Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αλλη μια θηλιά για τους αυτοαπασχολούμενους η εφαρμογή myDATA

Το θέμα ανέδειξε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Τις βαριές συνέπειες που βιώνουν καθημερινά αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί και μικροεπαγγελματίες από τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» του κράτους, με αφορμή τον καθορισμό νέων κατευθύνσεων και την ενεργοποίηση μηχανισμών όπως η εφαρμογή myDATA, που αποτελεί χρηματοδοτική προτεραιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ανέδειξε με Ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η προαναφερθείσα εφαρμογή, που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε μικρούς επαγγελματίες αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους λογιστές, οδηγεί σε νέα αδιέξοδα και αύξηση του κόστους για τους υπόχρεους σε τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, κυρίως για τις ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. «Αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι και η περαιτέρω όξυνση του ανταγωνισμού σε βάρος των μικροεπιχειρήσεων, ενώ προωθείται με κάθε τρόπο η ενίσχυση των μεγάλων εταιρειών, μέσω νέων φορολογικών κινήτρων και διευκολύνσεων. Αντίστοιχα, θα επιταχυνθεί η περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς στον λογιστικό κλάδο, προς όφελος των μεγάλων εταιρειών», τονίζεται στην Ερώτηση.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει πώς τοποθετείται απέναντι στα δίκαια αιτήματα συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων να μην υλοποιηθούν το σχέδιο της κυβέρνησης και το συναφές νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά την εφαρμογή myDATA, αλλά και σε σχέση με την επιβολή προστίμου σε περίπτωση μη καταχώρησης δεδομένων στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Υπερασπιζόμενη τα παραπάνω μέτρα σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων, η Κομισιόν επικαλέστηκε τη στρατηγική της ΕΕ για την «ψηφιακή μετάβαση», που αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Μηχανισμού Ανάκαμψης για την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων. Γι' αυτόν τον λόγο, είπε, στην Ελλάδα διατίθεται ένα «σημαντικό ποσό, ίσο με το 23% των συνολικών χρηματοδοτικών κονδυλίων, για την ψηφιακή μετάβαση». Τα παραπάνω «εργαλεία» σύμφωνα με την Επιτροπή εντάσσονται σε ένα «δίκτυο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που εστιάζουν ειδικά στην ψηφιοποίηση», ενώ επικαλέστηκε και τη «στήριξη για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών», που βέβαια για τους αυτοαπασχολούμενους δεν σημαίνει και απαλλαγή από το υπέρογκο κόστος τήρησης των ηλεκτρονικών βιβλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ