ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Σήμα κινδύνου για τους πυροσβέστες πενταετούς θητείας

Στη μονιμοποίηση ενός αριθμού πυροσβεστών πενταετούς θητείας που έχει εξαγγείλει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, αλλά και σε άλλα προβλήματα των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφέρεται σχετική ανακοίνωση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ). Η ανακοίνωση εκδόθηκε αφού τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΥΠΣ), παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα η βουλευτής Π. Κοζομπόλη και ο υπεύθυνος τομέα Σωμάτων Ασφαλείας, Γ. Μαλαγκονιάρης.

Στο χρόνο που δόθηκε στο μέλος της ΕΑΚΠ για να τοποθετηθεί για τα προβλήματα του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, τέθηκαν και τα εξής:

«Για τη μονιμοποίηση ενός αριθμού συναδέλφων πενταετούς θητείας που εξήγγειλε για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση, το μέλος της ΕΑΚΠ ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξει μία σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού του ΠΣ για το έτος 2018 και ιδιαίτερα για τους κωδικούς που αφορούν τη μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού, τότε η μονιμοποίηση θα μείνει κενό γράμμα και θα έχουμε εμπαιγμό των συγκεκριμένων συναδέλφων μας για ακόμα μια φορά. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων (αύξηση μισθών, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.) ανέρχονται σε 12 εκατομμύρια ευρώ. Σημειωτέον ότι τη στιγμή που γραφόταν η παρούσα ανακοίνωση, ήδη είχε δημοσιευτεί ο προϋπολογισμός του ΠΣ, όπου στον Κωδικό Αριθμού Εξόδων 0342 που αφορά τις τακτικές αποδοχές του εποχικού προσωπικού δεν υπάρχει αντίστοιχη διαφορά».

Σύμφωνα με τις σχετικές πιστώσεις, σε βάθος επταετίας από τη χρονιά που ήδη πλέον είχε δημιουργηθεί ο θεσμός του πυροσβέστη πενταετούς θητείας μέχρι και σήμερα, για να γίνει αντιληπτός ο διαχρονικός εμπαιγμός πενταετών και εποχικών, τα ποσά που πιστώνονταν ήταν τα εξής: Το 2012 (64,6 εκατ. ευρώ), το 2013 (55 εκατ. ευρώ), το 2016 (53,402 εκατ. ευρώ), το 2017 (51,831 εκατ. ευρώ), το 2018 (54,5 εκατ. ευρώ). Ετσι, υπάρχει μια διαφορά μείον 10.100.000 ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της ΕΑΚΠ πρόσθεσε πως «επίσης η εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι θα θεσπιστούν νέες νομοθετικές διατάξεις που θα καθορίζουν τη διαδικασία της μονιμοποίησης. Ας αναλογιστούν οι συνάδελφοι γιατί θα πρέπει να θεσπιστούν πάλι από την αρχή νομοθετικές διατάξεις για τις διαδικασίες μονιμοποίησής τους; Η απάντηση είναι πολύ απλή, γιατί πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος μέχρι να μαγειρευτούν τα επόμενα εμπόδια υλοποίησης των υποσχέσεων της κυβέρνησης, που πιθανότατα να είναι η ανακήρυξη πρόωρων εκλογών».

Καταγγέλθηκε επίσης από το μέλος της ΕΑΚΠ προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης το ξεσπίτωμα των πυροσβεστών από την κυβέρνηση με μεταθέσεις και μετακινήσεις και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν αρκετοί πυροσβέστες που αδυνατούν να διαβιώσουν αξιοπρεπώς, η υποχρηματοδότηση του ΠΣ, η συνέχιση της υποβάθμισης της πυρασφάλειας σε επίπεδο πρόληψης, η συνεχής υποβάθμιση της υπηρεσίας ακόμα και σε βασικά μέσα, οχήματα και εξοπλισμό, οι άμεσες μειώσεις που προκύπτουν από το νέο μισθολόγιο με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τη φορολογία, η νέα επιχείρηση κατάργησης των δικαιωμάτων και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθήνας

Eurokinissi

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στο Εφετείο Αθηνών και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην πρόσοψη του κτιρίου. Η βόμβα εξερράγη στις 03.25 στην οδό Λουκάρεως, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι άγνωστοι τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό και κατά τη διαφυγή τους πυροβόλησαν κατά του φύλακα. Λίγη ώρα αργότερα, έγινε προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε εφημερίδα και αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή. Ο φύλακας του Εφετείου, μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, απομακρύνθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε σύμφωνα με την Αστυνομία ένας κάλυκας, διαμετρήματος 7,62x39 mm, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας παραπέμπει σε πολεμικό όπλο και συγκεκριμένα καλάσνικοφ. Την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση ανέλαβε χτες με κείμενο σε ιστοσελίδα η αυτοαποκαλούμενη «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση «αποτρόπαιη εγκληματική πράξη». Παράλληλα, νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης - δικαστών με αφορμή την έκρηξη στο Εφετείο. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων συσχέτισε επί της ουσίας την επίθεση με «όσους καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της». Σε απάντησή του, ο υπουργός χαρακτήρισε «ανάξιες περαιτέρω σχολιασμού» τις «προσπάθειες ορισμένων κύκλων», όπως ανέφερε, «να συσχετίσουν τη σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών με την κριτική που διατυπώνεται σε δικαστικές αποφάσεις».

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση και τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του φρουρού του κτιρίου, στο Εφετείο Αθηνών. Τέτοιες ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν "νερό στο μύλο" όσων θέλουν να επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού και να υλοποιήσουν νέα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΠΟΓΙΕΣ από μέλη του «Ρουβίκωνα» σημειώθηκε, ανήμερα Χριστούγεννα, στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό. Στις 06.10 το πρωί, ομάδα ατόμων που επέβαινε σε 6-7 μοτοσικλέτες πλησίασε το κτίριο, πέταξε μπογιές και κατόπιν εξαφανίστηκε. Στην τηλεφωνική επικοινωνία με την πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας καταδίκασε την επίθεση εναντίον της πρεσβείας και υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Η πρέσβειρα μετέφερε επίσης αίτημα της κυβέρνησής της για τη σύλληψη των δραστών.

ΑΓΝΩΣΤΟΙ έσπασαν τζαμαρίες σε 7 καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Market In», σε Ηλιούπολη, Πατήσια, Νέα Σμύρνη, Αγιο Δημήτριο, Ζωγράφου, Πετράλωνα και Κυψέλη. Οι επιθέσεις έγιναν όλες σε διάστημα μισής ώρας τα ξημερώματα των Χριστουγέννων. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 23 Δεκέμβρη είχε πραγματοποιηθεί επίθεση με μπογιές στο κατάστημα της εταιρείας στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, όπου πέταξαν και «τρικάκια» με συνθήματα, ενώ το ίδιο είχε συμβεί και στις 20 Δεκέμβρη στην Πάτρα.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ανακοίνωσε τη συμπληρωματική ανάκληση 5 επιπλέον παρτίδων βρεφικών γαλάτων της «Lactalis» από τη σειρά «FREZYLAC», για προληπτικούς λόγους, μετά από σχετική ενημέρωση του παραγωγού για περισσότερες παρτίδες. Υπενθυμίζεται ότι η ανάκληση είχε ξεκινήσει μετά τη σχετική ανακοίνωση των γαλλικών Αρχών για περιστατικά σαλμονέλωσης που συνδέονται με το εργοστάσιο παραγωγής «Lactalis» και που έχουν παραχθεί μετά τις 17/2/2017.

ΣΥΜΠΛΟΚΗ με αρχιφύλακα στις φυλακές Διαβατών είχε στις 23 Δεκέμβρη το πρωί ο κρατούμενος Χριστόδουλος Ξηρός, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο κρατούμενος μέλος της «17Ν», μετά τη συμπλοκή, έβαλε φωτιά στο κελί του. Η φωτιά δεν έλαβε έκταση και περιορίστηκε στο κελί του. Ο Χρ. Ξηρός κρατείται στο Πειθαρχείο στο πίσω μέρος των φυλακών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε μικρές ζημιές στο κελί, ενώ έσπασε και τζάμια.

ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ αναμένεται να πλήξει όλη τη χώρα μέχρι και την Παρασκευή. Στο μεταξύ, την παρέμβαση του εισαγγελέα Λαμίας προκάλεσε η πρωτοφανής ταλαιπωρία που βίωσαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, λόγω της χιονόπτωσης. Ο εισαγγελέας ζητά εξηγήσεις από την εταιρεία που έχει την ευθύνη του αυτοκινητόδρομου και από τον υπεύθυνο των μηχανημάτων που είχαν την ευθύνη καθαρισμού του οδοστρώματος. Οι ουρές στην Εθνική οδό μέσα στα χιόνια το απόγευμα της Παρασκευής 22 Δεκέμβρη έφτασαν τα 15 χιλιόμετρα και εκατοντάδες οδηγοί με τις οικογένειές τους για ώρες παρέμεναν εγκλωβισμένοι με μόλις 5 εκατοστά χιόνι...

Αλληλοκαρφώματα με αφορμή την επίθεση στον Μαζιώτη

Στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού βρίσκεται τραυματισμένος ο κρατούμενος και μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα» Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος δέχτηκε επίθεση την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη στο κελί του από άλλους κρατούμενους. Στην επίθεση, όπως έγινε γνωστό, συμμετείχαν περίπου 10 κρατούμενοι, εκ των οποίων 2-3 ήταν «πιο ενεργοί από τους υπόλοιπους». Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστότοπο, ο Ν. Μαζιώτης δέχτηκε χτυπήματα κυρίως στο κεφάλι, τα πλευρά, αλλά και μαχαιριά στην κοιλιακή χώρα. Οπως σημειώνεται, η επίθεση «δεν ολοκληρώθηκε γιατί παρενέβησαν Κούρδοι και Τούρκοι κρατούμενοι». Ο Ν. Μαζιώτης σημειωτέον ήταν σε διαδικασία ανάρρωσης στην πτέρυγα Ε' από την περασμένη Δευτέρα, μετά τη λήξη της πολυήμερης απεργίας πείνας που έκανε μαζί με την κρατούμενη και μέλος του ΕΑ Πόλα Ρούπα, που αναρρώνει στο νοσοκομείο των φυλακών.

Σε σχετικά κείμενα μετά την επίθεση, οι κρατούμενοι Μαζιώτης και Ρούπα αναφέρουν ότι δύο από τα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» εμπλέκονται στην επίθεση. Λένε χαρακτηριστικά: «Οι δειλοί εκ των Πυρήνων έβαλαν άλλους να χτυπήσουν τον Μαζιώτη στην Ε' πτέρυγα όπου μεταφέρθηκε μετά από απεργία πείνας». Και προσθέτουν: «Να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας γράφαμε ότι οι συγκεκριμένοι εκ των Πυρήνων συνέβαλαν ώστε να μη βγει ο Μαζιώτης από την απομόνωση. (...) Από εδώ και στο εξής, για ό,τι συμβεί στον Μαζιώτη εκτός από τους συγκεκριμένους υπεύθυνοι θα είναι η υπηρεσία και η κυβέρνηση». Στα σχετικά κείμενά τους μιλούν επιπρόσθετα για συμμαχία μετανοημένου - συγκεκριμένων εκ των «Πυρήνων», ενώ όπως αναφέρουν σχετικά για τους δύο της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» (ΣΠΦ), «αυτό που τους απασχολεί είναι ο εαυτός τους και οι άδειές τους».

Με κείμενο στην ίδια ιστοσελίδα απάντησαν μετά από λίγο και οι Χρ. και Γ. Τσάκαλος (μέλη της ΣΠΦ), αναφέροντας ότι «αυτό που μας ανάγκασε να γράψουμε τελικά αυτό το κείμενο είναι η καταδοτική και ρουφιάνικη κατρακύλα του τελευταίου κειμένου των δύο μελών του "αγώνα"». Και αναφέρουν ότι «...καμία σχέση δεν είχαμε ούτε θα μπορούσαμε να έχουμε με αυτήν την επίθεση στον Μαζιώτη (αν έγινε έτσι όπως έχει γραφτεί). Το ότι ο Μαζιώτης ρουφιανεύει εναντίον μας για ηθική αυτουργία σε ξυλοδαρμό - που ποινικά μπορεί να μετατραπεί σε κατηγορία απόπειρας ανθρωποκτονίας - είναι κάτι που μας εξέπληξε. (...) Και κανένα "ψυχιατρικό πρόβλημα" δεν είναι δικαιολογία για καταδοτικές συμπεριφορές».

Εντολή για διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης έχει δοθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Προσάραξη φορτηγού πλοίου

Σε άμεσο κίνδυνο βρέθηκε η ζωή 12 ναυτεργατών (9 Ουκρανοί και 3 από το Αζερμπαϊτζάν), μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «LITTLE SEYMA» με σημαία Παναμά, το οποίο το βράδυ στις 22 Δεκέμβρη προσάραξε στη νήσο Τραγονήσι νοτιοανατολικά της Μυκόνου και ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Ρωσία με προορισμό την Αμμόχωστο φορτωμένο με 2.700 κιλά αλεύρι.

Μετά το σήμα κινδύνου έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης από πλωτά του Λιμενικού, ένα ρυμουλκό και ελικόπτερο του Πολεμικού, χωρίς να γίνει κατορθωτό, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι 12 ναυτεργάτες επιβιβάστηκαν σε σωσίβια λέμβο εγκαταλείποντας το πλοίο και εντοπίστηκαν την επόμενη μέρα από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ρυμουλκό να βρίσκονται σε βραχώδη περιοχή. Οι ναυτεργάτες διασώθηκαν από άντρες της ΕΜΑΚ και της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του ΛΣ που μεταφέρθηκαν στην περιοχή με ελικόπτερο του στρατού ξηράς, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μεγάρων.

Στην περιοχή εντοπίστηκε μικρής έκτασης ρύπανση, που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με φράγματα, ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του.

Συνελήφθη επειδή έσβηνε ναζιστικά σύμβολα

Με την κατηγορία της διακεκριμένης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει στο κοινό όφελος, δηλαδή ενός τοίχου (!), παραπέμφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο δικηγόρος Δημ. Ζώτος (από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής), γιατί χτες έσβηνε συνθήματα και σύμβολα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, μια σβάστικα και έναν κέλτικο σταυρό, στην είσοδο της πόλης του Καρπενησίου. Ο Δημ. Ζώτος συνελήφθη και οδηγήθηκε στο ΑΤ Καρπενησίου. Λόγω της ιδιότητάς του αφέθηκε ελεύθερος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ