Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχείς καταγγελίες για την επιθετικότητα της κολομβιανής κυβέρνησης

Σε νέες καταγγελίες προχώρησε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κολομβίας σχεδιάζουν τη δολοφονία του και μάλιστα, όπως είπε, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνησή του γνωρίζει 10 τέτοιες περιπτώσεις. Μιλώντας χτες από την επαρχία της Πορτουγκέσα, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία που έχει η κυβέρνησή του και πρόκειται να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δείχνουν έμπρακτα τη συμμετοχή της αντιδραστικής κολομβιανής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε στην εκπαίδευση, στην προετοιμασία και τον εξοπλισμό ένοπλων ομάδων για το χτύπημα στρατιωτικών και πολιτικών στόχων.

Ταυτόχρονα, ο Ν. Μαδούρο απέρριψε τις προχτεσινές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ της Κολομβίας Κάρλος Χόλμες Τρουχίγιο στο μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ότι η κυβέρνησή του στηρίζει «τρομοκρατικές ομάδες» από την Κολομβία στο έδαφός της (συγκεκριμένα τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού, FARC-EP, που επανασυστάθηκαν, και τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό - ELN).

Σημείωσε ακόμα αντιπαραθετικά ότι η βενεζουελάνικη κυβέρνηση έχει ήδη συλλάβει διάφορους ένοπλους εκπαιδευμένους από τον κολομβιανό στρατό, που ετοίμαζαν ενέργειες κατά του βενεζουελάνικου λαού.

Εξήγησε επίσης ότι οι μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις «Ανεξαρτησία και Ειρήνη 2019» σε όλο το μήκος των συνόρων, που ξεκίνησαν στις 10/9 και θα κρατήσουν έως τις 28/9, έχουν αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα και προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας, καταλήγοντας ότι «με την Κολομβία θέλουμε ειρήνη, αλλά στην Μπογκοτά υπάρχει μια κυβέρνηση ναρκεμπόρων πολεμοκάπηλων».

Τις ίδιες αιτιάσεις περί «στήριξης από τη Βενεζουέλα της τρομοκρατίας» επανέλαβε χτες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ότι «η Βενεζουέλα αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, μιλώντας χτες στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, ζήτησε την παύση του εμπορικού οικονομικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς και την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ