Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προβλέψεις για ελλείψεις και ακρίβεια σε περίπτωση άτακτου Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η δημοσιοποίηση της κυβερνητικής έκθεσης «Operation Yellowhammer» με ημερομηνία 2 Αυγούστου, για τις άμεσες συνέπειες ενός άτακτου Brexit επιβεβαίωσε προηγούμενες αποκαλύψεις των κυριακάτικων «Τάιμς», που κατέγραφαν πιθανές ελλείψεις σε νωπά αγροτικά προϊόντα, φάρμακα, καύσιμα και καθυστερήσεις στην άφιξη πολλών εμπορικών προϊόντων εξαιτίας της πολύωρης παραμονής μεγάλων φορτηγών, από το Ντόβερ στο Καλέ, πριν περάσουν τα Στενά της Μάγχης. Επιβεβαίωσε, επίσης, την εκτίμηση για ένα πιθανό, νέο κύμα ακρίβειας που θα μπορούσε να πλήξει τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κάνοντας ακόμη πιο δυσβάσταχτη τη ζωή για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Μάικλ Γκόουβ, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστή νέα, επικαιροποιημένη ανάλυση για τις πιθανές επιπτώσεις, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα παρουσιάζει μια «καλύτερη εικόνα λόγω της αυξημένης προετοιμασίας» από την κυβέρνηση Τζόνσον.

Μπροστά σε όλα αυτά, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έμεινε ασυγκίνητος, δηλώνοντας και χτες ότι το Brexit θα γίνει «στην ώρα του», στις 31 Οκτώβρη. Ο ίδιος επίσης διέψευσε ότι παραπλάνησε τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' ώστε να εξασφαλίσει την έγκρισή της για την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου για πέντε βδομάδες, όπως αποφάνθηκε προχτές το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκοτίας. Ο Τζόνσον πρόσθεσε πως αναμένει την τελεσίδικη απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου την επόμενη βδομάδα προτού επανέλθει στο ζήτημα.

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, η αποκάλυψη έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου ότι σε περίπτωση άτακτου Brexit, το Σώμα θα αρνηθεί να επικυρώσει συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου εφόσον αυτή δεν αποτρέπει τους αυστηρούς μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ