Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Προοπτικές για νέες οικονομικές συνεργασίες

Επισημάνσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου στο δίκτυο «Haberturk»

Από τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος

Turkish Presidency

Από τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος
ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα περιθώρια ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Ουάσιγκτον - Αγκυρας διέγραψε η 5ήμερη επίσκεψη που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στην Τουρκία, συνοδευόμενος από σημαντική επιχειρηματική αντιπροσωπεία, σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις «δοκιμάζονται» από σημαντικές διαφωνίες σε κρίσιμα μέτωπα, όπως η Συρία, το Κουρδικό κ.τ.λ.

Μιλώντας στο δίκτυο «Haberturk», ο Ρος είπε ότι μεγάλος αριθμός τουρκικών χαλυβουργιών έχει ζητήσει εξαιρέσεις από μια σειρά δασμούς για να δραστηριοποιηθούν στις ΗΠΑ και το 40% τέτοιων αιτήσεων έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ηγέτη Ρ. Τ. Ερντογάν, είπε ότι «έγινε πολύ ανοιχτός και εποικοδομητικός διάλογος» και εξηγώντας ότι «ασχοληθήκαμε με τη δομή και τη συνθετότητα των εμπορικών μας σχέσεων», είπε: «Σήμερα, περίπου 1.700 αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και πρόκειται για τις πιο γνωστές εταιρείες των ΗΠΑ». Αναφέροντας ότι αυτοί οι αμερικανικοί όμιλοι και οι θυγατρικές τους είχαν πέρσι συνολικά έσοδα 35,4 δισ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν το 3,5% του τουρκικού ΑΕΠ, ο Ρος εκτίμησε: «Ετσι, μπορούμε να πούμε ότι έχουν όντως μακροπρόθεσμες επενδύσεις (σ.σ. στην Τουρκία). Είναι αμερικανικές εταιρείες πολύ χρήσιμες για την Τουρκία. Είμαστε εδώ για να δυναμώσουμε τα εμπορικά συμφέροντα των δύο χωρών».

Μιλώντας για τη δράση που έχουν τουρκικές εταιρείες στις ΗΠΑ, είπε ότι πέρσι οι επενδύσεις τους έφτασαν στο ρεκόρ των 300 εκατ. δολαρίων και ότι η Τουρκία είναι σήμερα 15η στην κατάταξη κρατών με Αμεσες Ξένες Επενδύσεις στη χώρα. Οι πωλήσεις των τουρκικών εταιρειών έφτασαν πέρσι στις ΗΠΑ τα 700 εκατ. δολάρια, επίσης επίπεδο - ρεκόρ. «Ελπίζουμε όλο αυτό να συνεχιστεί...», είπε, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει βέβαια ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν ξεπεράσει «διάφορα πισωγυρίσματα στη γεωπολιτική συμμαχία ΗΠΑ - Τουρκίας» και μεταξύ άλλων κατέληξε ότι «είναι κρίσιμη η συνεργασία ειδικά σε τομείς όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η αγροτική παραγωγή κ.τ.λ. Θα ήθελα να ενθαρρύνω για μια τέτοια συνεργασία μέσα από ένα μοντέλο αμοιβαίου οφέλους».

  • Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε χτες σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 325 μονάδες βάσης στο 16,5%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ