Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Εντείνονται οι απεργιακές προετοιμασίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Σήμερα η στάση εργασίας στην «e-food» ενάντια στο μοντέλο του «συνεργάτη» που προωθεί η εργοδοσία

Σε φαρμακαποθήκες εξορμά το Συνδικάτο Φαρμάκου μπροστά στην απεργία
Σε φαρμακαποθήκες εξορμά το Συνδικάτο Φαρμάκου μπροστά στην απεργία
Σε απεργιακούς ρυθμούς κινούνται συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια σειρά κλάδων, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Συγκεκριμένα, 24ωρες απεργίες έχουν προκηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα στο Φάρμακο και στα Τρόφιμα - Ποτά. Στους συγκεκριμένους κλάδους οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση από το 2010, ενώ το ίδιο διάστημα οι μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύουν την κερδοφορία τους, αυξάνουν τις εξαγωγές τους, προχωρούν σε επενδύσεις. Αντίστοιχα, στον Τουρισμό, σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έγινε προχτές στη Θεσσαλονίκη, καθώς η Συλλογική Σύμβαση που ισχύει διατηρεί τους μισθούς των εργαζομένων στα επίπεδα του 2007 και έχει κάνει «λάστιχο» το ωράριο και τα ρεπό. Παράλληλα, ανοιχτό μέτωπο για τη διεκδίκηση επιχειρησιακών Συμβάσεων έχουν οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρων δουλειάς.

Στις 23 Ιούνη στο Φάρμακο

Απεργία έχει προκηρύξει για την Πέμπτη 23 Ιούνη η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, ενώ καλεί σε συγκέντρωση στις 3 μ.μ. έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στο Χαλάνδρι (Αγρινίου 3). Διεκδικεί: Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, 950 ευρώ κατώτατο μισθό. 8ωρη - 5ήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή. Επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%. Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ - φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%. Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1.000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως 6 ετών.

Συνέλευση στο Ναυπηγείο «Σπανόπουλου» στη Σαλαμίνα
Συνέλευση στο Ναυπηγείο «Σπανόπουλου» στη Σαλαμίνα
Στο πλαίσιο της απεργιακής προετοιμασίας, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής πραγματοποιεί περιοδείες σε φαρμακαποθήκες και εργοστάσια. Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους εργαζόμενους βρίσκονται το πρόβλημα της ακρίβειας που λεηλατεί τους μισθούς και η ανάγκη να υπογραφεί κλαδική Σύμβαση. Παράλληλα, τα μέλη του Συνδικάτου αναδεικνύουν τα τεράστια κέρδη των επιχειρήσεων, τις αυξήσεις σε τζίρους και εξαγωγές, τις επενδύσεις που υλοποιούν, τονίζοντας πως η άλλη πλευρά του νομίσματος στο «success story» των φαρμακευτικών περιλαμβάνει καθηλωμένους για χρόνια μισθούς, εντατικοποίηση, χειρότερους όρους δουλειάς.

Στα ξενοδοχεία της Αττικής

Στην Αττική οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη, διεκδικώντας τοπική κλαδική και επιχειρησιακές ΣΣΕ, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνουν οι συνελεύσεις των επιχειρησιακών σωματείων. Η απεργιακή προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 π.μ. μπροστά στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στην οδό Πανεπιστημίου. «Παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία είναι στα επίπεδα του 2007», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και προσθέτει ότι στις σημερινές συνθήκες της εκρηκτικής ακρίβειας «οι μισθοί μας έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας». «Δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να δεκαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες. Επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης, παλεύοντας για δουλειά με δικαιώματα», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

Σήμερα η στάση εργασίας και μοτοπορεία στην «e-food»

Προειδοποιητική στάση εργασίας σήμερα, Παρασκευή (12 μ. - 4 μ.μ.) και μοτοπορεία με αφετηρία το Πεδίο του Αρεως και προορισμό τα γραφεία της εταιρείας (λεωφόρος Ηρακλείου 409) έχει αποφασίσει το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής, ενάντια στις προσπάθειες της εταιρείας να προωθήσει το μοντέλο απασχόλησης του «συνεργάτη».

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας από 12 μ. έως 4 μ.μ., με συγκέντρωση και μοτοπορεία στις 12.30 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, θα προχωρήσει σήμερα και το Συνδικάτο Διανομέων Ντελιβεράδων Αχαΐα.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Χανίων έχει προκηρύξει στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στα Τρόφιμα - Ποτά

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μαζί με συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, πραγματοποιεί απεργία στις 30 Ιούνη, διεκδικώντας ΣΣΕ και απαντώντας στην προσπάθεια των βιομηχάνων να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Μπροστά στην απεργία η Ομοσπονδία και τα επιχειρησιακά σωματεία προχωρούν σε μια σειρά παρεμβάσεων για την προετοιμασία της, ενώ το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Αλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Σε τροχιά αγωνιστικών πρωτοβουλιών για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων κινούνται εργαζόμενοι και σε άλλους χώρους δουλειάς. Σε νέα Γενική Συνέλευση θα προχωρήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Colgate - Palmolive», προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους στον αγώνα που δίνουν για ουσιαστικές αυξήσεις. Σε συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, η εργοδοσία αρνήθηκε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και αντέτεινε αυξήσεις - ψίχουλα, που μάλιστα θα δοθούν σε σύνδεση με την «αξιολόγηση» του προσωπικού. Την ίδια στιγμή προκλητικά διαφημίζει τη μεγάλη αύξηση του τζίρου της και χαρακτηρίζει το εργοστάσιο της Ελλάδας το πιο «ανταγωνιστικό» της Ευρώπης. «Ηρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», τονίζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους στη συνέλευση.

Αντίστοιχα, σε συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία του «Ομίλου Σπανόπουλου» πραγματοποίησαν χτες, Πέμπτη, Γενική Συνέλευση στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων στη Σαλαμίνα.

Στη συνέλευση, όπου συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, έγινε ενημέρωση από τη διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής για τις εξελίξεις μετά τις συναντήσεις με την εργοδοσία για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Στη συνέλευση εκλέχτηκε ομόφωνα 7μελής επιτροπή εργαζομένων του ναυπηγείου, ενώ τις επόμενες μέρες επιδιώκεται συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή της Σύμβασης, σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε νέα απεργία προχωρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Αττική (2022-09-10 00:00:00.0)
Απεργιακό μπαράζ σε κλάδους και χώρους δουλειάς από την ερχόμενη βδομάδα (2022-06-18 00:00:00.0)
Ανοιξε χτες η αυλαία των απεργιακών κινητοποιήσεων (2022-06-16 00:00:00.0)
Απεργία στις 24 Ιούνη στα ξενοδοχεία για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (2022-06-03 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων (2018-02-28 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις (2018-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ