Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μαζική συμμετοχή και στη νέα γενική απεργία

Μαζική ήταν και η χτεσινή απεργία
Μαζική ήταν και η χτεσινή απεργία
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες στην Κολομβία η τρίτη γενική απεργία σε διάστημα 14 ημερών από τότε που ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε. Την απεργία οργάνωσε στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας η Εθνική Επιτροπή της Απεργίας, που συγκροτήθηκε στην πρώτη γενική απεργία στις 21 Νοέμβρη, από συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των κλάδων, από ενώσεις αγροτών, ιθαγενών, φοιτητών και ένα ευρύ σύνολο κοινωνικών οργανώσεων.

Και χτες πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, που αποτέλεσαν και απάντηση στη στάση της κυβέρνησης που δήθεν οργανώνει διάλογο, αλλά δεν δέχεται αυτός να γίνει με όσους διαδηλώνουν για μέρες, δηλαδή το συντονιστικό των οργανώσεων που απαρτίζουν την Εθνική Επιτροπή της Απεργίας. Η Επιτροπή κατήγγειλε ότι στη συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους της κυβέρνησης την Τρίτη, υπήρξε επιμονή να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και οι απεργίες, κάτι που απέρριψαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής. Ωστόσο, δήλωσαν ότι αύριο Πέμπτη θα υπάρξει νέα συνάντηση, σε μια προσπάθεια να συμφωνηθούν οι όροι της διαπραγμάτευσης πάνω στην ατζέντα των αιτημάτων των διαδηλωτών. Επίσης για την Κυριακή διοργανώνεται μεγάλη συναυλία στήριξης των κινητοποιήσεων και για την ειρήνη.

Οι διαδηλωτές ζητούν να παρθούν πίσω τα σχέδια της κυβέρνησης που προβλέπουν ελαστικοποίηση της εργασίας, πληρωμή των νέων εργαζομένων έως 25 χρόνων στο 75% του βασικού μισθού, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, νέα φοροαφαίμαξη για τα λαϊκά στρώματα και απαλλαγές για τις επιχειρήσεις. Απαιτούν αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις, ποιοτική δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία, Πρόνοια, υποδομές, να μην ιδιωτικοποιηθούν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Ταυτόχρονα, μπαίνουν το ζήτημα της διάλυσης των φονικών αστυνομικών μονάδων αντιμετώπισης ταραχών ESMAD, που ευθύνονται για τη βάρβαρη καταστολή, αλλά και η απαίτηση για εφαρμογή από την κυβέρνηση της συμφωνίας ειρήνης με τους αντάρτες, για τερματισμό των εκτελέσεων λαϊκών αγωνιστών που σε 3 χρόνια ξεπερνάνε τις 700. Μόλις χτες προστέθηκαν άλλες 3 δολοφονίες από ένοπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, του πρώην αντάρτη των FARC, Μανουέλ Σάντος Ράμος, στην επαρχία Κάουκα, του Ελισέριο Μεντόσα, αγρότη ηγέτη στο Σαν Βισέντε ντε Καγκουάν, στην επαρχία Κακετά και του Χοσέ Ροντρίγκες, νεοεκλεγμένου δημάρχου στην πόλη της Σουταταούσα στην επαρχία Κουντιναμάρκα.

Την ίδια ώρα, η συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), που έγινε την Τρίτη στην Μπογκοτά και διοργανώθηκε από την αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας για να ενεργοποιηθεί η λεγόμενη Διαμερικανική Συνθήκη Αμοιβαίας Συνεργασίας (TIAR) - ένα εργαλείο που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό για επεμβάσεις σε διάφορες χώρες - αποφάσισε νέες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας. Οι 12 από τους 19 ΥΠΕΞ του οργανισμού αποφάσισαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο και σε επιχειρήσεις της που συναλλάσσονται με τις χώρες αυτές.

Πάντως, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Ντούκε καταδικάστηκε με διαμαρτυρίες τόσο στην Κολομβία όσο και στη Βενεζουέλα, όπου διοργανώθηκε μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στο Καράκας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατιωτικοποίηση πόλεων και δολοφονική καταστολή ενάντια στις διαδηλώσεις (2021-06-01 00:00:00.0)
Νέες μαζικές λαϊκές συγκεντρώσεις (2020-01-23 00:00:00.0)
Νέα παράνομη έξοδος του αχυράνθρωπου Γκουαϊδό (2020-01-21 00:00:00.0)
Συνεχείς καταγγελίες για την επιθετικότητα της κολομβιανής κυβέρνησης (2019-09-13 00:00:00.0)
Ξανά υποψήφιος ο Αλβαρο Ουρίμπε (2009-08-13 00:00:00.0)
Σύλληψη δημοσιογράφου του «Telesur»! (2006-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ