Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
Αφαντο το κράτος όταν σκοτώνονται στη δουλειά, πανταχού παρόν όμως για τα συμφέροντα της εργοδοσίας

Η τρομοκρατία που επιχείρησαν κυβέρνηση και COSCO, ζώνοντας το λιμάνι με δυνάμεις καταστολής, «έσπασε» πάνω στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων και την αλληλεγγύη

Κάθε είδους δυνάμεις καταστολής ακροβολίστηκαν από το ξημέρωμα του Σαββάτου στο λιμάνι
Κάθε είδους δυνάμεις καταστολής ακροβολίστηκαν από το ξημέρωμα του Σαββάτου στο λιμάνι
Πάνω στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων να διεκδικήσουν το δίκιο τους και την τεράστια, συγκλονιστική αλληλεγγύη που εκφράζεται στον αγώνα τους, έσπασε ο «τσαμπουκάς» της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, που από τα ξημερώματα του Σαββάτου, παραμονή της Πρωτομαγιάς, έστειλαν στο λιμάνι όλων των ειδών τις δυνάμεις καταστολής που διαθέτει το «επιτελικό κράτος»: Από ΜΑΤ, «αύρες», την Αμεση Δράση και ΔΙ.ΑΣ. μέχρι τους «ράμπο» των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού και τη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών.

Είχε προηγηθεί για άλλη μια φορά η ποινικοποίηση της απεργίας των εργαζομένων, που είχε ξεκινήσει από το ξημέρωμα της Πέμπτης 28 Απρίλη. Δηλαδή λίγη ώρα μετά τον σοβαρό τραυματισμό του συναδέλφου τους Τάκη Πέτα. Με απανωτές αποφάσεις τα δικαστήρια του Πειραιά, κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων και με βάση το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για λογαριασμό τους οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισαν την απεργία «παράνομη».

Λιμάνι - φρούριο για χάρη των «επενδυτών»

Από τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου, παραμονή της Εργατικής Πρωτομαγιάς, άρχισε να στήνεται από την κυβέρνηση σκηνικό τρομοκρατίας και καταστολής. Στην πύλη των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ κατέφταναν σταδιακά κλούβες των ΜΑΤ, «αύρες», λιμενικοί, ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού και οι δυνάμεις της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ).

Η απάντηση ήταν άμεση: Ο χώρος μπροστά από την πύλη της COSCO πλημμύρισε ξανά με αλληλεγγύη
Η απάντηση ήταν άμεση: Ο χώρος μπροστά από την πύλη της COSCO πλημμύρισε ξανά με αλληλεγγύη
Μέχρι που έφεξε, το λιμάνι ήταν πλέον υπό την πολιορκία αμέτρητων δυνάμεων καταστολής, έτοιμων να «δράσουν» σε βάρος των εργαζομένων της COSCO επειδή διεκδικούν τα αυτονόητα: Να πληρώνονται για να μπορούν να ζήσουν και να γυρίζουν στα σπίτια τους όρθιοι.

Ο κεντρικός λιμενάρχης, μιλώντας με τον πρόεδρο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, μετέφερε την ...αγωνία του υπουργείου Ναυτιλίας και της κυβέρνησης να δουλέψει το λιμάνι μην τυχόν και χάσουν η COSCO, οι εφοπλιστές, οι ναυτιλιακές μεταφορικές εταιρείες και οι άλλοι «στρατηγικοί επενδυτές» κανένα ...εκατομμύριο από τα απίστευτα κέρδη τους.

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, έκανε σαφές ότι το σωματείο δεν κλείνει το λιμάνι και ότι «έχει σταματήσει κάθε κίνηση γιατί οι εργαζόμενοι απεργούν και με πίστη στο δίκιο του αγώνα τους έχουν κάνει δική τους υπόθεση την περιφρούρηση της απεργίας».

Συναγερμός και αλληλεγγύη

Στο μεταξύ, μετά τον συναγερμό που σήμαναν οι εργαζόμενοι της COSCO, δεκάδες σωματεία, το ΠΑΜΕ, όλο και περισσότερος κόσμος συγκεντρώνονταν στην πύλη των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Πέρρος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ανέφερε: «Την ώρα που έγινε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, την ώρα που ένας συνάδελφός μας κόντεψε για άλλη μια φορά όπως και πριν να μην είναι μαζί μας, την ώρα που εδώ δεν εφαρμόζεται κανένα δικαίωμα, καμία εργατική νομοθεσία, είναι πρόκληση η κυβέρνηση να φέρνει εδώ το Λιμενικό, τα ΜΑΤ, τις "αύρες" και δεν ξέρουμε τι άλλο. Αίσχος. Απαιτούμε εδώ και τώρα να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις. Δεν έχουν καμία δουλειά εδώ. Να πάνε αλλού».

Πρόσθεσε πως φάνηκε για μία ακόμα φορά πως «είναι ψέμα και προπαγάνδα ότι οι εργάτες κλείνουν το λιμάνι. Το λιμάνι το κλείνει η κυβέρνηση, το κλείνουν οι δυνάμεις καταστολής. Οι εργάτες δεν θέλουν να πάνε για δουλειά. Είναι εδώ απέξω, απεργούν και θα συνεχίζουν όσο δεν παίρνονται μέτρα για τη ζωή τους, όσο τα δικαιώματά τους τα στέλνουν στο διάολο. Είναι γελασμένοι όμως. Οι εργάτες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Εμείς θα φροντίσουμε γι' αυτό δυναμώνοντας την αλληλεγγύη των συνδικάτων, των εργαζομένων σε όλη τη χώρα και όχι μόνο, αλλά και στο εξωτερικό».

Παράλληλα ακούγονταν διαρκώς απανωτά τα συνθήματα «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», ενώ την ατμόσφαιρα ηλέκτρισαν και τα βεγγαλικά που άναβαν οι απεργοί για να δείξουν ότι με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα συνεχίζουν τον αγώνα τους.

«Πού είναι το κράτος όταν πέφτουμε σαν τα κοτόπουλα;»

«Δεν είδαμε κανέναν από όλους αυτούς που έχουν συγκεντρωθεί σήμερα να έρθει να δει τις συνθήκες που επικρατούν εδώ μέσα. Οταν πέφτουμε και χτυπάμε σαν τα κοτόπουλα. Τρεις φορές έχω πέσει όπως και ο Τάκης και από τύχη την γλίτωσα», ανέφερε ο Γιώργος, πατέρας δύο μικρών παιδιών, 7 χρόνια στην COSCO.

«Τόσα χρόνια τώρα ερχόμαστε να πάρουμε ένα μεροκάματο για να ζήσουμε τις οικογένειές μας και όχι μόνο φτύνουμε το αίμα της μάνας μας και τρέμουμε για να καταφέρουμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας σώοι, αλλά έχουμε από πάνω και τους μπράβους της εργοδοσίας, που είναι πρώην νταβατζήδες σε μαγαζιά, υπόδικοι και άλλα κατακάθια για να δίνουμε λογαριασμό. Και αν φέρουμε αντίρρηση να μας λένε ότι θα μας βγάλουν αναφορά. Λες και είμαστε στον στρατό. Μετά 5 ή 6 αναφορές έφυγες. Πήρες πόδι. Δεν γίνεται να δουλεύουμε άλλο έτσι. Πρέπει να υπογραφεί η ΣΣΕ για να τους φύγει λίγο και ο τσαμπουκάς», πρόσθεσε ο Νίκος.

Οπως κατήγγειλαν ακόμα οι εργαζόμενοι, 300 συμβασιούχοι συνάδελφοί τους, ενώ τους είχε βγει πρόγραμμα για τον Μάη που σημαίνει ανανέωση της σύμβασης, με την έναρξη της απεργίας εξαφανίστηκαν από τις λίστες.«Πρέπει να πάμε να τους βρούμε. Να δούμε τι κάνουν. Αν έχουν να φάνε. Να τους πούμε ότι δεν τους αφήνουμε μόνους τους. Η δύναμή τους είναι εδώ με το σωματείο», ανέφερε ο Μ. Μπεκρής.

Η εργοδοσία έγινε ρεζίλι

Παρά την παν-κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής από κυβέρνηση και εργοδοσία, ούτε ένας εργάτης δεν πέρασε μόνος του την πύλη του λιμανιού για να πιάσει δουλειά. Οι απεργοί με τα πορτοκαλί μπουφάν τους, συγκεντρώνονταν έξω από την πύλη, ενώνονταν με τους εκεί συγκεντρωμένους και όλοι μαζί ξεσήκωναν όλη την περιοχή με απανωτά συνθήματα.

Τελικά μετά από την επιστράτευση όλων αυτών των δυνάμεων καταστολής, την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας για απόλυση, το μόνο που κατάφεραν ήταν να συγκεντρώσουν περίπου 70 εργαζόμενους κάπου στο Χαϊδάρι, να τους επιβιβάσουν σε 4 πούλμαν για να τους βάλουν στο λιμάνι για δουλειά.

Μόλις «έσκασε» η σχετική πληροφορία, μέλη της ΕΝΕΔΕΠ πήγαν στο Χαϊδάρι. Ομως, τα όσα είδαν ήταν για λύπηση. Από τους περίπου 70 εργαζόμενους οι μισοί έσκυψαν το κεφάλι και μπήκαν στα πούλμαν κλαίγοντας και οι άλλοι ήταν τα γνωστά τσιράκια της εργοδοσίας. Επικεφαλής άλλωστε αυτού του αίσχους ήταν ο πρόεδρος του εργοδοτικού σωματείου, Β. Ξηντάρας.«Αυτή είναι η ξεφτίλα τους», σημείωσε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ.

Οσο για τους εργαζόμενους που με το πιστόλι στον κρόταφο μπήκαν στα πούλμαν ανέφερε: «Δεν τα βάζουμε μαζί τους. Αλλωστε αυτό το σκηνικό το έχουμε ξαναδεί στις 7 του Φλεβάρη που οι λιγοστοί εργαζόμενοι που μπήκαν για δουλειά από το όργιο καταστολής που είχε στηθεί και τότε, μετά ήρθαν μαζί μας. Δεν βάζουμε απέναντί μας κανέναν συνάδελφο, κανέναν εργάτη, κανέναν αδελφό μας. Είναι παλικάρια οι περισσότεροι από αυτούς. Εχουμε δουλέψει μαζί τους και τους ξέρουμε. Οταν θα τελειώσει η βάρδιά τους το βράδυ, θα τους χειροκροτήσουμε όταν θα βγαίνουν και ξέρω ότι θα μείνουν μαζί μας. Και αύριο, Εργατική Πρωτομαγιά, που το λιμάνι θα πλημμυρίσει από κόσμο, τα παιδιά αυτά θα είναι μαζί μας», τόνισε προσθέτοντας ότι «όλο το λιμάνι αργά ή γρήγορα θα γίνει ΕΝΕΔΕΠ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ