Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αύριο η πρώτη μέρα με ρεκόρ συμμετοχής από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις
  • Πάνω από 470 είναι τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα συνδικάτα που θα δώσουν το «παρών» στη Δραπετσώνα
  • Σήμερα η διεθνιστική εκδήλωση, αύριο το μεγάλο λαϊκό γλέντι

Κορυφώνονται σήμερα οι προετοιμασίες από το ΠΑΜΕ για τη μεγάλη Πανελλαδική Σύσκεψη που ξεκινάει αύριο το πρωί στο κλειστό γήπεδο της Δραπετσώνας «Αριστείδης Παπαμιχαήλ», με σύνθημα «Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη».

Εκεί, στην καρδιά της εργατούπολης του Πειραιά, με τους συμμετέχοντες συνδικαλιστές να αναμένεται να φτάσουν περίπου τις 2.000, σωματεία και εργαζόμενοι που «συναντήθηκαν» στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, θα συζητήσουν την πολύτιμη πείρα τους, αξιοποιώντας την για την ένταση της προσπάθειας ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της αντιπαράθεσης με το κράτος και την εργοδοσία.

Το κάλεσμα, που έχει ήδη φτάσει πλατιά σε σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους, συναντά μεγάλη ανταπόκριση και περισσότερες από 470 συνδικαλιστικές οργανώσεις ετοιμάζονται να πάρουν μέρος, ένας αριθμός ρεκόρ για ανάλογες συναντήσεις. Πρόκειται για μια ανταπόκριση που στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα και σηματοδοτεί νέες δυνατότητες για να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που δίνουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους για την υπεράσπιση των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θα συμμετάσχουν 20 Εργατικά Κέντρα, 15 Ομοσπονδίες και εκατοντάδες πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, και περίπου 60 συνταξιουχικές οργανώσεις που είτε συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είτε έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση.

Από συζητήσεις με εργαζόμενους σε εργοστάσια μπροστά στη μεγάλη Σύσκεψη
Από συζητήσεις με εργαζόμενους σε εργοστάσια μπροστά στη μεγάλη Σύσκεψη
Ενδεικτικά, τα Εργατικά Κέντρα που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου, Λέσβου, Λευκάδας, επαρχίας Λιβαδειάς, Νάουσας, Πάτρας, Πειραιά, Σάμου, Φωκίδας.

Η Πανελλαδική Σύσκεψη οργανώνεται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναπτύσσουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες: Σε μια σειρά κλάδων έχουν προκηρυχθεί απεργιακές κινητοποιήσεις με επίκεντρο τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα των εργατικών οικογενειών, στους αντεργατικούς νόμους που επιτρέπουν σε κυβερνήσεις και εργοδοσία να έχουν βάλει στον «πάγο» τις Συμβάσεις και να κρατούν καθηλωμένους τους μισθούς. Στη ΛΑΡΚΟ οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους έχουν αποφασίσει να συγκρουστούν με την προσπάθεια της κυβέρνησης να τους πετάξει στην ανεργία το επόμενο διάστημα. Σε χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό, προχωρούν σε συνελεύσεις, στάσεις εργασίας και άλλες παρεμβάσεις, παλεύουν για αυξήσεις στους μισθούς και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Η δραστηριότητα αυτή θα αφήσει το δικό της αποτύπωμα στη Σύσκεψη, εμπλουτίζοντας τη συζήτηση, ενισχύοντας την ανταλλαγή πείρας, συμβάλλοντας ώστε να τεθούν φιλόδοξοι στόχοι για την κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα.

Σήμερα η εκδήλωση με τις ξένες αντιπροσωπείες

Η μεγάλη σημασία της Σύσκεψης αναδεικνύεται και από τη συμμετοχή δεκάδων αντιπροσωπειών αγωνιστικών συνδικάτων άλλων χωρών. Μάλιστα, σήμερα, Παρασκευή 17 Ιούνη, το ΠΑΜΕ οργανώνει εκδήλωση στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ραμάντα», στη Ραφήνα, με τη συμμετοχή των διεθνών αντιπροσωπειών, με θέμα: «Η δράση των Συνδικάτων σε όλες τις συνθήκες, πείρα από τις απεργιακές μάχες και τους αγώνες των εργατών την περίοδο της πανδημίας».

Μεταξύ των αντιπροσωπειών θα παραστούν:

Η ηγεσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), ο γενικός γραμματέας, Πάμπης Κυρίτσης, από την Κύπρο. Ακόμα έχουν δηλώσει συμμετοχή 35 συνδικαλιστές από 20 χώρες από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις OSPN PATOS - Αλβανίας, SLOGA - Σερβίας, AST - Ισπανίας, VERDI Rems Murr Kliniken, IG Metal Βάδης - Βυρτεμβέργης και IG Metal LEAR Γερμανίας, Συνδικάτο UCUUCL Αγγλίας, Εργατικά Κέντρα Μπους ντε Ρον και Βαλ ντε Μαρν, Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας, Ομοσπονδία Εμπορίου και το Συνδικάτο Τρένων Μονπαρνάς Παρισιού από τη Γαλλία, USM Μονακό, Ομοσπονδία Μεταφορών Νακλιατ-Ις και Ομοσπονδία Υπηρεσιών Σόσιαλ Ις Τουρκίας, ΠΕΟ και DEVIS Κύπρου, Συνδικάτο Οικοδόμων N. Γιουτλάνδης Δανίας, AFSCME 3800 ΗΠΑ, Συνδικάτο Μετρό Στοκχόλμης, OSCMS Τσεχίας, PSU Ιρλανδίας, NEHAWU Νότιας Αφρικής, CITU Ινδίας, Συνδικάτο Ιερουσαλήμ Παλαιστίνης, GFTU Συρίας, USB Ιταλίας, Συνομοσπονδία Πορτογαλίας CGTP In.

Επίσης, χαιρετιστήρια στη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ και μηνύματα αλληλεγγύης έχουν στείλει συνδικάτα από Ρουμανία, Αυστρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Σρι Λάνκα και Ισπανία.

Λαϊκό γλέντι αύριο, Σάββατο

Στο πλαίσιο της Σύσκεψης το ΠΑΜΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι με τον Μπάμπη Τσέρτο αύριο, Σάββατο 18 Ιούνη, στις 9 μ.μ., στον χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα του Πειραιά, αλλά και όλης της Αττικής να δώσουν το «παρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ