ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Στη δίνη διεργασιών εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ξεκινά σήμερα στη Σόφια της Βουλγαρίας το λεγόμενο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που μεταξύ άλλων θα εστιάσει στην κατάσταση στα Δ. Βαλκάνια

Την τρίτη συνάντηση μέσα στη βδομάδα αναμένεται να έχουν στο περιθώριο της Συνόδου Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Την τρίτη συνάντηση μέσα στη βδομάδα αναμένεται να έχουν στο περιθώριο της Συνόδου Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ (φωτ. αρχείου)
Ξεκινά σήμερα στη Σόφια της Βουλγαρίας το λεγόμενο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο φόντο της επιτάχυνσης των σχεδιασμών για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, κομμάτι των οποίων αποτελεί και η προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού των Σκοπίων, παρακάμπτοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα κρίσιμα ζητήματα των αλυτρωτισμών, όπως αυτά αποτυπώνονται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Το Συμβούλιο συνεδριάζει υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου, Φεντερίκα Μογκερίνι, και προγραμματίζεται να εστιάσει σε ζητήματα όπως Συρία, Βόρεια Κορέα αλλά και Δυτικά Βαλκάνια, στον απόηχο της ανακοίνωσης, την προηγούμενη βδομάδα, της Στρατηγικής της ΕΕ για ενσωμάτωση της περιοχής.

Τη δεύτερη μέρα της Συνόδου, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους ΥΠΕΞ των 5 υποψήφιων για ένταξη στην ΕΕ χωρών (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ, Τουρκία).

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται και νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ αντίστοιχα, η τρίτη κατά σειρά μέσα στην ίδια βδομάδα, μετά τις δύο προηγούμενες στη Βιέννη, σε αναζήτηση «φόρμουλας» για μια συμφωνία που θα ανοίγει το δρόμο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και σε δεύτερη φάση και στην ΕΕ και ενώ η πλευρά του ελληνικού ΥΠΕΞ συγγράφει το σχέδιο «διμερούς συμφωνίας».

Νωρίτερα, χτες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, σε δηλώσεις του είπε ότι η κυβέρνησή του δέχεται γεωγραφικό προσδιορισμό σε μια σύνθετη ονομασία και όχι χρονικό (τύπου «Νέα Μακεδονία»). Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πάνω σε 7 ανοικτά ζητήματα και πως τώρα έχουν μείνει για διευθέτηση 4, παρουσιάζοντάς το ως πρόοδο. «Οπως είναι κατανοητό», συμπλήρωσε, «υπάρχουν σημεία - κλειδιά που είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί συμφωνία, π.χ. το όνομα, το Σύνταγμα - αν θα αλλάξει ή όχι - η γλώσσα και άλλα θέματα που έχουν αναφερθεί».

Σχετικά με το σχέδιο Συμφωνίας που έχει αναλάβει να καταρτίσει και να παρουσιάσει στην πλευρά της ΠΓΔΜ το ελληνικό ΥΠΕΞ, ο Ζάεφ είπε πως «είναι ένα από τα "εργαλεία" προς επίτευξη μιας λύσης» και ότι όλες οι πιθανές λύσεις εξετάζονται για το πώς μπορεί να τις αποδεχτούν οι πολίτες των δυο χωρών, επιμένοντας ότι κάθε πιθανή λύση πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα.

Να καταγραφεί ως προς αυτό ότι χτες δημοσιοποιήθηκε στα Σκόπια δημοσκόπηση για το θέμα που πραγματοποίησε το ινστιτούτο πολιτικών ερευνών των Σκοπίων, με την «υποστήριξη» του αμερικανικού πανεπιστημίου «Κολούμπια» και χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της Νορβηγίας. Το 53,3% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η χώρα τους δεν μπορεί να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ χωρίς να αλλάξει τη συνταγματική της ονομασία. Το 38,2% θα δεχόταν αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας «για διεθνή χρήση», ώστε να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά δεν θα την δεχόταν το 47,1%, με τους υπόλοιπους να δηλώνουν αναποφάσιστοι. 49% πιστεύουν ότι το ζήτημα του ονόματος μπορεί να διευθετηθεί σχετικά εύκολα, ενώ 27,9% πιστεύουν ότι μια «γρήγορη λύση» δεν είναι δυνατή.

Πανομοιότυπα «επιχειρήματα» που δείχνουν παράκαμψη των κρίσιμων πλευρών

Στο μεταξύ, ενδεικτικά τού ότι η συμφωνία που δρομολογείται θα παρακάμπτει τις κρίσιμες πλευρές των συνταγματικών αλλαγών, με την απάλειψη των αλυτρωτικών και εθνικιστικών αναφορών, ενώ θα περιέχει «θολές» εγγυήσεις σχετικά με αυτά τα ζητήματα, είναι και τα σχόλια «αναλυτών» της ΠΓΔΜ σε ΜΜΕ της χώρας, με επιχειρήματα πανομοιότυπα με αυτά της ελληνικής κυβέρνησης, που παραπέμπουν τα τέτοια θέματα στις ελληνικές καλένδες.

Π.χ. μιλώντας στην εφημερίδα «Sloboden Pechat» ο πρώην πρέσβης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Νάνο Ρούζιν, εκτιμά ότι πιθανότατα υπάρχει προσέγγιση των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά το όνομα και αναζητούνται οι εγγυήσεις, με την ελληνική πλευρά να προκρίνει ως εγγύηση την αλλαγή του Συντάγματος. Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτήν τη στιγμή «η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει πλειοψηφία 2/3 για την αλλαγή του Συντάγματος», προσθέτοντας ότι «η αλλαγή του Συντάγματος δεν μπορεί να θεωρείται εγγύηση, γιατί στο μέλλον μπορεί μία νέα κυβέρνηση να το αλλάξει ξανά, επαναφέροντας το παλιό όνομα». Παράλληλα, εκτιμά ότι η θέση της Ελλάδας για αλλαγή του Συντάγματος απορρέει από την εμπειρία που είχε ως χώρα με τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία, η οποία κατέπεσε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην περίπτωση μίας συμφωνίας για το θέμα του ονόματος, επειδή το Συνταγματικό Δικαστήριο στην ΠΓΔΜ δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λιούμπομιρ Φρτσκόσκι υποστηρίζει ότι το κατάλληλο εργαλείο για μία λύση erga omnes είναι η υπογραφή διεθνούς συμφωνίας: «Αν και από τυπική άποψη το Σύνταγμα υπερισχύει, σε αυτήν την περίπτωση μία διεθνής συμφωνία θα είναι πιο ισχυρή από το Σύνταγμα, επειδή δεν θα μπορεί να αλλάξει. Αύριο μπορούμε να αλλάξουμε ξανά το Σύνταγμα αν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία και, επομένως, η αλλαγή του Συντάγματος δεν μπορεί να αποτελεί εγγύηση για την Ελλάδα. Η καλύτερη επιλογή είναι μία διεθνής συμφωνία, που θα υπογραφεί από εγγυητές, όπως τα Ηνωμένα Εθνη».

Επίσης, επικρίνει την Ελλάδα ότι «διευρύνει διαρκώς την έννοια του erga omnes, η οποία είναι έννοια του διεθνούς δικαίου και αφορά το διεθνές δίκαιο»: «Στην αρχή ήταν η αλλαγή της προσωρινής ονομασίας FYROM μόνο στους διεθνείς οργανισμούς που είμαστε μέλη. Μετά, ότι το νέο όνομα, που θα αντικαταστήσει το FYROM, θα πρέπει να ισχύει και για τις χώρες που μας έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτό ήταν μία διεύρυνση του erga omnes, αλλά εδώ πρέπει να σταματήσει. Το όνομα για εσωτερική χρήση δεν πρέπει να τους αφορά», υποστηρίζει ο Φρτσκόσκι, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να ζητά αλλαγή του Συντάγματος, γιατί «δεν βοηθά στην επίτευξη λύσης, αποτελεί κακομεταχείριση και ταπείνωσή μας και, για να μην ξεχνιόμαστε, βγαίνει εκτός του πλαισίου των συνομιλιών που οργανώνονται από τα Ηνωμένα Εθνη, επειδή σε αυτές γίνεται λόγος για όνομα για διεθνή χρήση». Την ίδια ώρα, βέβαια, εκφράζει την άποψη ότι η επιλογή να αλλάξει το Σύνταγμα λίγο πριν την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ - όπως δηλαδή προβλέπει η πρόσφατη πρόταση Νίμιτς - «είναι ακόμα στο παιχνίδι».


TE ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο

Ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου της πόλης

Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, που όχι μόνο δήλωσε υπέρμαχος της εγκατάστασης ΝΑΤΟικής βάσης στο λιμάνι της πόλης, αλλά «πλειοδότησε» ζητώντας «αν γίνεται να μεταφερθεί εδώ η βάση του Ιντσιρλίκ», εξέδωσε η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είναι σαφές πως την δεδομένη στιγμή, διά στόματος δημάρχου, εκφράζεται η επιθυμία των κυβερνώντων αλλά και των αντιπολιτευόμενων για την παραπέρα ανάμειξη της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Είναι προφανές πως την ίδια στιγμή που το γαϊτανάκι των ενεργειακών σχεδιασμών δίνει τη σκυτάλη στην πολεμική κρεατομηχανή του ΝΑΤΟ, οι εγχώριοι και μη "άρχοντες" κόπτονται για το πώς θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων».

Σημειώνει ακόμη ότι σε αντίθεση με όσα λέγονται περί ανάπτυξης, ασφάλειας και σταθερότητας, «ο λαός της περιοχής θυμάται πολύ καλά ότι η στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με από κοντά εκείνη της ΕΕ, απ' όπου κι αν πέρασε άφησε πίσω της ποτάμια αίματος, στάχτες και γκρεμίσματα, άφησε και αλλαγές συνόρων.

(...) Η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ενεργειακά παιχνίδια των ιμπεριαλιστών δεν είναι προς όφελος του λαού. Το αντίθετο. Μας φέρνουν στο επίκεντρο μιας καταιγίδας ή ενός "ατυχήματος", που όπως δήλωσε και ο Αμερικανός πρέσβης, μπορεί να συμβεί από στιγμή σε στιγμή. Η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ ουδόλως θα ενδιαφερθεί να προστατέψει τα ελληνικά κεκτημένα αφού ούτε καν τα αναγνωρίζει! Η ΝΑΤΟική αρμάδα με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ αρμενίζει στο Αιγαίο δήθεν για την "αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης". Μήπως εμπόδισε τις καθημερινές εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις; Μόλις χτες είχαμε θερμό επεισόδιο στα Ιμια. Πού είναι η "υπερασπιστική" γραμμή του ΝΑΤΟ; Ισες αποστάσεις κρατά. Για ποια "αμυντική γραμμή" μάς μιλά ο δήμαρχος;

Του διαμηνύουμε πως ο λαός του Εβρου και της περιοχής θα εναντιωθεί στα σχέδιά τους. Το λιμάνι είναι λαϊκή περιουσία και δε θα αφήσουμε να γίνει ορμητήριο θανάτου λαών.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, το λαό της Αλεξανδρούπολης να απαντήσουν άμεσα και αποφασιστικά στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, του λιμανιού της σε χώρο αποθήκευσης, ακόμη και επεξεργασίας στρατιωτικού υλικού. Οι εργαζόμενοι, το εργατικό και λαϊκό κίνημα, οι φορείς του να εμποδίσουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Ο λαός και η εργατική τάξη να αντιπαλέψουν τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, της κυβέρνησης, που είναι εχθρικοί για το λαό μας και συνολικά για τους λαούς της περιοχής. Τους καλούμε επίσης να δουν ποιοι εκφράζουν ποιον και γιατί. Είναι ξεκάθαρο πως ή θα είσαι με το λαό και τα συμφέροντά του ή θα είσαι απέναντι, με τα μονοπώλια και τους μηχανισμούς τους, δηλαδή το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν είναι παράγοντας ασφάλειας για το λαό. Το αποδεικνύει η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αντίθετα, διαμόρφωσε αρνητικούς όρους σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των λαϊκών συμφερόντων.

Οι λαοί μπορούν να βαδίσουν το δικό τους ελπιδοφόρο δρόμο, της κοινής πάλης, για να διώξουν τους ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, για να ανατρέψουν το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ