Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιτάχυνση διεργασιών με «όχημα» την Αμμόχωστο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ολα δείχνουν ότι οι νέοι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί γύρω από την Κύπρο θα επιταχυνθούν με «όχημα» και την τύχη της Αμμοχώστου, που μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα της Ν/Α Μεσογείου, με πολύ σημαντικό εμπορικό λιμάνι.

Αυτήν τη φορά, ήταν η σειρά του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να αναδείξει ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα επισπεύσουν επιδιώξεις που έχουν για ένα από τα «φιλέτα» της Κύπρου συνολικά. Μιλώντας στο δίκτυο «CNN Turk» και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι Τούρκοι «θα ανοίξουν την Αμμόχωστο», είπε ότι «κάνουμε προετοιμασίες. Ναι, θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο» και έσπευσε να συμπληρώσει: «Στην Ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις, ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας όπως και των Τουρκοκυπρίων».

Θυμίζουμε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, ο Τσαβούσογλου επισκέφτηκε μαζί με τον Τουρκοκύπριο «ΥΠΕΞ», Κουντρέτ Οζερσάι, την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Πολλοί μίλησαν για «επέκταση της τουρκικής κατοχής στο νησί», θυμίζοντας ότι υπάρχουν δύο ψηφίσματα του ΟΗΕ που καλούν την Αγκυρα να παραδώσει την περίκλειστη πόλη στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Πάντως, την τελευταία περίοδο πυκνώνουν επισημάνσεις και εκκλήσεις που μαζί με ...δυσαρέσκεια για τις τουρκικές προκλήσεις εκφράζουν και έντονες προσδοκίες ότι η Αγκυρα θα σταματήσει «να είναι ο ταραξίας της περιοχής» και θα συμβάλει στο «διάλογο που χρειάζεται» για μια «δίκαιη διευθέτηση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι κατοχικές αρχές αναζητούν έναν 16χρονο Ελληνοκύπριο που φέρεται να κατέβασε την τουρκική σημαία από το Δημοτικό Σχολείο στην κωμόπολη Λύση στα Κατεχόμενα και στη συνέχεια να διέφυγε. Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, 8 Σεπτέμβρη, ανήμερα λειτουργίας που τελέστηκε σε χριστιανικό ναό της Λύσης, για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Ο 16χρονος φέρεται να έβγαλε από το σχολείο και μια φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς.

Εκρήξεις σε στρατόπεδο στο ψευδοκράτος

Τον τραυματισμό δώδεκα ανθρώπων προκάλεσαν απανωτές εκρήξεις που σημειώθηκαν χτες τα ξημερώματα, γύρω στη 1.30 π.μ., σε στρατόπεδο στο χωριό Αγιος Επίκτητος της κατεχόμενης επαρχίας της Κερύνειας. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει ενημέρωση για τα αίτια. Οι κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν ότι για τη διερεύνησή τους έφτασαν και ειδικοί από την Τουρκία.

Ο «Πρόεδρος» του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορεί να γίνει πιο ασφαλής η περιοχή είπε ότι «δυστυχώς ενώ συνεχίζει το Κυπριακό να είναι άλυτο, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται στρατιωτικά μέτρα και στις δύο πλευρές, αλλά πρέπει να αξιολογηθεί με ειλικρίνεια η λήψη τέτοιων μέτρων, ώστε να μην είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και να συνάδουν με τη γεωγραφική μας θέση».

Ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, είπε ότι η περιοχή που συνολικά επηρεάστηκε είναι έκτασης 200 στρεμμάτων και ερωτηθείς εάν υπάρχουν πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί ανέφερε απλά ότι αυτό θα το ελέγξουν οι ειδικοί από την Αγκυρα.

Ο «αντιπρόεδρος» της «κυβέρνησης» και «ΥΠΕΞ», Κουντρέτ Οζερσάι, είπε ότι το «ΥΠΕΞ» επικοινώνησε με τις διπλωματικές αποστολές 16 χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο και τους ενημέρωσε για την κατάσταση των υπηκόων τους. Η «υπουργός Εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, δήλωσε ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχομένος μετακίνησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκτός οικιστικών ζωνών. Να σημειωθεί ότι η Ενωση Τουρκοκυπρίων Γιατρών σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι τα θραύσματα πυρομαχικών που εκτοξεύτηκαν ενδεχόμενα να περιέχουν χημικές βλαβερές ουσίες και συνέστησε, ειδικά στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, να φορούν μάσκα ή και να απομακρυνθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Τουρκία ετοιμάζει και το «Γιαβούζ» (2019-07-08 00:00:00.0)
Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις (2019-05-27 00:00:00.0)
Περιφερειακές συνάξεις και τουρκικές προκλήσεις (2019-01-26 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται για νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (2018-05-02 00:00:00.0)
Παζάρι με τις νέες αποφάσεις σε Κατεχόμενα και ΟΗΕ (2017-07-29 00:00:00.0)
Στις 17 Σεπτέμβρη η συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου (2014-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ