Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης στον Λούλα

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ.--

Νέο «επεισόδιο» στην ενδοαστική σύγκρουση στη Βραζιλία σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ, με την απόφαση του δικαστηρίου του Πόρτο Αλέγκρε να επιβάλει ποινή 12 χρόνων και 1 μήνα στον πρώην Πρόεδρο της χώρας και πρώην ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών (ΡΤ), Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, με την κατηγορία του «ξεπλύματος» χρήματος και της παθητικής δωροδοκίας (η αρχική ποινή ήταν 9 χρόνια και 6 μήνες από τον περασμένο Ιούλη, και μετά την έφεση η ποινή αυξήθηκε). Η υπόθεση αφορά το σκάνδαλο που πήρε την ονομασία «γρήγορο πλύσιμο» (Lava-Jato), βάσει του οποίου ο Λούλα φέρεται να έλαβε δωρεές ύψους 3,7 εκατ. ρεάις (1,1 εκατ. δολάρια), από τις διευκολύνσεις που παρείχε στη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρείας «Petrobras» και της κατασκευαστικής ΟΑS, για να αποκτήσει μια παραθαλάσσια κατοικία τριών επιπέδων σε πολυτελές κτίριο κατοικιών στην παραλία Γκουαρούζα της πολιτείας του Σάο Πάολο και να πληρώσει τις εργασίες ανακαίνισής της. Εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις που σχετίζονται επίσης με την «Petrobras». Βεβαίως μπλεγμένο στην διαφθορά είναι το μεγαλύτερο τμήμα του αστικού πολιτικού προσωπικού, μαζί και πολλοί πρώην σύμμαχοι του Λούλα και του PT, που στη συνέχεια αποσύρθηκαν από τη συμμαχική κυβέρνηση και συνέβαλαν στην ανατροπή της και στην αποπομπή από την εξουσία της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, διαδόχου του Λούλα, το Μάη του 2016. Ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, ο σημερινός Πρόεδρος Μισέλ Τέμερ, από το φιλελεύθερο Κόμμα Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB), που πρωτοστάτησε στην αποπομπή της Ρουσέφ.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Πόρτο Αλέγκρε δημιουργεί προβλήματα στην απόφαση του Λούλα να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2018, ωστόσο από το επιτελείο του σημειώνεται ότι είναι αθώος και «επιχειρείται να χτυπηθεί η υποψηφιότητά του», καθώς και ότι μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση, φτάνοντας μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Με βάση τη νομοθεσία, μόνο με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μπορεί να απαγορευτεί η υποψηφιότητα. Πάντως είναι ενδεικτικό της πόλωσης στην χώρα ότι σε δημοσκόπηση της εταιρείας «Datafolha», που είχε δημοσιευθεί το Δεκέμβρη, ο Λούλα ερχόταν πρώτος με 34%. Ο δε Τέμερ, που ερευνάται επίσης για σκάνδαλα και με πεσμένη δημοτικότητα, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει εφαρμόσει, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Οι εξελίξεις στη Βραζιλία δείχνουν ότι τόσο η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση Λούλα και Ρουσέφ, που εξασφάλιζε τα κέρδη του κεφαλαίου με ταξική συναίνεση και ψίχουλα στο λαό, ειδικά τα πρώτα χρόνια, όσο και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Τέμερ που τη διαδέχτηκε την περίοδο της κρίσης, έχουν οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα σε επιδείνωση της θέσης τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ