Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο προσκήνιο οι αντιπαραθέσεις ΗΠΑ με Ρωσία και ΕΕ

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη Κερτ Βόλκερ

ΚΙΕΒΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τους οξυμένους ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας - ΕΕ, όπως αυτοί εκδηλώνονται και στη σύγκρουση της Ανατολικής Ουκρανίας περιγράφει ανοιχτά ο κορυφαίος διαπραγματευτής των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο Κερτ Βόλκερ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, που βρέθηκε πρόσφατα στο Κίεβο, σε μια αποκλειστική του συνέντευξη στην «Deutsche Welle» λέει ανοιχτά πως οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να υποβαθμιστεί η τετραετής σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, ώστε το θέμα αυτό να μην αποτελεί πια εμπόδιο στα οικονομικά και γεωστρατηγικά παζάρια τους με τη Ρωσία: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι πια "στα πρωτοσέλιδα" επειδή πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Ειλικρινά, πιστεύω πως πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν αυτό το μόνιμο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις τους με τη Ρωσία». Μπορεί «να μην είναι χαρούμενοι με τη ρωσική εισβολή και να επιβάλλουν κυρώσεις», όμως δεν θέλουν αυτό «να παραμείνει για πάντα».

Αναφέρεται στα εμπόδια που συναντούν ευρωπαϊκά μονοπώλια που θέλουν να διεισδύσουν στη ρωσική αγορά και επικράτεια, λέγοντας πως «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ήθελαν να αποσύρουν τις κυρώσεις», όμως «η Ρωσία επιμένει και δεν υποχωρεί από την περιοχή».

Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ αξιοποιούν τη σύγκρουση στην Ανατ. Ουκρανία στον ανταγωνισμό τους με το ρωσικό κεφάλαιο, αλλά και με ευρωπαϊκούς ομίλους, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως η Ενέργεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία και οι ΗΠΑ επιδιώκουν να βάλουν εμπόδια με κυρώσεις. Να σημειωθεί ότι στην κατασκευή του εμπλέκονται και γερμανικά και αυστριακά μονοπώλια. Πολλοί Γερμανοί και Αυστριακοί πολιτικοί έχουν αντιδράσει κατά των κυρώσεων στη Ρωσία λέγοντας πως θίγουν δικές τους επιχειρήσεις που έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Ετσι, ο Κ. Βόλκερ τόνισε πως μόνο μια νέα προσπάθεια επίλυσης της σύγκρουσης θα βοηθούσε όλες τις πλευρές να ανακτήσουν ομαλές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις και κάλεσε το θέμα να έρθει ξανά στην «επιφάνεια» και να αντιμετωπιστεί, «διαφορετικά ποτέ δεν θα φτάσουμε στο σημείο που πραγματικά θέλουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ