Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Η Καταλονία στο προσκήνιο των κυβερνητικών διαπραγματεύσεων

Η αυτονομιστική ERC ζητά ανταλλάγματα από τους Σοσιαλιστές

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Συνεχίζονται στην Ισπανία τα παζάρια μεταξύ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) και της σοσιαλδημοκρατικής - αυτονομιστικής «Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς Καταλονίας» (ERC), προκειμένου η δεύτερη να βοηθήσει στο σχηματισμό συγκυβέρνησης PSOE και «Ουνίδας Ποδέμος» με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ, απέχοντας από τη Βουλή κατά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Μετά την προθυμία που έχουν εκφράσει ορισμένα μικρότερα κόμματα να στηρίξουν τη συγκυβέρνηση ή να απέχουν από την ψηφοφορία, η τύχη της κυβερνητικής συμφωνίας κρίνεται από τη στάση της ERC, η οποία ζητά ανταλλάγματα για το θέμα του καθεστώτος της Καταλονίας.

Το καταλανικό κόμμα επιμένει στην απαίτηση ο διάλογος να διεξαχθεί σε επίπεδο κυβερνήσεων (Ισπανίας και Καταλονίας), χωρίς προϋποθέσεις και απαγορευμένα θέματα, με σαφές χρονοδιάγραμμα και εγγυήσεις για εκπλήρωση «της όποιας συμφωνίας». Το PSOE έχει δεσμευτεί να διαμορφώσει μια ατζέντα «για τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα» και «για τη βιομηχανική κατάσταση στην Καταλονία και εν γένει στην Ισπανία, ιδιαίτερα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας», που είναι πολύ ισχυρός στην περιφέρεια, αλλά και «για τη λύση της πολιτικής κρίσης στην Καταλονία μέσα από διάλογο και εθνική συνεννόηση».

Μετά την προχτεσινή συνάντηση, η ERC εκτίμησε ότι «μολονότι υπάρχει προσέγγιση, ακόμη απέχουμε πολύ» από την επίτευξη συμφωνίας, ενώ το PSOE διαπίστωσε «προόδους». Η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 10 Δεκέμβρη.

Τη Δευτέρα, μάλιστα, τα ηνία των διαπραγματεύσεων πήραν οι σοσιαλδημοκράτες επικεφαλής των συνδικαλιστικών ενώσεων UGT και CCOO, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον φυλακισμένο αυτονομιστή πρώην αντιπρόεδρο της Καταλονίας, Οριόλ Ζουνκέρας, ζητώντας τη διαμεσολάβησή του για να στεφθεί με επιτυχία η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση! Σύμφωνα με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή να ψηφίσει τον (αντιλαϊκό) προϋπολογισμό, που «θα δώσει ώθηση στην ισπανική οικονομία» και «θα βοηθήσει να αμβλυνθούν η φτώχεια και οι ανισότητες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ