Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Αποποινικοποίηση των ναρκωτικών αποφάσισε το Κοινοβούλιο

ΟΣΛΟ.--

Την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών αποφάσισε η πλειοψηφία του νορβηγικού Κοινοβουλίου την περασμένη βδομάδα. Η αποποινικοποίηση αφορά σε όλα τα ναρκωτικά και στηρίζεται στο γνωστό υποκριτικό επιχείρημα «ότι οι χρήστες χρειάζονται βοήθεια και θεραπεία, όχι τιμωρία με πρόστιμα και φυλάκιση». Οπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντερς Ανουντσεν, «ο στόχος είναι περισσότεροι τοξικομανείς να απαλλαγούν από την εξάρτηση από τα ναρκωτικά και λιγότεροι να επιστρέψουν στο έγκλημα». Βέβαια, η βοήθεια για απεξάρτηση που πράγματι χρειάζονται οι τοξικοεξαρτημένοι δεν προϋποθέτει αποποινικοποίηση, αλλά ιδιαίτερη μεταχείρισή τους (από ειδικό δικαστικό Σώμα για παράδειγμα) και φυσικά δομές πρόληψης, «στεγνά» δημόσια θεραπευτικά προγράμματα, κρατική μέριμνα για επανένταξή τους στην κοινωνία.

Πίσω από τα ιδεολογήματα και τα ψέματα για αποποινικοποίηση που θα οδηγήσει σε μείωση των χρηστών βρίσκεται η διάδοση της ναρκω-κουλτούρας, ο στόχος να θεσμοθετηθεί ένα νόμιμο κοινωνικό περιθώριο, από στρατιές μόνιμων και νόμιμων εξαρτημένων που θα μένουν αμέτοχοι και αδρανείς. Εξάλλου, είναι υπό μεγάλη αμφισβήτηση αν σε χώρες όπου έχει εφαρμοστεί η αποποινικοποίηση (Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία κ.ά.) έχει μειωθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με τη Νορβηγική Εκθεση για τα Ναρκωτικά, που δημοσιεύτηκε φέτος, το 2014 αναφέρθηκαν 266 θάνατοι που σχετίζονται με ναρκωτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ