Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Πομπέο - Νετανιάχου με επίκεντρο το Ιράν

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Την προώθηση μίας φιλόδοξης ατζέντας θεμάτων, προκειμένου να γίνουν ακόμη πιο στενές οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και να σκληρύνουν περαιτέρω οι ήδη βαριές αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, επιδιώκει από χτες στην Πορτογαλία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που έχει μεταβεί για να συναντήσει αργά το βράδυ τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ αλλά και ορισμένες από τις δηλώσεις που έκανε χτες ο Νετανιάχου δείχνουν πως στη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος τέσσερα βασικά θέματα: Το ισραηλινό σχέδιο προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη (που αποτελεί ένα μεγάλο μέρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη), το ενδεχόμενο σύναψης ενός συμφώνου στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ισραήλ, η κλιμάκωση των πιέσεων και κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας που να αντανακλά τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου (όπως π.χ. τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Ο Πομπέο θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και τον Πορτογάλο ομόλογό του Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Προθυμία Ροχανί για διαπραγματεύσεις αν αρθούν οι κυρώσεις

Το ίδιο 24ωρο, στην Τεχεράνη ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη για διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και σε επίπεδο ηγετών των χωρών της «Ομάδας 5+1», θέτοντας ως βασικό όρο την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας του. Εμφανίστηκε μάλιστα θετικός ως προς την απελευθέρωση αντικυβερνητικών διαδηλωτών που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των πρόσφατων διαδηλώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγες μέρες είχε συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ και τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο ο υπουργός Εξωτερικών του σουλτανάτου του Ομάν, Γιουσούφ μπιν Αλάουι μπιν Αμπντάλα, πιθανά σε ρόλο «μεσολαβητή».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε χτες βράδυ πως βομβαρδίστηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, αποθήκη όπλων που φέρεται πως διατηρούσαν οι Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης» κοντά στην πόλη Μπουκαμάλ της Συρίας, στα σύνορα με το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ