Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Σήμερα οι πρόωρες εκλογές στην Καταλονία

Ο πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας, Πουιτζντεμόντ, πήρε μέρος στην προεκλογική εκστρατεία με βιντεοσυνδέσεις από τις Βρυξέλλες

Emilio Morenatti

Ο πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας, Πουιτζντεμόντ, πήρε μέρος στην προεκλογική εκστρατεία με βιντεοσυνδέσεις από τις Βρυξέλλες
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Σήμερα πραγματοποιούνται οι πρόωρες εκλογές στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας, ολοκληρώνοντας μια νέα φάση στην ενδοαστική αντιπαράθεση που κλιμακώθηκε το προηγούμενο διάστημα. Το λεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτώβρη ήταν αυτό που αποτέλεσε καμπή και αντιμετωπίστηκε με καταστολή από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση. Στη συνέχεια ήρθε η ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, που ήρε την αυτονομία της Καταλονίας, κατάργησε την τοπική κυβέρνηση, έστειλε τον αντιπρόεδρο, Οριόλ Γιουνκέρας, της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς, στις ισπανικές φυλακές μαζί με άλλους 7 συμβούλους υπουργούς. Ο δε Πρόεδρος, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, του Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Κόμματος Καταλονίας (PdCat) και τέσσερις σύμβουλοι - υπουργοί κατάφεραν να διαφύγουν στο Βέλγιο, όπου και έχουν παραμείνει.

Σε πολλές δημοσκοπήσεις έως την περασμένη βδομάδα, το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα «Πολίτες» (Ciudadanos), που τάχθηκε φανατικά υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 155, και η σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) βρίσκονται στην πρώτη θέση στο όριο του στατιστικού λάθους. Το μεν πρώτο με 23,3% και 33 έδρες και η δε δεύτερη με 22,2% και 30 έδρες. Τρίτος έρχεται ο φιλελεύθερος συνδυασμός Junts per Catalunya, του Πουιτζντεμόντ, με 17,7% και 27 έδρες, τέταρτο το Σοσιαλιστικό με 15,3% και 20 έδρες και ακολουθούν η «Καταλονία από Κοινού - Μπορούμε» (CatComu-Podem), μια συμμαχία των σοσιαλδημοκρατικών σχημάτων του «Ποδέμος», της Ενωμένης Αριστεράς (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) και της παράταξης της δημάρχου της Βαρκελώνης, Αντά Κολάου, με 8% και 9 έδρες, το άλλο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Λαϊκή Ενότητα» (CUP) με 6,2% και 8 έδρες και το κυβερνών (συνολικά στην Ισπανία) Λαϊκό Κόμμα με 5,5% και 8 έδρες. Ειδικά τα λεγόμενα αυτονομιστικά κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα αναπτύξουν σε όλη την επαρχία πάνω από 30.000 εθελοντές, που θα ελέγχουν τη διαδικασία των εκλογών και την καταμέτρηση.

Αν οι σημερινές μετρήσεις επιβεβαιωθούν, τόσο το «αυτονομιστικό» μπλοκ (ERC - JpC - CUP), όσο και αυτό των «συνταγματικών» κομμάτων που θέλουν τη διατήρηση του ισπανικού κράτους και την Καταλονία με περισσότερες αρμοδιότητες, δεν φτάνουν την πλειοψηφία των 68 στις 135 έδρες του κοινοβουλίου. Από την άλλη μεριά, ρόλο «ρυθμιστή» φαίνεται να παίζει το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Καταλονία από Κοινού - Μπορούμε», που θεωρεί ότι χρειάζεται ένα συμφωνημένο δημοψήφισμα, που επί της ουσίας προβάλλει την ανάγκη να διευρυνθεί η αυτονομία της επαρχίας χωρίς να διαχωριστεί από την Ισπανία. Παρότι εμφανίζονται ως αντίπαλα στρατόπεδα, αυτό που τελικά εκφράζουν είναι τις επιδιώξεις τμημάτων της αστικής τάξης, που επιδιώκει να βελτιώσει τη θέση της στη συγκεκριμένη επαρχία, όπου παράγεται το 20% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας και όπου κατευθύνεται το 50% των ξένων επενδύσεων. Ετσι δεν μπορεί τίποτε να αποκλειστεί στα πιθανά σενάρια για το σχηματισμό της νέας τοπικής κυβέρνησης, με δεδομένο ότι το ζήτημα της απόσχισης μπαίνει προς το παρόν σε δεύτερη μοίρα.

Από αυτήν την ενδοαστική αντιπαράθεση με την επίδραση του εθνικισμού, είτε του καταλανικού είτε του ισπανικού, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτε. Αντίθετα, οι εκμεταλλευτές τους θα συνεχίσουν να βγαίνουν κερδισμένοι, όσο αντί να βλέπουν τα ταξικά τους συμφέροντα κυνηγάνε χίμαιρες. Το ταξικό αυτό κριτήριο προβάλλει στην Καταλονία το ΚΚ Λαών Ισπανίας - Καταλανοί Κομμουνιστές (με Γραμματέα της ΚΕ τον Αστορ Γκαρσία). Παρόλο που λόγω υποκειμενικών και αντικειμενικών αδυναμιών (πρόσφατη ιδεολογικοπολιτική διάσπαση και συγκέντρωση υπογραφών για τις υποψηφιότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα) δεν συμμετέχει στις εκλογές, απευθύνεται με τις θέσεις του στο λαϊκό κόσμο, καλώντας να ρίξει άκυρο στις εκλογές, εκφράζοντας την απόρριψη και των δύο αστικών ρευμάτων. Ταυτόχρονα, καλεί σε οργάνωση της πάλης για τη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου σε όλη την ισπανική επικράτεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς σχηματισμό συγκυβέρνησης Σοσιαλιστών - «Ποδέμος» (2020-01-04 00:00:00.0)
Η Καταλονία στο προσκήνιο των κυβερνητικών διαπραγματεύσεων (2019-12-05 00:00:00.0)
Ρευστή η κατάσταση στην Καταλονία (2018-01-05 00:00:00.0)
Η οργάνωση της αντικαπιταλιστικής πάλης το ζητούμενο για το λαό (2017-12-30 00:00:00.0)
Προεκλογική αντιπαράθεση ...μέσω Βελγίου (2017-11-08 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η ενδοαστική σύγκρουση (2017-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ