ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
Συζήτηση και αποφάσεις με το βλέμμα στα συμφέροντα των επιχειρηματικών τους ομίλων

Με την έκφραση της κοινής τους θέσης υπέρ της διατήρησης της συνοχής της ΕΕ ως του πλαισίου που εγγυάται τα γενικά συμφέροντα των μονοπωλίων των κρατών - μελών της, αλλά και υπέρ της λήψης μέτρων και προώθησης προσαρμογών που θα απαντούν στις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων των κρατών του Νότου για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στη Ρώμη η 4η Σύνοδος των κρατών του Νότου της ΕΕ με τη συμμετοχή των Προέδρων της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, και των πρωθυπουργών της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, της Ιταλίας, Π. Τζεντιλόνι, της Μάλτας, Τζ. Μουσκάτ, και της Πορτογαλίας, Αντ. Κόστα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη «συζήτηση για το μέλλον» της ΕΕ, στις προσαρμογές και τις «ισορροπίες», δηλαδή, που αναζητούνται ώστε η ιμπεριαλιστική ένωση να θωρακίσει τα όποια κοινά συμφέροντα των μονοπωλίων της έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, στο έδαφος πάντα της ανισομετρίας που οξύνει τις αντιθέσεις και στο εσωτερικό της. Μεταξύ των προτάσεων για την περιβόητη «νέα αρχιτεκτονική» της ΕΕ είναι και αυτές για αναθεώρηση της Ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό και συνολικά μέτρα σε κατεύθυνση «πιο φιλική για την ανάπτυξη» του κεφαλαίου.

Ολα αυτά, όπως και οι ιδιαίτερες επιδιώξεις των κρατών - μελών του Νότου, ντύνονται και με τον μανδύα της «κοινωνικής και δημοκρατικής Ευρώπης», της «σύγκλισης» κ.τ.λ., με στόχο να στρατευτούν οι λαοί στους στόχους του κεφαλαίου.

Στην κοινή τους διακήρυξη οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου αναγνωρίζουν ότι η ΕΕ επιστρέφει σε πορεία ανάπτυξης και χαιρετίζουν τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» που προωθήθηκαν ώστε να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές αναταράξεις που παραδέχονται ότι βρίσκονται μπροστά. «Σε περιόδους δυσκολιών, η Ενωση έχει αναπτύξει νέα μέσα διακυβέρνησης, ενίσχυσε την ικανότητά της να αντιδράσει στις παγκόσμιες προκλήσεις και έχουν επιτευχθεί πολλά μετά από ένα συνδυασμό μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, φορολογικών αλλαγών και επενδύσεων. Η Ευρώπη είναι ασφαλέστερη και ισχυρότερη, αλλά πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν. Μια πιο κυρίαρχη, κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό μοντέλο στον κόσμο, είναι ο δρόμος μας προς τα εμπρός», υποστηρίζουν.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση των σεναρίων για το μέλλον της ΕΕ, η διακήρυξη αναφέρει ότι «το κλειδί για τον πλήρη συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας» βρίσκεται στα περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), που είναι απαραίτητα για την επίτευξη πιο βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης, την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση. Σκιαγραφούν τη μελλοντική ΟΝΕ ως πιο ανθεκτική, πιο φιλική προς την ανάπτυξη, ενώ ιεραρχούν σε προτεραιότητα την ολοκλήρωση και την ενίσχυση της Τραπεζικής Ενωσης, όπως και ένα κοινό σύστημα ασφαλείας για το Ταμείο Ενιαίας Διευκόλυνσης και για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια Καταθέσεων.

Διακηρύσσοντας επί της ουσίας λιτότητα διαρκείας για τους λαούς ώστε να βρεθεί επιπλέον «ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σημειώνουν πως το δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα για μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική.

Αναφορά γίνεται στο Μεταναστευτικό, με τους 7 ηγέτες να τάσσονται υπέρ της συνδιαχείρισης και συγχρηματοδότησης της μεταναστευτικής πολιτικής, σε κατεύθυνση ενίσχυσης πάντα της καταστολής στα σύνορα, με πλήρη εφαρμογή της κατάπτυστης συμφωνίας με την Τουρκία, «σε ένα Αιγαίο όπου το Διεθνές Δίκαιο είναι απαραίτητο».

Στο όνομα δε της ασφάλειας αξιώνουν περισσότερα μέτρα καταστολής και στο εσωτερικό των κρατών.

Σε ό,τι δε αφορά την παρουσία της ΕΕ στα καυτά μέτωπα της Ανατολικής Μεσογείου και της Αφρικής, όπου διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα των επιχειρηματικών τους ομίλων, ζητούν ενίσχυση της ευρωπαϊκής δράσης για την αντιμετώπιση των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στη Μεσόγειο, στην άμεση ανατολική γειτονιά της ΕΕ και την Αφρική, με γνώμονα τη στρατηγική της και τα θεμελιώδη συμφέροντά της.

Στο πλαίσιο των παραπάνω αξιώσεών τους ζητούν να εφαρμοστεί πλήρως η ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική με βάση την κοινή χρηματοδότηση, τις κοινές φιλοδοξίες και την κοινή στρατηγική.

Η διακήρυξη αναφέρεται και στο Κυπριακό διατυπώνοντας την υποστήριξη των 7 ηγετών στη συνολική διευθέτηση σύμφωνα με το κεκτημένο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων της Πολιτικής Αγωγής

Με την κατάθεση της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, από τους μάρτυρες της Πολιτικής Αγωγής, συνεχίστηκε την Πέμπτη η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η μάρτυρας αναφερόμενη στη δολοφονική επίθεση εναντίον των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ από τη Χρυσή Αυγή, στο Πέραμα, το 2013, τόνισε καταρχάς ότι οι χρυσαυγίτες ως ναζιστές μισούν και πολεμάνε τους κομμουνιστές. Ανέφερε ότι στόχο είχε να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και να μην μπαίνουν στα σωματεία. «Οι χρυσαυγίτες είχαν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα ελέγξουν το Πέραμα. Εγιναν δηλώσεις από πολλά πρόσωπα, από τους Μίχο, Παναγιώταρο, Λαγό. Επεδίωκαν να μη συνεχιστεί ο αγώνας για καλύτερα μεροκάματα, συνθήκες εργασίας, συμβάσεις, να μην πολλαπλασιαστεί η ισχύς των αντιστεκόμενων στη διάλυση της Ζώνης», ανέφερε. «Είμαι στη Βουλή από το 2000. Οι άνθρωποι που τάσσονται με το κεφάλαιο δεν θα είχαν καλύτερο εκπρόσωπο από τη Χρυσή Αυγή. Εχουν κάνει 100 - 150 Ερωτήσεις στη Βουλή για τους εφοπλιστές. Εκφράζουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τους εργολάβους, τους υπεργολάβους, τον εκβιασμό στα μεροκάματα, έχουν τσιράκια στη Ζώνη. Εχουν ζητήσει να μη φορολογείται γενικότερα το εφοπλιστικό κεφάλαιο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η μάρτυρας ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική για το ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου, υπογραμμίζοντας ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς την αρχηγική εντολή. Αναφερόμενη στη δήλωση του Μιχαλολιάκου περί ανάληψης της «πολιτικής ευθύνης» για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είπε ότι «το έκανε γιατί δεν είχε περιθώρια να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει, καθώς υπήρχε αντίδραση. Θα υπονόμευε την αρχηγική του θέση. Πολιτική ευθύνη σημαίνει "μην τολμήσετε να αλλάξετε ιδέες επειδή πιάστηκε ο Ρουπακιάς. Συνεχίστε τη γραμμή που ξέρετε"». Και πρόσθεσε η μάρτυρας: «Χαρακτηριστικό του φασισμού είναι η δειλία. Η εξόντωση των Εβραίων στο Αουσβιτς και μετά η άρνηση όσων έγιναν. Η δήλωση Μιχαλολιάκου δείχνει ότι θα στείλει στον Καιάδα όποιον κι αν είναι, αρκεί να μείνει αλώβητος ο αρχηγός. Δεν πάτησε κανένα κουμπί με τα χεράκια του ο Χίτλερ στο Αουσβιτς».

Για τον χρυσαυγίτη δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, κατέθεσε ότι «δεν ήταν περαστικός, αλλά εκπαιδευμένος σφαγέας, μαχαιροβγάλτης. Δεν ξέρω μαχαιροβγάλτες να σκοτώνουν τυχαία».

Για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες τόνισε πως αντίστοιχα προβλήματα είχαν συμπατριώτες τους αλιεργάτες στη Μηχανιώνα: «Επειδή είναι οργανωμένοι, είναι διπλά επικίνδυνοι για τους χρυσαυγίτες. Είναι διπλά στόχος τους».

Η βουλευτής του ΚΚΕ για την επίθεση εναντίον της ανέφερε ότι «ήταν προαποφασισμένη. Λέει ο αρχηγός θα τους κυνηγήσουμε και έρχεται ο Κασιδιάρης και με πλακώνει μέσα στο στούντιο. Ο Κασιδιάρης ήταν ο ευνοούμενος του αρχηγού. Πιστεύω πως είχε σχεδιαστεί να γίνει αρχικά κατά της Ρένας Δούρου. Εγώ αντέδρασα. Το έχουν κάνει και ομοϊδεάτες τους αυτό, στο εξωτερικό, στην τηλεόραση». Η Λιάνα Κανέλλη περιέγραψε τα τέσσερα χτυπήματα που υπέστη και τόνισε πως «ήταν μια βαριά επίθεση».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε κατά την εξέτασή της και στο θέμα των «συσσιτίων μόνο για Ελληνες», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ρατσιστές. Τα έκαναν για να εξευτελίσουν όσους πεινάνε και να έχουν τους Ελληνες να εξαρτώνται από αυτούς. Να τους στρέφουν κατά των λοιπών, ότι φταίνε οι ξένοι... Το "καθαρό αίμα" κριτήριο αν θα φας, αν θα ζήσεις, αν θα πεθάνεις. Είναι μεγκελική θεώρηση».

Στη δίκη ξεκίνησε, στη συνέχεια, να καταθέτει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης.

Εξι υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες

Eurokinissi

Συνολικά έξι φάκελοι κατατέθηκαν στο ΕΣΡ για την απόκτηση άδειας πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, μέρα που έληξε η προθεσμία, είχαν κατατεθεί φάκελοι από τους: ΣΚΑΪ, ΣΤΑΡ, ΑΛΦΑ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ΕΨΙΛΟΝ και «Τηλεοπτική Ελληνική». Η Ολομέλεια του ΕΣΡ θα συσκεφθεί και αφού αρχικά πραγματοποιηθεί ο πρώτος τυπικός έλεγχος των δικαιολογητικών, θα ανακοινώσει τη λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων που θα περάσουν στη διαδικασία της αποσφράγισης.

Η κατάθεση αιτήσεων από 6 κανάλια σημαίνει πως μία επιπλέον άδεια ή περισσότερες, στην περίπτωση που ο φάκελος κάποιων καναλιών δεν εγκριθεί, το ΕΣΡ υποχρεούται να τις επαναπροκηρύξει. Η διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων, στην οποία παρόντες θα είναι οι εκπρόσωποι όλων των υποψηφίων, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στις 9 το πρωί. Μετά την ολοκλήρωση της αποσφράγισης και μέσα σε διάστημα δέκα ημερών θα πρέπει να υποβληθούν οι ενστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν. Οσα κανάλια λειτουργούν μέχρι τώρα, αλλά δεν θα καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, θα αναγκαστούν να διακόψουν την εκπομπή τους.

Οπως ορίζει ο νόμος, τρεις μήνες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού διακόπτεται το σήμα σε όσους δεν διεκδικούν τηλεοπτική άδεια. Τυπικά, αυτό συνεπάγεται ότι όποιο κανάλι δεν πήρε μέρος στο διαγωνισμό θα πρέπει στα τέλη Φλεβάρη και μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να διακόψει την εκπομπή του. Οριστικά εκτός αδειών, άρα αντιμέτωπο πλέον με το λουκέτο, είναι το «Mega», καθώς οι μέτοχοί του δεν κατέθεσαν, όπως είχαν ενημερώσει άλλωστε, φάκελο υποψηφιότητας. Επίσης, δεν επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που ήθελαν τον επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη να κατεβαίνει σε συνεργασία με κάποια εταιρεία στην κούρσα της διεκδίκησης των τηλεοπτικών αδειών.

ΣΦΕΑ
Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 καλεί στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του την Κυριακή 14 Γενάρη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Crystal City Hotel» (Αθήνα, οδός Αχιλλέως, σταθμός μετρό «Μεταξουργείο»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ