Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Συνάντηση Βούτσιτς - Πούτιν με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο

ΜΟΣΧΑ - ΣΟΤΣΙ.--

Οι ανταγωνισμοί στα Δυτικά Βαλκάνια και ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα πρωταγωνίστησαν στη χτεσινή συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Σερβίας στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετέφερε στον ομόλογό του τις «χαμηλές προσδοκίες» της κυβέρνησής του για την επόμενη φάση διαπραγμάτευσης μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας. Κατηγόρησε την ηγεσία των Κοσοβάρων Αλβανών ότι ασκεί πιέσεις για «λύση» που θα αναγνωρίζει τη μονομερή ανεξαρτησία «δίχως η Σερβία να πάρει κάτι». Επίσης εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» για τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας στις σερβικές θέσεις.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως η συνάντηση έγινε «σε φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα» και εξήρε τις στενές διμερείς σχέσεις. Επιβεβαίωσε την «αταλάντευτη» θέση της Μόσχας για το Κοσσυφοπέδιο, υπογραμμίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να είναι «ειρηνική», στη βάση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στο προτεκτοράτο και το ίδιο ως «αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής εδαφικής επικράτειας». Επιπλέον αναφέρθηκε γενικότερα στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι «η Ρωσία δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια της περιοχής των Βαλκανίων και έχει ουσιαστικό διάλογο με όλους ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες καλής γειτονίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ