Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Οι ΗΠΑ αξιοποιούν την πολιτική μας πρόθεση»

Μετά τα συγχαρητήρια που απηύθυνε δημόσια στην κυβέρνηση ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, μιλώντας προχτές στο ΑΠΕ, για το ότι η διμερής σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας «είναι η καλύτερη εδώ και δεκαετίες», ήρθε η σειρά του υπουργού Αμυνας να αναπτύξει, εκ μέρους της κυβέρνησης, τη «χρησιμότητα» και το «βάθος» της στήριξης που παρέχουν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βαλκανικής, όπου κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, ο Π. Καμμένος, μιλώντας σε ημερίδα της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης με θέμα «Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις», είπε ότι με τις ΗΠΑ «έχουμε κοινά συμφέροντα στην περιοχή». Διαφημίζοντας τη χρησιμότητα της χώρας για τους Αμερικανούς, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι τοποθετημένη σε ένα νευραλγικότατο γεωγραφικό σημείο (...) Ελέγχει άξονες πρόσβασης από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη προς την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ το Αιγαίο και η Κρήτη δεσπόζουν επί της Ανατολικής Μεσογείου ελέγχοντας και το θαλάσσιο άξονα επικοινωνίας με τη Μαύρη Θάλασσα».

Σημείωσε: «Για όποιον λοιπόν επιθυμεί την ανοιχτή και απρόσκοπτη επικοινωνία διά των θαλασσίων γραμμών αλλά και διά ξηράς, η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική και μόνο διότι βρίσκεται τοποθετημένη σε αυτό το σημείο του πλανήτη». Για το τι σημαίνουν αυτά για το κεφάλαιο, εξήγησε: «Σημαίνουν ελεύθερη ναυσιπλοΐα, διευκόλυνση του εμπορίου και της διακίνησης αγαθών, άνθηση του τουρισμού, ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και όχι μόνον, είτε μέσω αγωγών είτε μέσω πλοίων μεταφοράς υδρογονανθράκων».

Εστιάζοντας «ιδιαιτέρως» στο θέμα της Ενέργειας, είπε ότι «η ανάδειξη της χώρας μας σε διαμετακομιστικό κόμβο Ενέργειας (...) θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών προελεύσεως, άρα και στη διασπορά του κινδύνου από μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές πρακτικές που επηρεάζουν την ασφάλεια και επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης». Το αφήγημα δηλαδή των ΗΠΑ για μείωση της «εξάρτησης» των αγορών από τις ρωσικές εισαγωγές καυσίμου.

«Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο ενισχύεται ακόμη περισσότερο μέσα από σχέδια όπως ο TAP, ο IGB, η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, όπου, όπως είπε πρόσφατα και ο πρέσβης των ΗΠΑ, ελπίζουμε να δούμε και Αμερικανό επενδυτή», συμπλήρωσε, βάζοντας πλάτη στις αμερικανικές στοχεύσεις για την περιοχή που συνδυάζονται με κατασκευή εκεί αμερικανικής βάσης ελικοπτέρων.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «διαθέτει το πιο σύγχρονο δίκτυο αερολιμενικών και λιμενικών διευκολύνσεων, διά των οποίων μπορεί να μεταφέρει ταχύτατα και με ασφάλεια οποιονδήποτε όγκο προσωπικού, υλικών, μέσων και δυνατοτήτων από και προς τον ηπειρωτικό κορμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, και τη Μέση Ανατολή. Αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι ΗΠΑ, οι οποίες αξιοποιούν την πολιτική μας πρόθεση, αλλά και τις άριστες υπηρεσίες που μπορούμε να παρέχουμε, ιδιαίτερα στη βάση της Σούδας».

Ακόμα: «Οι γεωστρατηγικές επιλογές της χώρας μας είναι επίσης ενδεικτικότατες για τη σχέση εμπιστοσύνης μας με τις ΗΠΑ. Τα τελευταία περίπου 30 χρόνια έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη το αταλάντευτο της στρατηγικής μας συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Οι σχέσεις μας υπήρξαν πάντα σημαντικές, αλλά σήμερα βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο μετά από τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει από τις δύο κυβερνήσεις (...) Και οι σχέσεις μας έχουν αχθεί σήμερα στο καλύτερο σημείο που βρέθηκαν ποτέ, με μια συγκυβέρνηση, το μείζον της οποίας διαθέτει αριστερό προσανατολισμό»...

Ειδικά για το στρατιωτικό σκέλος αυτής της «στρατηγικής συνεργασίας» είπε: «Το επίπεδο της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεών μας με αυτές των ΗΠΑ, που όπως είπα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ, οφείλεται και στο γεγονός ότι το προσωπικό των δύο στρατών έχει οικοδομήσει μέσα στο πέρασμα των χρόνων μια αμοιβαία σχέση σεβασμού κι εμπιστοσύνης. Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των ΗΠΑ αυξάνονται κατακόρυφα αν χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες και οι υποδομές της Ελλάδας, λόγω της γειτνίασής της με περιοχές που κυριολεκτικά φλέγονται σήμερα, όπως για παράδειγμα η Συρία.

Ιδιαίτερη σημασία για τα κοινά συμφέροντά μας έχει η Κρήτη και ιδιαίτερα η Σούδα η οποία παρέχει στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δυνατότητες, ευκολίες, υποστήριξη και ασφάλεια που όμοιές τους δεν παρέχονται από καμία άλλη χώρα σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ