Τρίτη 3 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
«Φαρμακερές» αποφάσεις με θύματα τους ασφαλισμένους

Να πληρώνουν τα φάρμακα χωρίς κάλυψη από τα ασφαλιστικά τους ταμεία είναι αναγκασμένοι από χτες οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), των υγειονομικών (ΤΣΑΥ), των ελευθεροεπαγγελματιών (ΟΑΕΕ), της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) προχώρησε, για μια ακόμα φορά, σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους, πιέζοντας για την εξόφληση των οφειλομένων απ' τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΦΣΑ συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική της αντιπαράθεσης με τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της αντιασφαλιστικής πολιτικής. Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΣΑ, επισήμανε ότι η ΔΗΠΑΚ τάσσεται κατά των αποφάσεων που υποχρεώνουν τους ασφαλισμένους να πληρώνουν τα φάρμακα «τοις μετρητοίς». Επισήμανε ότι η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου και της διεκδίκησης ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας, στα πλαίσια του οποίου θα δημιουργηθεί ενιαίος κρατικός φορέας παραγωγής, έρευνας, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων. Οτι, η διεκδίκηση αυτού του αιτήματος προϋποθέτει την κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στους φαρμακοποιούς, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα. Πρότεινε για χτες 24ωρη απεργία των φαρμακοποιών και συγκέντρωση έξω απ' το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μαζί με τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ασφαλισμένους.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χτες η τριήμερη προειδοποιητική αναστολή παραδόσεων υλικών προς τα δημόσια νοσοκομεία που αποφάσισε ο Σύνδεσμος Επιστημών και Υγείας (οι εταιρείες μέλη του προμηθεύουν τα νοσοκομεία με κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) πιέζοντας για την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων. Και όλα αυτά, ενώ ήδη τα νοσοκομεία έχουν «στεγνώσει» από υλικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και περίθαλψη των ασθενών.

Με φόντο αυτά τα εκρηκτικά προβλήματα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και Παροχή Σχετικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών». Στοχεύοντας στο ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για το φάρμακο και την παραπέρα μετακύλιση του κόστους στις τσέπες των ασθενών, που ήδη πληρώνουν για μια σειρά φάρμακα που δεν καλύπτονται πλέον.

Το υπουργείο αναφέρει ότι στόχος είναι η μείωση του κόστους μέσω του περιορισμού των φαινομένων υπερσυνταγογράφησης και της προώθησης της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων. Ηδη το 2010 οι ασθενείς πλήρωσαν 700 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον απ' την τσέπη τους και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2011 κατά 1 δισ. ευρώ.

Το σύστημα αποτελεί επέκταση του πιλοτικού έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόστηκε στον ΟΑΕΕ από τις 18.10.2010 και το οποίο οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ