Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Προεκλογική αντιπαράθεση ... μέσω Βελγίου

Οπως αναμένεται, συνεχίζονται τα επεισόδια στο μακρύ ...σίριαλ της ενδοαστικής σύγκρουσης στην Ισπανία και μάλιστα κυρίως ...μέσω Βελγίου. Εκεί βρίσκεται ο αποπεμφθείς Καταλανός Πρόεδρος, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, και 4 σύμβουλοι υπουργοί του, που εμφανίζονται ως «εξόριστη καταλανική κυβέρνηση». Οι πολιτικοί αυτοί διώκονται με τις κατηγορίες της «στάσης, εξέγερσης και υπεξαίρεσης», όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης που βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Ισπανία. Η βελγική δικαιοσύνη εξετάζει το αίτημα της ισπανικής αστυνομίας για έκδοσή τους, ωστόσο τους έχει αφήσει ελεύθερους με περιοριστικούς όρους. Ετσι, χτες οργανώθηκε συνάντηση στήριξης του Πουιτζντεμόντ με 200 δημάρχους που στηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, οι οποίοι μετέβησαν στις Βρυξέλλες και συμμετείχαν σε εκδήλωση και διαμαρτυρία, όπως σημειώνουν, «διεθνοποίησης του ζητήματος».

Επαναλήφθηκαν οι εκκλήσεις στην ΕΕ «να συμβάλει στο να σταματήσει η παραβίαση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ισπανική κυβέρνηση και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι», ενώ ο ίδιος ο Πουιτζντεμόντ μίλησε για «φασισμό που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε» αναφερόμενος στη δολοφονία του Καταλανού Προέδρου Λουίς Κομπάνις, που παύτηκε και στη συνέχεια εκτελέστηκε από το καθεστώτος του Φράνκο. Βεβαίως, όλα αυτά από τον συγκεκριμένο αστό πολιτικό του νεοφιλελεύθερου Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Κόμματος (PDECat) χρησιμοποιούνται ως τακτική για να εγκλωβίσει και λαϊκές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, στο Βέλγιο γίνονται και διεργασίες ενόψει των πρόωρων τοπικών εκλογών στην Καταλονία στις 21 Δεκέμβρη, με τον Πουιτζντεμόντ να επιθυμεί να μπει επικεφαλής ενός κοινού ψηφοδελτίου όλων των αυτονομιστικών δυνάμεων, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται ότι συναντά σημαντικές δυσκολίες. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Ρεπουμπλικανική Αριστερά του φυλακισμένου αντιπροέδρου Αριολ Ζουνκέρας εξετάζει αν θα πάει σε εκλογική συμμαχία με το PDECat, όπως το 2015. Επίσης, τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική πτώση των αυτονομιστικών δυνάμεων και ενίσχυση εκείνων που υπερασπίζονται την ενότητα της Ισπανίας, που εγκλωβίζουν από την άλλη λαϊκές δυνάμεις σε έναν άλλο εθνικισμό που δεν έχει σχέση με τα πραγματικά τους συμφέροντα, που μπορούν να υπηρετηθούν μόνο σε ρήξη με την καπιταλιστική εξουσία.

Διεργασίες υπάρχουν και στα άλλα σοσιαλδημοκρατικά μορφώματα. Στο «Ποδέμος», ο τοπικός πρόεδρος παραιτήθηκε καταγγέλλοντας «παρεμβάσεις από τα κεντρικά στη Μαδρίτη όπως του Ραχόι στην Καταλονία», ενώ σε εσωτερικό δημοψήφισμα αποφασίστηκε να υπάρξει κοινή κάθοδος με την κίνηση της δημάρχου της Βαρκελώνης Αντα Κολάου «Καταλονία από κοινού», που στηρίζει και η Ενωμένη Αριστερά (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας). Επίσης, η δήθεν αντικαπιταλιστική «Λαϊκή Ενότητα» εξετάζει αν θα συμμετέχει στις εκλογές. Ενισχυμένα με βάση τις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι Πολίτες.

Πάντως, οι αυτονομιστικές δυνάμεις έχουν προγραμματίσει για αύριο γενική απεργία «ενάντια στην εργασιακή ανασφάλεια», αλλά επί της ουσίας ενάντια στις φυλακίσεις και τις διώξεις, ενώ το Σάββατο προετοιμάζουν διαδήλωση στο κέντρο της Βαρκελώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ