡΙΑ
ΙΚΑΡΙΑ
Μαχητικό μήνυμα με τη συμμετοχή τους στην απεργία και τη συγκέντρωση στην Αμφισσα έστειλαν και οι εργαζόμενοι της Φωκίδας.

* * *

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση και στην Ξάνθη. Οι συγκεντρωμένοι με πορεία κατευθύνθηκαν στο στρατόπεδο «Αποστολίδη», όπου στεγάζεται η διοίκηση του Δ' Σώματος Στρατού, καταγγέλλοντας την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και δύναμης εκτός συνόρων. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε Κομοτηνή και Δράμα.

Στην Κοζάνη, τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία, η οποία κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, όπου κατατέθηκαν λουλούδια στο μνημείο του Νίκου Πλακοπίτη, ενός από τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής, τότε πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης και εκ των ιδρυτών του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.

Με τα συνθήματα για την Εργατική Πρωτομαγιά, αλλά και για ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό πραγματοποιήθηκε η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πτολεμαΐδας. Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν από εργατικά σωματεία σε Φλώρινα και Καστοριά, ενώ στα Γρεβενά η κακοκαιρία δεν εμπόδισε την απεργιακή διαδήλωση.

ΛΕΥΚΑΔΑ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Στη Νάουσα, παρά τη βροχή, έγινε συγκέντρωση και πορεία, όπως και στη Βέροια. Στις Σέρρες, στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Ελευθερίας, χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν την κινητοποίηση και ακολούθησε πορεία, το ίδιο και στο Κιλκίς. Στον Πολύγυρο η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με αγωνιστικό κάλεσμα από το Συνδικάτο Οικοδόμων Χαλκιδικής. Υπό βροχή έγινε η συγκέντρωση και στην Εδεσσα. Στα Γιαννιτσά τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας που είναι οξυμένα στην περιοχή.

Με μαχητική μαζική συγκέντρωση και πορεία τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στην Κατερίνη, όπου παρουσιάστηκε αφηγηματικό ιστορικό αφιέρωμα στις Πρωτομαγιές, από νέες εργαζόμενες. Απεργιακή συγκέντρωση, πορεία και κατάθεση στεφανιών πραγματοποιήθηκε και στο Λιτόχωρο.

* * *

Στη Λέρο έγινε συγκέντρωση στην πλατεία του Πλατάνου, όπου ακούστηκαν ιστορικά κείμενα αφιερωμένα σε τρεις βασικούς σταθμούς των πρώτων αιματοβαμμένων Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων σε Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα.

Στη Σαντορίνη η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Μεσαριάς. Στη Λήμνο τα σωματεία του νησιού οργάνωσαν μαζική συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας με τη συμμετοχή των εργαζομένων, των συνταξιούχων και κατοίκων. Εκπρόσωποι των σωματείων θυροκόλλησαν στο δημαρχείο το ψήφισμα της συγκέντρωσης, προβάλλοντας και πάλι το δίκαιο αίτημα για μείωση των δημοτικών τελών για τις λαϊκές οικογένειες του νησιού.

ΣΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
Η απεργιακή συγκέντρωση της Σύρου έγινε μπροστά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου. Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Νάξο.

Στην πλατεία Βουνακίου της Χίου συγκεντρώθηκαν φορείς και σωματεία για τον εορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς. Ακολούθησε πορεία προς το μνημείο Εθνικής Αντίστασης, όπου εκπρόσωποι των σωματείων έριξαν γαρύφαλλα στη θάλασσα στη μνήμη των νεκρών της εργατικής τάξης και των νεκρών προσφύγων και μεταναστών των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Οι εκδηλώσεις στη Σάμο ξεκίνησαν από τον προαύλιο χώρο του Εργατικού Κέντρου, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών και λουλουδιών στην τιμητική πλάκα για τους εκτελεσμένους Σαμιώτες και Ικαριώτες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη 1944. Στην Ικαρία στο Μνημείο Εκτελεσμένων Καισαριανής στον Εύδηλο, παρουσιάστηκε το «χρονικό της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών την 1η Μάη του '44», με ειδική αναφορά στους Ικαριώτες Γιώργο Πίττακα, Μιχάλη Τσερμέγκα, Γιώργο Κρόκο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία και λαϊκό γλέντι του Συνδικάτου Οικοδόμων.

* * *

Μαζικές, μαχητικές απεργιακές Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Λαύριο και Ελευσίνα. Αμέσως μετά, τα σωματεία κάλεσαν τους εργαζόμενους να μεταβούν στην COSCO στον Πειραιά.

ΚΟΖΑΝΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Στη συγκέντρωση της Αίγινας, έγινε κατάθεση στεφάνου στις φυλακές από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων και συνταξιούχων. Επίσης συγκεντρώθηκαν χρήματα για τους εργαζόμενους της COSCO. Συγκέντρωση έγινε και στη Σαλαμίνα.

Στον Βόλο, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου και πορεία στους δρόμους της πόλης. Συγκέντρωση έγινε και στη Σκόπελο. Στα Τρίκαλα, έγινε μαχητική πορεία μέχρι την πλατεία Εργάτη, όπου κατατέθηκαν στεφάνια και λουλούδια από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς.

Στην Καρδίτσα, δυναμικό «παρών» έδωσαν στην απεργιακή συγκέντρωση εργαζόμενοι, υγειονομικοί, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης. Η συγκέντρωση πλαισιώθηκε μουσικά από το Παράρτημα Καρδίτσας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Τύρναβο, Ελασσόνα και Φάρσαλα.

* * *

Στην Πρέβεζα η πορεία μετά τη συγκέντρωση κατέληξε με κατάθεση στεφάνων στον Αγ. Θωμά στο μνημείο του Πρεβεζιάνου Σταύρου Κάππα, εκτελεσμένου την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Στην Ηγουμενίτσα είχε προηγηθεί το Σάββατο το πρωί συμβολικός αποκλεισμός του Λιμανιού.

Στη Λευκάδα μαζική και με παλμό ήταν η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας - Βόνιτσας, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αη Μηνά. Εκεί ανακοινώθηκε αγωνιστική υποδοχή στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα την Τρίτη 3 Μάη, στις 8.30 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου Λευκάδας.

ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ
Στη Κέρκυρα μαζική ήταν η συμμετοχή στο διήμερο εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης στο χωριό Κουραμάδες για τον δάσκαλο και κομμουνιστή Κώστα Χυτήρη, έναν εκ των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του '44, όπου προβλήθηκε και η ταινία «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη. Την Κυριακή από τα ξημερώματα απεργιακές φρουρές του Εργατικού Κέντρου και του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού περιφρούρησαν ξενοδοχεία.


ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μήνυμα διεκδίκησης και αγώνα απ' όλη τη χώρα (2020-05-02 00:00:00.0)
Μέρα - σύμβολο της αταλάντευτης πάλης ενάντια στους εκμεταλλευτές (2019-04-30 00:00:00.0)
Τίμησαν ταξικά την Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα (2013-05-02 00:00:00.0)
Από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων (2010-05-04 00:00:00.0)
Στους δρόμους και οι μαθητές (2010-04-30 00:00:00.0)
Αγωνιστικός άνεμος σε όλη τη χώρα (1998-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ