ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο προσκήνιο οι αντιπαραθέσεις ΗΠΑ με Ρωσία και ΕΕ

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη Κερτ Βόλκερ

ΚΙΕΒΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τους οξυμένους ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας - ΕΕ, όπως αυτοί εκδηλώνονται και στη σύγκρουση της Ανατολικής Ουκρανίας περιγράφει ανοιχτά ο κορυφαίος διαπραγματευτής των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο Κερτ Βόλκερ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, που βρέθηκε πρόσφατα στο Κίεβο, σε μια αποκλειστική του συνέντευξη στην «Deutsche Welle» λέει ανοιχτά πως οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να υποβαθμιστεί η τετραετής σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, ώστε το θέμα αυτό να μην αποτελεί πια εμπόδιο στα οικονομικά και γεωστρατηγικά παζάρια τους με τη Ρωσία: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι πια "στα πρωτοσέλιδα" επειδή πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Ειλικρινά, πιστεύω πως πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν αυτό το μόνιμο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις τους με τη Ρωσία». Μπορεί «να μην είναι χαρούμενοι με τη ρωσική εισβολή και να επιβάλλουν κυρώσεις», όμως δεν θέλουν αυτό «να παραμείνει για πάντα».

Αναφέρεται στα εμπόδια που συναντούν ευρωπαϊκά μονοπώλια που θέλουν να διεισδύσουν στη ρωσική αγορά και επικράτεια, λέγοντας πως «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ήθελαν να αποσύρουν τις κυρώσεις», όμως «η Ρωσία επιμένει και δεν υποχωρεί από την περιοχή».

Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ αξιοποιούν τη σύγκρουση στην Ανατ. Ουκρανία στον ανταγωνισμό τους με το ρωσικό κεφάλαιο, αλλά και με ευρωπαϊκούς ομίλους, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως η Ενέργεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία και οι ΗΠΑ επιδιώκουν να βάλουν εμπόδια με κυρώσεις. Να σημειωθεί ότι στην κατασκευή του εμπλέκονται και γερμανικά και αυστριακά μονοπώλια. Πολλοί Γερμανοί και Αυστριακοί πολιτικοί έχουν αντιδράσει κατά των κυρώσεων στη Ρωσία λέγοντας πως θίγουν δικές τους επιχειρήσεις που έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Ετσι, ο Κ. Βόλκερ τόνισε πως μόνο μια νέα προσπάθεια επίλυσης της σύγκρουσης θα βοηθούσε όλες τις πλευρές να ανακτήσουν ομαλές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις και κάλεσε το θέμα να έρθει ξανά στην «επιφάνεια» και να αντιμετωπιστεί, «διαφορετικά ποτέ δεν θα φτάσουμε στο σημείο που πραγματικά θέλουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας».

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Οι «αυτονομιστές» προχωράνε στην εκλογή του φυγά Προέδρου

Ο Πουιτζντεμόντ (δεξιά) και ο Τόρεντ στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες

Copyright 2018 The Associated

Ο Πουιτζντεμόντ (δεξιά) και ο Τόρεντ στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες
Ο πρόεδρος της καταλανικής Βουλής, Ρότζερ Τόρεντ, ανακοίνωσε χτες ότι καθορίστηκε η 30ή Γενάρη (στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα), ως μέρα που θα γίνει η συζήτηση της πρότασης να ορκιστεί και πάλι Πρόεδρος ο καθαιρεθείς Κάρλες Πουιτζντεμόντ, που εξακολουθεί να διαμένει στο Βέλγιο και εις βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από την ισπανική δικαιοσύνη για «στάση, εξέγερση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος». Πρόκειται για τον πρωτεργάτη της «αντισυνταγματικής» μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας της επαρχίας και του λεγόμενου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, της 1ης Οκτώβρη 2017, που προηγήθηκε, έκφραση της όξυνσης της ενδοαστικής αντιπαράθεσης.

Αμεση ήταν η απάντηση της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας του Μαριάνο Ραχόι, που έσπευσε να ζητήσει τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας για το αν μπορεί να προσβάλει την απόφαση του προέδρου του καταλανικού Κοινοβουλίου να ορίσει τον Πουιτζντεμόντ μοναδικό υποψήφιο. «Υπάρχει ένα ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει (αν επιστρέψει) στην Ισπανία είναι να τεθεί στη διάθεση της δικαιοσύνης», είπε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενς ντε Σανταμαρία και πρόσθεσε: «Δεν διαθέτει την ελευθερία διακίνησης που θα του επέτρεπε να είναι παρών στο κοινοβούλιο».

Η απάντηση όμως του Συμβουλίου Επικρατείας ήταν αντίθετη από αυτό που περίμενε η ισπανική κυβέρνηση. Δηλαδή ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση που να αποτρέπει την υποψηφιότητα Πουιτζντεμόντ. Ετσι, μετά από αυτό, ο αποπεμφθείς Καταλανός Πρόεδρος ζήτησε την παραίτηση της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης, σε μήνυμά του στο διαδίκτυο, κάνοντας λόγο για «φιάσκο χειραγώγησης της νομοθεσίας».

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η κίνηση του λεγόμενου «αυτονομιστικού μπλοκ» ρίχνει νέο «λάδι στη φωτιά» της ενδοαστικής αντιπαράθεσης. Το μπλοκ αυτό από τη σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά, κόμμα του Ρ. Τόρεντ, το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (PDCat) με τη συμμαχία «Μαζί για την Καταλονία» του Πουιτζντεμόντ και την αυτοπαρουσιαζόμενη ως «αντικαπιταλιστική» Λαϊκή Ενότητα (CUP), έχει εξασφαλίσει από τις εκλογές της 21ης Δεκέμβρη 70 στις 135 έδρες και μπορεί να εκλέξει τον φυγά Πρόεδρο. Η αντιπαράθεση στην Ισπανία έχει ως βάση την προσπάθεια της καταλανικής αστικής τάξης, στην πιο πλούσια επαρχία, να αναβαθμίσει το ρόλο της, διεκδικώντας μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερες αρμοδιότητες. Οσο και αν εγκλωβίζεται λαϊκός κόσμος στις χίμαιρες περί ανεξαρτησίας, το δεδομένο είναι ότι με αδιασάλευτη την εξουσία του κεφαλαίου, δεν μπορεί να περιμένει καλύτερες μέρες.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης στον Λούλα

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ.--

Νέο «επεισόδιο» στην ενδοαστική σύγκρουση στη Βραζιλία σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ, με την απόφαση του δικαστηρίου του Πόρτο Αλέγκρε να επιβάλει ποινή 12 χρόνων και 1 μήνα στον πρώην Πρόεδρο της χώρας και πρώην ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών (ΡΤ), Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, με την κατηγορία του «ξεπλύματος» χρήματος και της παθητικής δωροδοκίας (η αρχική ποινή ήταν 9 χρόνια και 6 μήνες από τον περασμένο Ιούλη, και μετά την έφεση η ποινή αυξήθηκε). Η υπόθεση αφορά το σκάνδαλο που πήρε την ονομασία «γρήγορο πλύσιμο» (Lava-Jato), βάσει του οποίου ο Λούλα φέρεται να έλαβε δωρεές ύψους 3,7 εκατ. ρεάις (1,1 εκατ. δολάρια), από τις διευκολύνσεις που παρείχε στη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρείας «Petrobras» και της κατασκευαστικής ΟΑS, για να αποκτήσει μια παραθαλάσσια κατοικία τριών επιπέδων σε πολυτελές κτίριο κατοικιών στην παραλία Γκουαρούζα της πολιτείας του Σάο Πάολο και να πληρώσει τις εργασίες ανακαίνισής της. Εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις που σχετίζονται επίσης με την «Petrobras». Βεβαίως μπλεγμένο στην διαφθορά είναι το μεγαλύτερο τμήμα του αστικού πολιτικού προσωπικού, μαζί και πολλοί πρώην σύμμαχοι του Λούλα και του PT, που στη συνέχεια αποσύρθηκαν από τη συμμαχική κυβέρνηση και συνέβαλαν στην ανατροπή της και στην αποπομπή από την εξουσία της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, διαδόχου του Λούλα, το Μάη του 2016. Ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, ο σημερινός Πρόεδρος Μισέλ Τέμερ, από το φιλελεύθερο Κόμμα Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB), που πρωτοστάτησε στην αποπομπή της Ρουσέφ.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Πόρτο Αλέγκρε δημιουργεί προβλήματα στην απόφαση του Λούλα να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2018, ωστόσο από το επιτελείο του σημειώνεται ότι είναι αθώος και «επιχειρείται να χτυπηθεί η υποψηφιότητά του», καθώς και ότι μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση, φτάνοντας μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Με βάση τη νομοθεσία, μόνο με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μπορεί να απαγορευτεί η υποψηφιότητα. Πάντως είναι ενδεικτικό της πόλωσης στην χώρα ότι σε δημοσκόπηση της εταιρείας «Datafolha», που είχε δημοσιευθεί το Δεκέμβρη, ο Λούλα ερχόταν πρώτος με 34%. Ο δε Τέμερ, που ερευνάται επίσης για σκάνδαλα και με πεσμένη δημοτικότητα, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει εφαρμόσει, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Οι εξελίξεις στη Βραζιλία δείχνουν ότι τόσο η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση Λούλα και Ρουσέφ, που εξασφάλιζε τα κέρδη του κεφαλαίου με ταξική συναίνεση και ψίχουλα στο λαό, ειδικά τα πρώτα χρόνια, όσο και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Τέμερ που τη διαδέχτηκε την περίοδο της κρίσης, έχουν οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα σε επιδείνωση της θέσης τους.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Υπέρ του Προέδρου Σίσι το «μπαράζ» απόσυρσης υποψηφιοτήτων

ΚΑΪΡΟ.--

Μοναδικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μάρτη έμεινε χτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά την αποχώρηση του δικηγόρου υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χάλεντ Αλι, που είχε ηγηθεί της δικαστικής μάχης κατά της κυβέρνησης Σίσι και ήταν υποψήφιος και το 2012, απέναντι στον πρώτο ισλαμιστή εκλεγμένο Πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Αλι κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του το Νοέμβρη «έγινε δεκτή με οργή και ανευθυνότητα, που εκδηλώθηκε με τη σύλληψη μεγάλου αριθμού νεαρών υποστηρικτών» του. Τόνισε ότι άλλοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές για να υποβάλουν επισήμως την υποψηφιότητά τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Γενάρη.

Προχτές συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Αιγύπτου, αντιστράτηγος Σάμι Αναν, ο οποίος ήταν ουσιαστικά ο μόνος που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον Σίσι. Κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τους «στρατιωτικούς κανονισμούς», επειδή ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του χωρίς να ζητήσει άδεια. Ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ είχε ανακοινώσει στα τέλη Νοέμβρη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα. Αφότου όμως επέστρεψε στην Αίγυπτο στις αρχές Δεκέμβρη, και αφού αγνοούνταν επί ένα 24ωρο, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Αλλος πιθανός υποψήφιος, ο συνταγματάρχης Αχμέντ Κονσόουα, καταδικάστηκε το Δεκέμβρη, λίγο καιρό προτού ανακοινώσει την πρόθεσή του να υποβάλει υποψηφιότητα, σε έξι χρόνια κάθειρξη «για συμπεριφορά βλαπτική προς το στρατιωτικό σύστημα». Τέλος, πριν από μια βδομάδα, ο ανιψιός του πρώην Προέδρου Ανουάρ αλ Σαντάτ, ο Μοχάμεντ Ανουάρ αλ Σαντάτ, ανακοίνωσε επίσης ότι αποσύρεται, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο πρόκειται να διεξαχθεί από τις 26 έως τις 28 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ