Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Οχι στην απαγόρευση της οικοδομικής δραστηριότητας το καλοκαίρι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο ενάντια στη μεθόδευση της δημοτικής αρχής

Την προκλητική μεθόδευση της δημοτικής αρχής Λευκάδας να απαγορεύσει σειρά οικοδομικών δραστηριοτήτων επικαλούμενη την τουριστική σεζόν καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Λευκάδας, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες οικοδόμους χωρίς μεροκάματο και Ασφάλιση όλο το καλοκαίρι. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 6 μ.μ., με το Συνδικάτο να καλεί σε πανοικοδομική κινητοποίηση στο δημαρχείο.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 14 Ιούνη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου πήρε απόφαση για την απαγόρευση εργασιών εκσκαφών, σκυροδέτησης, κατασκευής στέγης, τοποθέτησης κιγκλιδωμάτων και χρήσης κομπρεσέρ από 1η Ιούνη έως 31 Αυγούστου, αρχής γενομένης από το 2023, προβλέποντας μάλιστα εξοντωτικά πρόστιμα για τους παραβάτες, από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Λευκάδας επισημαίνει ότι «τα μεροκάματα είναι χαμηλά. Η εντατικοποίηση στα συνεργεία βαράει "κόκκινο". Τώρα θα κυνηγάμε και τις πιο ασφυκτικές προθεσμίες λόγω των απαγορεύσεων του δήμου;», υπογραμμίζοντας ότι αν η ακρίβεια στα υλικά, στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης έχει τσακίσει το εισόδημά τους, η απόφαση του δήμου τούς στερεί πολύτιμα μεροκάματα για την επιβίωσή τους. Διευκρινίζεται ότι οι μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις τον χειμώνα στο νησί πρακτικά περιορίζουν την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών που προβλέπεται στην εισήγηση του δήμου τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

«Αν θέλουν να μην είναι εργοτάξιο η Λευκάδα όλη μέρα, τότε να εφαρμόσουν την εργατική νομοθεσία και όλες τις διατάξεις που προστατεύουν την "κοινή ησυχία"», συμπληρώνει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του, αναφερόμενο στην καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας με 12 και 13 ώρες δουλειά, ακόμη και τις Κυριακές, που έχουν επιβάλει οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι εργολάβοι στο νησί.

Αντίστοιχα η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «ενώ ο δήμος Λευκάδας και οι μεγαλοξενοδόχοι "ανησυχούν" για την ομαλή λειτουργία της τουριστικής σεζόν, κανένας δεν ανησυχεί πώς θα ζήσουν οι οικοδόμοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στις κατασκευές και οι οικογένειές τους από την απαγόρευση της εργασίας τους». Σημειώνει ότι όποιος επεξεργάζεται τέτοιες αποφάσεις πρέπει να είναι και έτοιμος να πληρώσει το κόστος. «Η "ευαισθησία" του δήμου Λευκάδας αλληθωρίζει μόνο προς τη μία μεριά των ξενοδόχων», τονίζει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, για να επισημάνει ότι «δεν έχουμε διαπιστώσει τέτοιου είδους ευαισθησίες για τις συνθήκες δουλειάς, το ένσημο, τα ωράρια εργασίας, τα μεροκάματα που επιβάλλουν οι μεγαλοεργοδότες όταν ετοιμάζουν "τα δικά τους μαγαζιά" για την τουριστική σεζόν», απαιτώντας να μην παρθεί καμία απόφαση που να κόβει το μεροκάματο των οικοδόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ