Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
«Θετική εξέλιξη» η επαναχορήγηση αδειών εισόδου στις ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η πορεία των διμερών σχέσεων στο φόντο των σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή θα απασχολήσει τις επαφές που ξεκινά σήμερα στις ΗΠΑ ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος μεταξύ άλλων θα συναντήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, ο Γιλντιρίμ είπε ότι «η περιορισμένη επαναχορήγηση αδειών εισόδου μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας (...) πριν από την επίσκεψή μας μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη».

Στο μεταξύ, το σύνθετο παζάρι που ξετυλίγεται με πρωταγωνιστή και την Τουρκία, ανέδειξε η ανεπίσημη συνάντηση που είχαν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Γερμανός ομόλογός του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην Αττάλεια της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Εντελώς λακωνικά, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι συζητήθηκαν «οι τουρκο-γερμανικές σχέσεις και οι αμοιβαίες προσδοκίες».

Σε δηλώσεις του, ο Γκάμπριελ είπε ότι τέθηκαν επί τάπητος «τα δύσκολα θέματα και οι προσδοκίες και των δύο πλευρών», εμφανίστηκε «ικανοποιημένος» και εξήγησε: «Τώρα έχουμε μπροστά μας τα επόμενα βήματα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε... Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε σε τέτοιους καιρούς να προχωρήσουμε για πρώτη φορά και πάλι σε λογικές συνομιλίες». Ο ίδιος είπε ακόμα ότι «μετά τις αποφάσεις της τουρκικής δικαιοσύνης να απελευθερωθούν τις τελευταίες μέρες δύο Γερμανοί υπήκοοι και να αρθεί για έναν ακόμη (σ.σ. υπήκοο) η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, θεώρησα ότι έχει έρθει η στιγμή να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ