Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σχέδια ενίσχυσης της στρατιωτικής της παρουσίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ενδεικτικά τα αποτελέσματα της συνάντησης Μακρόν - Αναστασιάδη στο Παρίσι

Ο Γάλλος Πρόεδρος υποδέχεται τον Κύπριο ομόλογό του στο Μέγαρο των Πεδίων

Copyright 2017 The Associated

Ο Γάλλος Πρόεδρος υποδέχεται τον Κύπριο ομόλογό του στο Μέγαρο των Πεδίων
ΠΑΡΙΣΙ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το Κυπριακό και ο συσχετισμός πάνω στην Κύπρο παραμένουν μοχλοί ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως επιβεβαίωσαν και οι επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη Γαλλία. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της προχτεσινής συνάντησης που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, η οποία ανέδειξε το αυξανόμενο ενδιαφέρον και της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας να ενισχύσει το ρόλο της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου τους τελευταίους μήνες «συγκεντρώνονται» όλο και περισσότερα στρατιωτικά μέσα, αλλά και επενδυτικά σχέδια μεγάλων συμφερόντων.

Ο Μακρόν περιέγραψε ως «εξαιρετικές» τις διμερείς σχέσεις και ειδικά «πολύ ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς» («πέρυσι το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό επισκέφθηκε πάνω από 40 φορές την Κύπρο» είπε). Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον εκσυγχρονισμό του λιμανιού στην περιοχή Μαρί (στην κυπριακή επαρχία Λάρνακας) που θα σηματοδοτήσει την επέκταση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και εξήγησε πως το κυπριακό υπουργείο Αμυνας και το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό θα επεξεργαστούν προτάσεις περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας. «Τις επόμενες βδομάδες ελπίζω να έρθω και εγώ στην Κύπρο», κατέληξε (άλλωστε στη Λευκωσία αναμένεται η επόμενη συνάντηση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου). Ακόμα, ο Γάλλος ηγέτης υπογράμμισε ότι «θα εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τους τομείς της οικονομίας» και ξεκαθάρισε όλο νόημα ότι «στηρίζουμε εκατό τοις εκατό την παρουσία (του ενεργειακού κολοσσού) της "Total" στην Κύπρο».

Εντάσσοντας το Κυπριακό στο μεγάλο γεωπολιτικό «παζλ» της περιοχής, μίλησε για «πολλά σημαντικά βήματα» που έχουν γίνει και διευκρίνισε: «Από τη στιγμή που θα αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις, η Γαλλία θα στηρίζει και θα είναι στο πλευρό σας».

Από τη δική του πλευρά, ο Κύπριος Πρόεδρος ξεχώρισε τη σημασία για «τη σταδιακή υλοποίηση της Γαλλο-Κυπριακής Στρατηγικής Ατζέντας που έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί τον Οκτώβρη του 2016» και αναδεικνύοντας πόσο θα πυκνώσουν οι γεωπολιτικές κόντρες στη «γειτονιά» μας, συμπλήρωσε: «Με δεδομένο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις και ενημέρωσα τον Πρόεδρο Μακρόν για τον ενεργό ρόλο και τις πρωτοβουλίες που αναπτύξαμε στην περιοχή για προώθηση της συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας. Οπως και τη βοήθεια που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να παράσχει στη Γαλλία και άλλες φίλες χώρες προς επίτευξη των πιο πάνω στόχων. Και είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που έχουμε πει ότι η ναυτική βάση στο Μαρί και η αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους φίλους μας, ιδιαίτερα από τη Γαλλία, στις ειρηνευτικές αποστολές στην περιοχή».

Την «αναβάθμιση» της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Κύπρο και κατ' επέκταση σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (και όχι μόνο) συντήρησε χτες με δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, που - σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ - είπε ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφθούν την Κύπρο και υψηλόβαθμα στελέχη του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, ώστε να συζητηθεί η αξιοποίηση της ναυτικής βάσης στο Μαρί.

Η γοργή εξέλιξη τέτοιων παζαριών είναι ενδεικτική των ευρύτερων κινδύνων που δυναμώνουν για τους λαούς σε Μέση Ανατολή και Ν/Α Μεσόγειο, όπως δείχνουν και οι σχεδιασμοί για ενίσχυση των ΝΑΤΟικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα (βλέπε αμερικανικά σχέδια για Αλεξανδρούπολη). Εξάλλου, θυμίζουμε ότι λιμάνια και αεροδρόμια της Κύπρου (εκτός από τις βρετανικές βάσεις σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια) χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για «αντιτρομοκρατικές» και άλλες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε Μέση Ανατολή και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ