Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στοιβαγμένοι οι ψυχικά ασθενείς, σε «ανθρωποφύλακες» μετατρέπονται οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση χτες στην πύλη με αίτημα να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης

«

Δεν πάει άλλο»: Αυτήν την κραυγή αγωνίας μετέφεραν χτες οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στην πύλη του νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων, κλείνοντας συμβολικά την εφημερία, καθώς όπως λένε «δεν χωράνε άλλοι». Ηδη 106 ψυχικά ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και το προσωπικό του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εφημερίας του ΨΝΑ νοσηλεύονταν 331 ασθενείς, αλλά τα διαθέσιμα κρεβάτια είναι 225. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων, τα 106 ράντζα αποτελούν τέσσερις ολόκληρες επιπλέον κλινικές.

Στις βάρδιες το νοσηλευτικό προσωπικό δεν φτάνει για να παρέχει νοσηλεία, να σιτίζει και να φροντίζει ασθενείς για την ατομική τους υγιεινή ή για την αποτροπή από το να κάνουν κακό στον εαυτό τους ή στον διπλανό νοσηλευόμενο.

«Εχουμε μετατραπεί σε ανθρωποφύλακες, έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό επικινδυνότητας και για τους ασθενείς και για το προσωπικό. Δουλεύουμε κάτω από τα όρια της ασφάλειας και πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Οι συνθήκες νοσηλείας και οι τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό βάζουν τρικλοποδιά στη φιλότιμη προσπάθεια που κάνουμε για να βοηθήσουμε ανήμπορους ανθρώπους», καταγγέλλει χαρακτηριστικά ο Σταύρος Καλαρίτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και της ψευδεπίγραφης «αποϊδρυματοποίησης» που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας δημόσια ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα διατήρησε κλειστά. Ολα αυτά σε μια περίοδο που η φτώχεια, η ανεργία, η κατάργηση του 8ωρου και της 5ήμερης δουλειάς, η εντατικοποίηση υποσκάπτουν ακόμα περισσότερο και την ψυχική υγεία του λαού.

Κάτω από την πίεση της χτεσινής κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της 2ης ΥΠΕ, όπου αποφασίστηκε ως «λύση» για την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου από ράντζα η ...μεταφορά ασθενών στις ψυχιατρικές κλινικές άλλων νοσοκομείων, αποσιωπώντας το γεγονός ότι όλες οι κλινικές στενάζουν από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού, κρατικής χρηματοδότησης και υποδομών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ψυχιατρικής Κλινικής στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, όπου σχεδόν σε καθημερινή βάση ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα ακόμα και στην τραπεζαρία, με το προσωπικό και εκεί να έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ