Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ INF
Ζυμώσεις και παζάρια για «πολυμερή» συνθήκη για τα πυρηνικά

Το θέμα μιας συμφωνίας για τον έλεγχο των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, που θα αντικαταστήσει την INF, φαίνεται να ζυμώνεται και να αποτελεί όλο και πιο έντονα πεδίο ανταγωνισμού και διαπραγμάτευσης.

Χτες, σχολιάζοντας δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μια νέα Συνθήκη INF με τη Ρωσία, που θα περιλαμβάνει και την Κίνα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να τίθεται η συμμετοχή μόνο της Κίνας. Καταρχάς είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στις οποίες επίσης αναπτύσσονται πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς».

Η θέση αυτή της Ρωσίας απηχεί και την πρόσφατη τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ότι οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να εμπλακούν στις συνομιλίες. Ο Μακρόν είναι επίσης ο μόνος ηγέτης μεταξύ των χωρών ΝΑΤΟ - ΕΕ που ζητά να εξεταστεί η ρωσική πρόταση για μορατόριουμ στην ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων.

Η Κίνα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα συμμετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, θεωρώντας σημαντικό να συμμετάσχουν περισσότερες χώρες, άποψη που η Ρωσία συμμερίζεται, θύμισε ο Πεσκόφ.

Στο μεταξύ ο Τραμπ, μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν στο Λονδίνο την Τρίτη, δήλωσε πως ΗΠΑ και Ρωσία «θέλουμε να επεξεργαστούμε μια συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα, που πιθανώς θα συμπεριλάβει την Κίνα, αλλά και τη Γαλλία, παρεμπιπτόντως. Θα περιλαμβάνει την Κίνα και ορισμένες άλλες χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ