Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
ΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Συλλήψεις και απαγορεύσεις σε ό,τι δεν ελέγχεται...

Από απαγορεύσεις συγκεντρώσεων των οποίων το περιεχόμενο δεν ήταν φιλοκυβερνητικό και ελεγχόμενο, συλλήψεις διαδηλωτών, καθώς και από κλίμα εθνικιστικού παροξυσμού, υποστήριξης της κυβέρνησης και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις συγκεντρώσεις που επιτράπηκαν, χαρακτηρίστηκε η Πρωτομαγιά στη Ρωσία.

Η φιλοκυβερνητική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Ρωσίας (ΟΑΣΡ), όπως και το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), έχοντας κυβερνητική άδεια, οργάνωσαν εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας. Δίπλα στα παραδοσιακά συνθήματα «Για την ειρήνη, την εργασία, τον Μάη» προστέθηκε το σύνθημα «Για έναν κόσμο χωρίς ναζισμό» και δέσποζε το γράμμα «Ζ», παραπέμποντας στο σύμβολο της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία και στα προσχήματα της ρωσικής κυβέρνησης για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - ΚΚΣΕ κατήγγειλε πως στο όνομα της πανδημίας ισχύουν απαγορεύσεις διεξαγωγής δημόσιων πολιτικών εκδηλώσεων και οι περιφερειακές διοικήσεις επιτρέπουν κινητοποιήσεις «μόνο σε οργανώσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του αστικού συστήματος».

Στη Μόσχα οι αρχές απαγόρευσαν και τη διαδήλωση του φιλελεύθερου κόμματος Γιάμπλοκο, που στο πλαίσιο ενδοαστικών αντιθέσεων, τάσσεται ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο Νοβοσιμπίρσκ οι δυνάμεις καταστολής συνέλαβαν διαδηλωτές του «ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ» (μέλη και στελέχη που ανήκαν μέχρι πρόσφατα στο ΚΕΚΡ), μεταξύ των οποίων ήταν και ο Σ. Κρουπένκο, πρώην μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΕΚΡ.

Στο Καζακστάν

Στο Καζακστάν, Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις δεν επιτράπηκαν, εκτός από αυτές που διοργάνωσαν οι αρχές.

Ωστόσο χιλιάδες εργαζόμενοι εδώ και μέρες βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε 6 επιχειρήσεις στην περιοχή Μανγκιστάου, απαιτώντας αυξήσεις μισθών και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

Οι αρχές προχώρησαν την Πρωτομαγιά σε συλλήψεις γυναικών εκπροσώπων συνδικάτων και μαζικών οργανώσεων, που προσπάθησαν να διαδηλώσουν στην πόλη Ζαναοζέν. Μετά από μερικές ώρες οι συνδικαλίστριες απελευθερώθηκαν κάτω από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ