Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καταγγέλλουν το αίσχος των εργασιακών σχέσεων στον Τουρισμό

Την άσχημη πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, την ώρα που κυβερνητικά στελέχη και ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την ανάκαμψη του κλάδου και τα «θετικά μηνύματα» από τις κρατήσεις και τις πρώτες αφίξεις, αναδεικνύουν η «Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης» και το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές - Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

Οπως καταγγέλλουν, οι εργαζόμενοι παραμένουν απροστάτευτοι, έρμαια στις ορέξεις και στις απαιτήσεις όσων θησαυρίζουν κάθε χρόνο και καρπώνονται τον ιδρώτα τους. Γίνονται τα θύματα ενός σκλαβοπάζαρου για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων. Κάτω από την πίεση της επιβίωσης και με την ακρίβεια και την ανεργία να αιωρούνται σαν γκιλοτίνα πάνω από τα κεφάλια τους, αναγκάζονται να κλείσουν «συμφωνίες» για 12ωρα, χωρίς ρεπό, με μισά ένσημα, στοιβαγμένοι σε αποθήκες που βαφτίζουν καταλύματα. Πολλοί από αυτούς την προηγούμενη χρονιά είχαν μείνει χωρίς εποχικό επίδομα και ταμείο ανεργίας.

Ηδη φτάνουν στο ΣΕΤΕΠΕ καταγγελίες από δεκάδες εργαζόμενους, για υποστελεχωμένα ξενοδοχεία στα οποία εργάζονται μέχρι τελικής πτώσεως, με 12ωρα, για να βγει η δουλειά. Δωδεκάωρα που η εργοδοσία ενημερώνει πως δεν θα πληρωθούν, αλλά θα τους δοθούν σε ρεπό (νόμος Χατζηδάκη). Προσλαμβάνουν τους εργαζόμενους με συμβάσεις λίγων ημερών ανάλογα με το πώς τους συμφέρει, ανανεώνουν συμβάσεις ή διακόπτουν κατά το δοκούν, κρατώντας τους εργαζόμενους σε καθεστώς ομηρίας.

Η «Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων» καταγγέλλει ότι, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, «η πλειοψηφία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομών Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, στέκεται θεατής. Εχει διαλέξει τον δρόμο της εκεχειρίας και της ηττοπάθειας. Δεν είναι διατεθειμένοι να διεκδικήσουν όλα αυτά που θα καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες μας, κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, σταθερή δουλειά με δικαιώματα κ.λπ.».

Το ΣΕΤΕΠΕ και η «Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων» καλούν τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην εργοδοτική ασυδοσία και να διεκδικήσουν υποχρεωτικές κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Πραγματική ενίσχυση του ΣΕΠΕ, με αύξηση των ελέγχων σχετικά με τα Εργασιακά αλλά και τις συνθήκες διαμονής και εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ