ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζουν τις κατηγορίες εναντίον του Ιράν

Αντίθετη η Ρωσία με νέες προσπάθειες των ΗΠΑ για διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, με πρόσχημα τον εξοπλισμό αντικαθεστωτικών ενόπλων Χούτι στην Υεμένη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε καθημερινή, πλέον, βάση το Ιράν διαψεύδει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ΗΠΑ και Σ. Αραβίας ότι παρέχει όπλα και πυραύλους στους Υεμενίτες αντικαθεστωτικούς Σιίτες Χούτι.

Ετσι και χτες, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Γασεμί, ξεκαθάρισε ότι το Ιράν δεν έχει «καμία σχέση με την παροχή όπλων σε διάφορες ομάδες στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ότι ο αποκλεισμός που επέβαλαν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της σε βάρος της Υεμένης καθιστά αδύνατες τις εξαγωγές και αποστολές όπλων. «Σήμερα βλέπουμε ότι η Υεμένη αναζητεί εσωτερικές τεχνικές για να αμυνθεί ενάντια στην επιθετικότητα και τις ακατάπαυστες επιθέσεις... Αν το Ιράν παρείχε όπλα στους Χούτι, θα είχε το θάρρος να το ανακοινώσει», τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προηγήθηκε το βράδυ της Τρίτης νέα ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καταδίκαζε την εκτόξευση πυραύλου από τους Χούτι στη Σ. Αραβία και κατηγορούσε τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης» «ότι εξοπλίζουν και καθιστούν εφικτές τις επιθέσεις των Χούτι». «Ανησυχούμε βαθιά για τις βίαιες ενέργειες των Χούτι, που στηρίζονται από την παροχή εξελιγμένων όπλων από το Ιράν και οι οποίοι απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και παρατείνουν τη σύγκρουση στην Υεμένη», ανέφερε κατά λέξη η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, κατήγγειλε για πολλοστή φορά το Ιράν και τη «συμπεριφορά του στη Μέση Ανατολή», απειλώντας ότι οι ΗΠΑ «μπορεί να μελετήσουν την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν σε αντίδραση για τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στην Υεμένη».

Την αντίθεσή της στα σχέδια των ΗΠΑ να προωθήσουν νέες διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν εξέφρασε έντονα η Ρωσία, που κατέστησε αμέσως σαφές ότι δεν εγκρίνει αυτήν την κατεύθυνση. «Είναι καιρός να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων», τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, αντιπροτείνοντας ότι πρέπει να «επικεντρωθούμε σε μια διευρυμένη συνεργασία και εμπιστοσύνη».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η τουρκική αρθρογραφία συντηρεί τη συζήτηση

Στο φόντο ευρύτερων μεθοδεύσεων και διεργασιών για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Από τα πρόσφατα παζάρια στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας

© KEYSTONE / SALVATORE DI NOLF

Από τα πρόσφατα παζάρια στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Αρρηκτα δεμένη με τις ευρύτερες επιδιώξεις του τουρκικού κεφαλαίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που σχετίζονται και με τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, είναι η ετοιμότητα της Αγκυρας να συμβάλει στην έναρξη νέου γύρου συνομιλιών, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, στα τέλη Γενάρη (ενώ και στα Κατεχόμενα θα γίνουν «βουλευτικές εκλογές» στις αρχές Γενάρη).

Δεν είναι καθόλου τυχαία η συζήτηση που συντηρεί η αρθρογραφία σε μεγάλα αστικά ΜΜΕ, όπως η «Χουριέτ». Χτες, για πολλοστή φορά ο (τουρκοκυπριακής καταγωγής) αναλυτής Γιουνσούφ Κανλί, με τον τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση για συνομιλίες στην Κύπρο», σημειώνει ότι «ένας νέος γύρος συνομιλιών πρέπει να γίνει ανάμεσα στα δύο "κράτη" του νησιού, ακόμα και αν καμία από τις δύο πλευρές δεν αναγνωρίζει επίσημα την άλλη. Πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για να φιλοξενήσει τέτοιες συνομιλίες». Συμπληρώνεται επίσης ότι αυτός ο νέος γύρος συνομιλιών πρέπει να έχει «ένα πρόγραμμα ξεκάθαρα καθορισμένο» και οι εμπλεκόμενες πλευρές «να ξέρουν από την πρώτη μέρα πότε θα καταλήξει η διαδικασία, όπως και το καθεστώς του τουρκοκυπριακού κράτους αν δεν προκύψει συμφωνία», προσθέτοντας ότι «μια ποινική ρήτρα» θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση μιας συμφωνίας στο Κυπριακό.

Μάλιστα, ο Κανλί υποστήριξε (όπως κάνει άλλωστε και η ίδια η τουρκική κυβέρνηση) ότι και κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, που έγιναν τον Ιούλη στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, η τουρκική πλευρά «συμφώνησε πράγματι σε συμβιβασμούς» για τον τερματισμό του συστήματος εγγυήσεων του 1960 και την απόσυρση στρατευμάτων της από το νησί, αλλά «αρνήθηκε για γραπτές δεσμεύσεις, μέχρι το τελικό στάδιο της διαδικασίας».

Και αναδεικνύοντας ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές στο τραπέζι του παζαριού για τη διχοτόμηση της Κύπρου, η συγκεκριμένη ανάλυση καταλήγει μεταξύ άλλων: «Αν μια συμφωνία για να μοιραστούν οι δύο πλευρές την εξουσία τρομάζει όχι μόνο τον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αλλά επίσης τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς όλων των πολιτικών χώρων και την Εκκλησία της Κύπρου, γιατί να χάσουμε τόσο χρόνο προσπαθώντας να πετύχουμε μια συμφωνία μόνο και μόνο για να περάσουμε τη δοκιμασία του "δε μπορώ να περάσω τη συμφωνία από τον κόσμο"; Υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, συμπεριλαμβανομένης της φόρμουλας "δύο κράτη στην ΕΕ", που θα σήμαινε μια συνομοσπονδία της Κύπρου μέσα στην ΕΕ, ή πιθανώς μια συνομοσπονδιακή λύση. Αλλά αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες νέες επιλογές για λύση, κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι το 2018 θα είναι ο χρόνος που η Κύπρος θα λύσει τελικά τα προβλήματά της...».

Τέτοιες συζητήσεις συντηρούνται όλο και πιο έντονα, το τελευταίο δίμηνο, στην τουρκική αρθρογραφία, με επίμονη προβολή της «ανάγκης» να βρεθεί τρόπος «μοιρασιάς» της εξουσίας, με αναβαθμισμένη προβολή της πρότασης για συνομοσπονδιακή λύση, δημιουργία στην πραγματικότητα δηλαδή δύο κρατών που θα συνδέονται με «χαλαρούς» δεσμούς (αυτή η λογική άλλωστε υπάρχει και στην κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη - Ερογλου του Φλεβάρη του 2014 για δύο «συνιστώντα κράτη»). Κοινός παρονομαστής πολλών από τις «εναλλακτικές» που λανσάρονται είναι η σύνδεση με την ΕΕ, η αναγνώριση του ψευδοκράτους ακόμα και αν δεν προκύψει συγκεκριμένη συμφωνία κ.λπ.

ΗΠΑ
Ευνοϊκές φορολογικές αλλαγές για τα μονοπώλια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Γενναιόδωρες μειώσεις φορολογίας σε εταιρείες, μονοπώλια και πάμπλουτους Αμερικανούς επιφυλάσσει η φορολογική «μεταρρύθμιση» που ενέκρινε χτες το πρωί, με 51 ψήφους υπέρ έναντι 48 κατά, η αμερικανική Γερουσία, και η οποία αναμενόταν έως αργά το βράδυ να ψηφιστεί (λόγω γραφειοκρατικής εμπλοκής στη διαδικασία) από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για δεύτερη φορά.

Η «μεταρρύθμιση» του φορολογικού κώδικα στις ΗΠΑ θεωρείται η μεγαλύτερη από την εποχή του Προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν και ήταν από τις πιο προβεβλημένες προεκλογικές υποσχέσεις του νυν Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο μειώνει (χωρίς χρονικό περιορισμό) από το 35% στο 21% τη φορολογία επιχειρήσεων, ενώ αίρει τα πλεονεκτήματα της φορολογικής αλλαγής σε όσες επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Δημιουργεί επτά φορολογικές κλίμακες για τα νοικοκυριά, από 10% ως 37% (αντί 39,5% που ήταν το μεγαλύτερο κλιμάκιο για τα υψηλότερα εισοδήματα), οι οποίες θα ισχύουν έως το 2026. Προβλέπονται επίσης διπλασιασμός του αφορολόγητου ορίου σε 12.000 δολάρια ετησίως, από 6.350 για άγαμους φορολογούμενους, και σε 24.000 από 12.000 για άτεκνα ζευγάρια. Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 2.000 δολάρια για κάθε παιδί, ενώ αφορολόγητες είναι οι δαπάνες για στεγαστικά δάνεια πρώτης και δεύτερης κατοικίας, εμπορικής αξίας έως 700.000 δολάρια. Προβλέπεται απαλλαγή για ιατρικά έξοδα που δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας έως το 2019, αν αυτά είναι πάνω από το 7,5% του ετήσιου εισοδήματος. Προβλέπονται αφορολόγητα όρια για δαπάνες που αφορούν φροντίδα μικρών παιδιών και ηλικιωμένων. Ευνοϊκές ρυθμίσεις αφορούν το φόρο κληρονομιάς μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ αυξημένος φόρος προβλέπεται στη φορολογία αστικών περιοχών σε «πλούσιες» Πολιτείες, όπως αυτές της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσι και της Καλιφόρνια.

Αξιοσημείωτη είναι η πρόβλεψη στο φορολογικό νομοσχέδιο να παραδοθούν τεράστιες εκτάσεις άγριας φύσης της Αλάσκα σε μονοπώλια πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε να αρχίσουν άμεσα γεωτρήσεις σε περιοχές με σημαντικά κοιτάσματα, με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των άγριων ζώων.

Συνολικά προβλέπονται μειώσεις φόρου ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία, που αναμένεται να αυξήσουν μεσοπρόθεσμα και άλλο το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, το οποίο ήδη ξεπερνά τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Επί του παρόντος, η εξέλιξη θεωρείται «σημαντική» πολιτική νίκη του Τραμπ, που πίεζε επί μήνες τα δύο σώματα του Κογκρέσου να την εγκρίνουν.

ΕΕ - BREXIT
Εως το τέλος του 2020 η μεταβατική περίοδος

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η μεταβατική περίοδος μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν θα πρέπει να εκτείνεται πέραν της 31ης Δεκέμβρη 2020 αναφέρουν οι νέες οδηγίες που εξέδωσε χτες το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ σε σχέση με την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Στις κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη φάση διαπραγμάτευσης, οι διαπραγματευτές της ΕΕ αναφέρουν ότι θα εστιαστούν αρχικά στην επίτευξη συμφωνίας για τους ακριβείς όρους της φάσης μετάβασης πριν οι διαπραγματεύσεις επικεντρωθούν στις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Η αποχώρηση της Βρετανίας προβλέπεται να γίνει τυπικά στις 29 Μάρτη του 2019, ενώ οι Βρετανοί διαπραγματευτές έχουν προτείνει η περίοδος μετάβασης μετά το Βrexit να είναι τουλάχιστον διετής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ