Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζουν τις κατηγορίες εναντίον του Ιράν

Αντίθετη η Ρωσία με νέες προσπάθειες των ΗΠΑ για διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, με πρόσχημα τον εξοπλισμό αντικαθεστωτικών ενόπλων Χούτι στην Υεμένη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε καθημερινή, πλέον, βάση το Ιράν διαψεύδει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ΗΠΑ και Σ. Αραβίας ότι παρέχει όπλα και πυραύλους στους Υεμενίτες αντικαθεστωτικούς Σιίτες Χούτι.

Ετσι και χτες, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Γασεμί, ξεκαθάρισε ότι το Ιράν δεν έχει «καμία σχέση με την παροχή όπλων σε διάφορες ομάδες στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ότι ο αποκλεισμός που επέβαλαν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της σε βάρος της Υεμένης καθιστά αδύνατες τις εξαγωγές και αποστολές όπλων. «Σήμερα βλέπουμε ότι η Υεμένη αναζητεί εσωτερικές τεχνικές για να αμυνθεί ενάντια στην επιθετικότητα και τις ακατάπαυστες επιθέσεις... Αν το Ιράν παρείχε όπλα στους Χούτι, θα είχε το θάρρος να το ανακοινώσει», τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προηγήθηκε το βράδυ της Τρίτης νέα ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καταδίκαζε την εκτόξευση πυραύλου από τους Χούτι στη Σ. Αραβία και κατηγορούσε τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης» «ότι εξοπλίζουν και καθιστούν εφικτές τις επιθέσεις των Χούτι». «Ανησυχούμε βαθιά για τις βίαιες ενέργειες των Χούτι, που στηρίζονται από την παροχή εξελιγμένων όπλων από το Ιράν και οι οποίοι απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και παρατείνουν τη σύγκρουση στην Υεμένη», ανέφερε κατά λέξη η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, κατήγγειλε για πολλοστή φορά το Ιράν και τη «συμπεριφορά του στη Μέση Ανατολή», απειλώντας ότι οι ΗΠΑ «μπορεί να μελετήσουν την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν σε αντίδραση για τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στην Υεμένη».

Την αντίθεσή της στα σχέδια των ΗΠΑ να προωθήσουν νέες διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν εξέφρασε έντονα η Ρωσία, που κατέστησε αμέσως σαφές ότι δεν εγκρίνει αυτήν την κατεύθυνση. «Είναι καιρός να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων», τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, αντιπροτείνοντας ότι πρέπει να «επικεντρωθούμε σε μια διευρυμένη συνεργασία και εμπιστοσύνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ