Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Διαμαρτύρεται για αμερικανική στήριξη στους Ουιγούρους

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο Ουίλιαμ Κλάιν, στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, κλήθηκε χτες στο κινεζικό ΥΠΕΞ, όπου δέχτηκε τις έντονες διαμαρτυρίες της κινεζικής πλευράς για νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, σχετικά με την επαρχία Σιντζιάνγκ, ημιαυτόνομη επαρχία όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι και υπάρχει ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα.

Το νομοσχέδιο ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Κίνας, δήθεν ως αντίδραση στην καταστολή που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον ασκείται στη Σιντζιάνγκ, ενώ αντίθετα το Πεκίνο επιμένει ότι παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση «εξτρεμιστών» που απειλούν τη «σταθερότητα». Ερχεται να συμπληρώσει δύο νομοσχέδια με τα οποία η αμερικανική πλευρά εξέφρασε πρόσφατα στήριξη σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, που ζητούν ενίσχυση του καθεστώτος αυτονομίας.

Σε δικές της δηλώσεις, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ υποστήριξε ότι το αμερικανικό νομοσχέδιο για τη Σιντζιάνγκ στοχεύει στην υπονόμευση των προσπαθειών της Κίνας να αντιμετωπίσει «την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό» στην περιοχή. «Τα θέματα στη Σιντζιάνγκ δεν αφορούν υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά τρομοκρατία και σχέδια διαμελισμού της χώρας μας», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ