ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με επιτυχία η γιορτή για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων

Επαιξαν, τραγούδησαν, γέλασαν, έφτιαξαν όμορφες κατασκευές και απόλαυσαν τον αγαπημένο παιδικό ήρωα, τον Καραγκιόζη. Ο λόγος για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων που μαζί με Ελληνόπουλα έζησαν λίγες ώρες ξεγνοιασιάς στην παιδική γιορτή που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το πρωί της Κυριακής 24/12 με αφορμή την έλευση του νέου χρόνου. Το πρόγραμμα της παιδικής γιορτής ετοίμασε η ΚΟ Εκπαιδευτικών Αττικής και τα παιδιά το χάρηκαν με την ψυχή τους, ενώ στο τέλος πήραν τα δώρα που τους ετοίμασε η Οργάνωση. Μαζί τους και οι γονείς τους, εργάτες και κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας, που με αφορμή αυτό το όμορφο πρωινό συναντήθηκαν για μια ακόμα φορά με τους κομμουνιστές, συζητώντας για την ανάγκη έντασης της κοινής πάλης ενάντια στις κοινές αιτίες της φτώχειας, της ανεργίας, της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.

Εκ μέρους της Επιτροπής Μεταναστών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ο Γιάννης Καρασούλος καλωσόρισε τους μετανάστες και τα παιδιά τους, απευθύνοντας κάλεσμα να διεκδικήσουν μαζί με τους Ελληνες εργάτες ένα καλύτερο αύριο, έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, «έναν κόσμο που η φτώχεια, οι πόλεμοι και ο ξεριζωμός, η ανεργία και οι κρίσεις του καπιταλισμού θα είναι ένα μακρινό παρελθόν». «Αγωνιζόμαστε σταθερά ώστε οι μετανάστες εργάτες και οι οικογένειές τους, ιδιαίτερα τα παιδιά τους, να μην αντιμετωπίζουν εμπόδια στη συμμετοχή τους στην Εκπαίδευση, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, να μπορεί κανείς να διαλέγει τι θέλει να σπουδάσει χωρίς αυτό να καθορίζεται από την τσέπη των γονιών του. Αλλά κυρίως παλεύουμε ώστε τον πλούτο που παράγεται να τον καρπώνονται εκείνοι που ιδρώνουν για να βγει, οι εργάτες, και όχι τα παράσιτα οι καπιταλιστές».

Σκοπός μας μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ βλέπει τους μετανάστες εργάτες ως ταξικά αδέλφια, αφού αποτελούν κομμάτι της εργατικής τάξης, που η δουλειά τους «ζωντανεύει μεγάλα εργοστάσια στη μεταποίηση και άλλους σημαντικούς κλάδους της παραγωγής». Οπως είπε, η συμμετοχή των μεταναστών εργατών στα ταξικά συνδικάτα μπορεί να τους δώσει νέα δύναμη, να δώσει ώθηση στο εργατικό κίνημα. «Μόνο έτσι, ενωμένοι, Ελληνες και μετανάστες εργάτες, μπορούν να βάλουν με την πάλη τους εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και να φρενάρουν την επιδίωξη των εργοδοτών για νέα μέτρα που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την καταστολή των αγώνων, όπως η προσπάθεια ψήφισης νομοσχεδίου πριν από λίγες μέρες που ποινικοποιεί το δικαίωμα των εργατών στην απεργία», ανέφερε ο Γ. Καρασούλος, και συνέχισε: «Ελληνες και μετανάστες εργάτες με τη νέα χρονιά δεν πρέπει να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Σε κάθε τόπο δουλειάς, για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Την απλήρωτη δουλειά, την αγωνία αν έχετε καθημερινά φαγητό για εσάς και τα παιδιά σας, τις ρατσιστικές - φασιστικές επιθέσεις στις γειτονιές που μένετε, τα μεροκάματα πείνας, το δικαίωμα στην Εκπαίδευση, για πρόσβαση σε αναβαθμισμένες παροχές στην Υγεία. Συνολικά για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειές σας και εσάς, με τη δική σας συμβολή για όλα αυτά πρέπει να γίνουν οργανωμένοι αγώνες».

Το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε στην Οκτωβριανή Επανάσταση, που τα 100χρονά της γιορτάστηκαν πριν από λίγο καιρό, η οποία «απέδειξε ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση». «Εκεί λαοί που προηγουμένως ήταν στα μαχαίρια και πολεμούσαν μεταξύ τους, έπειτα από την επανάσταση ευημερούσαν, δούλευαν από κοινού, ζούσαν αρμονικά μεταξύ τους και για δεκαετίες μεγαλούργησαν. Αυτό συνέβαινε γιατί η εξουσία βρισκόταν στα χέρια της εργατικής τάξης και κριτήριο της ανάπτυξης ήταν η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Μια τέτοια κοινωνία είναι ο σκοπός της πάλης μας κι εσείς έχετε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την υπόθεση μαζί με το κόμμα σας, το ΚΚΕ».

«Εφυγε» η συντρόφισσα Ιωάννα Ζώκα

Παρουσία πλήθους κόσμου, συγγενών, συντρόφων, χωριανών και φίλων, πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Δευτέρας 25/12, στο χωριό Ραψάνη της Λάρισας, η κηδεία της συντρόφισσας Ιωάννας (Νούλης) Ζώκα, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στην κηδεία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Γιώργο Νταφούλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, Νίκο Κούβελα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας, και Φώντα Προβίδα, Γραμματέα της ΚΟΒ Δέλτα Πηνειού.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Ν. Κούβελας, ο οποίος τόνισε ότι η συντρόφισσα Ιωάννα, στην πάνω από 70χρονη ένταξή της στο ΚΚΕ - μέσα απ' όλες τις εκφράσεις της ζωής και της δράσης της - έμεινε πιστή στις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού, στην κομμουνιστική κοσμοθεωρία και στην ηθική και τα ιδανικά του Κόμματος της εργατικής τάξης.

Σημείωσε ότι η Ιωάννα (Νούλη) Ζώκα γεννήθηκε το 1928 στην Πτολεμαΐδα, σε οικογένεια Πόντιων προσφύγων, που ήρθαν στην Ελλάδα το 1922. Ηταν το τρίτο και μικρότερο παιδί της οικογένειας και βίωσε από μικρή την καταπίεση και τους διωγμούς της αστικής εξουσίας ενάντια στους κομμουνιστές, στους λαϊκούς αγωνιστές και όλο τον εργαζόμενο λαό.

Αναφέρθηκε στην πλούσια και ηρωική αγωνιστική της δράση στον ΕΛΑΣ και στον ΔΣΕ, στις φυλακίσεις και τις άλλες διώξεις που υπέστη, στη ζωή και στην προσφορά της στη διάρκεια της πολιτικής προσφυγιάς στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Στην Ελλάδα επαναπατρίζεται το 1978 και μαζί με το ΚΚΕ και τον σύντροφό της Ζήση Ζώκα έδωσαν τον αγώνα ενάντια στη βίαιη απέλαση και τον εκπατρισμό του, για τον ελεύθερο και χωρίς όρους επαναπατρισμό όλων των πολιτικών προσφύγων. Με τη στήριξη σύσσωμου του πληθυσμού της γενέτειρας του Ζήση Ζώκα, Ραψάνη Λάρισας, και την αγωνιστική κινητοποίηση του ΚΚΕ, η απέλαση αποφεύγεται και η οικογένεια της Νούλης και του Ζήση επαναπατρίζεται οριστικά το 1982. Από τότε και μέχρι το τέλος της ζωής της, παρέμεινε μέλος της ΚΟΒ Ραψάνης του ΚΚΕ και μέλος του Παραρτήματος Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Εκανε, επίσης, αναφορά στην αγωνιστική δράση στην Αντίσταση και τον ΔΣΕ, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, των μελών της οικογένειάς της. Του πατέρα της Φίλιππου Παπαδόπουλου, που έζησε την Οκτωβριανή Επανάσταση στα νεανικά του χρόνια στη Ρωσία, οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1924, συμμετείχε στην Αντίσταση και τον ΔΣΕ και πέθανε ως πολιτικός πρόσφυγας το 1964 στη ΛΔ Βουλγαρίας. Της μητέρας της Αννας Παπαδοπούλου, που, για την αντιστασιακή της δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς κατακτητές στην Πτολεμαΐδα το 1942, καταδικάζεται σε θάνατο από γερμανικό στρατοδικείο και εκτελείται το 1943, μαζί με τον μικρότερο αδερφό του άντρα της, Παναγιώτη Παπαδόπουλο. Του αδελφού της Παύλου Παπαδόπουλου, που έπεσε νεκρός ως μαχητής του ΔΣΕ, το 1948, στις μάχες στο Βίτσι.

  • Η Επιτροπή Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στον γιο της σύντροφο Νίκο Ζώκα, μέλος της ΤΕ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, και σε όλη την οικογένειά της.
«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ» ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Κυκλοφόρησε ημερολόγιο - ατζέντα

Μια καλή ιδέα για δώρο για τις γιορτές και παράλληλα ενίσχυση του πολιτικού - πολιτιστικού έργου του καλλιτεχνικού τμήματος του Παραρτήματος Κ. Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ είναι το ημερολόγιο - ατζέντα για το 2018, που εξέδωσε η «Πολιτική Σκηνή». Η έκδοση είναι αφιερωμένη στη ζωή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις χώρες του σοσιαλισμού και περιλαμβάνει πλήθος φωτογραφιών, τόσο από εκδηλώσεις όσο και από την καθημερινή ζωή τους.

Οσοι ενδιαφέρονται να την προμηθευτούν μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του καλλιτεχνικού τμήματος στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπου 51), ή να επικοινωνήσουν με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: e:mailpolitikiskini@gmail.com και v.karambidou@yahoo.gr

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται η Γιορτή Βιβλίου

Το ερχόμενο Σάββατο 30 Δεκέμβρη ολοκληρώνεται η Γιορτή Βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει εκθέσεις και εκδηλώσεις με βιβλιοπαρουσιάσεις. Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής:

  • Βερανζέρου και Κοτοπούλη 1, Αθήνα: Μέχρι την Παρασκευή 29/12, με ωράριο: 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Κολωνού 3, Αθήνα: Μέχρι την Παρασκευή 29/12, με ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 17.30 - 20.30 και Σαββατοκύριακα 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ Μέχρι την Παρασκευή 29/12, με ωράριο: 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Γέρακας (Λεωφόρος Μαραθώνος 96): Μέχρι το Σάββατο 30/12 και 2-4/1/2018, 17.30 - 20.30.
  • Λαύριο (Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου): Την Παρασκευή 29/12 και το Σάββατο 30/12, 18.30 - 20.30.

Το Σάββατο 30 Δεκέμβρη, στις 17.30, στον Γέρακα (λεωφόρος Μαραθώνος 96), θα πραγματοποιηθεί παιδική γιορτή.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Το Σάββατο 30 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ., οι ΚΟΒ Αποκόρωνα και Σφακίων του ΚΚΕ οργανώνουν πολιτική εκδήλωση - συνεστίαση στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2017, στο κέντρο «Δήμητρα» στο Πρόβαρμα Αποκορώνου. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης, και θα ακολουθήσει λαϊκό και κρητικό γλέντι με πλούσιο φαγητό.

Η ΚΟ Αστακού, με αφορμή τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος και μπροστά στην πορεία εορτασμού των 100 χρόνων που συμπληρώνονται το 2018, διοργανώνει συνεστίαση σήμερα, Πέμπτη 28 Δεκέμβρη, στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο «Giannis Village» στον Αστακό, συντροφιά με ζωντανή μουσική, από λαϊκή ορχήστρα.

Γλέντι με λαϊκή και δημοτική ορχήστρα, με πολύ κέφι και χορό, οργανώνουν οι ΚΟ Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων αύριο Παρασκευή 29 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ., στο κατάστημα «Νικατσιός», στη διασταύρωση Ζάρκου. Την «ευθύνη» της διασκέδασης έχουν αναλάβει, με την ανιδιοτελή τους προσφορά, επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες μουσικοί, «δοκιμασμένοι» σε ανάλογες εκδηλώσεις, που αναμένεται να ανεβάσουν το κέφι κατακόρυφα, ενώ θα υπάρξει και πλούσια λαχειοφόρος για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ