Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς προληπτικό επιδημιολογικό έλεγχο η επιστροφή στα σχολεία

Ξεκινάνε σήμερα τα μαθήματα μετά τις διακοπές του Πάσχα

INTIME NEWS

Με νέα πρωτόκολλα επιστρέφουν σήμερα στα σχολεία οι μαθητές μετά τις διακοπές του Πάσχα, καθώς πέρα από τα ήδη ανεπαρκή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, καταργούνται και τα self test.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στα σχολεία δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ - ΕΒΠ θα διενεργούν προληπτικά 1 ράπιντ τεστ τη βδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους παραμένει.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ - ΕΒΠ θα διενεργούν 2 σελφ τεστ (μέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και θα χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα για 10 μέρες.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στον γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς, δηλαδή παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 μέρες τουλάχιστον, με μέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως μέρα 0. Η απομόνωση διακόπτεται αν μετά από πέντε μέρες έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται.

Οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ - ΕΒΠ δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, παρά μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, π.χ. σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ - ΕΒΠ συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο.

Στα πανεπιστήμια, ΙΕΚ και κολέγια, οι μη εμβολιασμένοι καθηγητές διενεργούν 1 ράπιντ τεστ τη βδομάδα με δικό τους κόστος, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τρίτη. Οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές/καταρτιζόμενοι/σπουδαστές δεν υποβάλλονται σε τακτικό υποχρεωτικό έλεγχο, δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση και δεν θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τεστ από μη εμβολιασμένους και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το μέτρο που παραμένει είναι η διατήρηση της υφιστάμενης υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

  • «Να συνεχιστεί ο προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό στα σχολεία» έχει ζητήσει η ΑΣΓΜΕ, διεκδικώντας μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα test ιχνηλάτησης με ευθύνη του ΕΟΔΥ στα σχολεία, δωρεάν rapid test για όλους τους μαθητές, αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν για όλους τους μαθητές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ