ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οι αντιπαραθέσεις διευρύνονται

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι τελευταίες εξελίξεις εντός και εκτός των συριακών πεδίων μάχης αντανακλούν την επικίνδυνη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων με επίκεντρο τον πολυετή πόλεμο. Χαρακτηριστική ήταν χτες η επιλογή της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα να επιβεβαιώσει για πρώτη φορά πως τουλάχιστον πέντε Ρώσοι «πολίτες, όχι στρατιωτικοί» έπεσαν νεκροί από τα πυρά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στις 7 Φλεβάρη στην ανατολική Συρία. Το ίδιο διάστημα, οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και Αμυνας Τζέιμς Μάτις προσπαθούσαν να κατευνάσουν την οργή της τουρκικής κυβέρνησης για τη στενή συνεργασία του Πενταγώνου με Κούρδους μαχητές των κουρδικών δυνάμεων ΥPG (που θεωρούνται από την Αγκυρα τρομοκρατικές, σαν «παρακλάδι» του ΡΚΚ) στη βόρεια Συρία.

Η Ζακχάροβα παραδέχτηκε το θάνατο «τουλάχιστον πέντε Ρώσων πολιτών» στη διάρκεια μάχης και ότι «κάποιοι άλλοι τραυματίστηκαν και είναι απαραίτητο να ελέγξουμε εάν είναι πολίτες της Ρωσίας ή άλλων χωρών». Επισήμανε στη συνέχεια ότι τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ για «εκατοντάδες νεκρούς Ρώσους» είναι «κλασικό είδος παραπληροφόρησης», ενώ επανέλαβε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ στη Συρία «υπονομεύουν τη συριακή εδαφική ακεραιότητα».

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επέμενε ότι δεν ενεπλάκησαν στις αμερικανικές επιδρομές της 7ης Φλεβάρη στην ανατολική Συρία Ρώσοι στρατιωτικοί, λέγοντας ότι σε αεροπορική επιδρομή τραυματίστηκαν 25 Σύροι εθελοντές. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε αρνητικά χτες, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε να κρατηθούν μυστικές οι πληροφορίες για τους θανάτους Ρώσων στη Συρία.

Παραινέσεις Μάτις και Τίλερσον

Νωρίτερα χτες, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο Συνόδου του ΝΑΤΟ η συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Νουρετίν Τσανικλί και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις. Ο Τσανικλί μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε πως ζήτησε από τον Μάτις να απομακρυνθούν οι Κούρδοι «τρομοκράτες» των δυνάμεων YPG από τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF). Πρόσθεσε πως αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι οι δυνάμεις SDF απαρτίζονται κύρια από Αραβες μαχητές. Τόνισε πως κατέθεσε «στοιχεία» στον Μάτις ότι η αμερικανική υποστήριξη στους Σύρους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG «βοήθησε» Κούρδους αντάρτες στην Τουρκία «να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν αυξάνοντας την υπαρξιακή απειλή προς την Τουρκία». Ακολούθως δήλωσε πως ο Τζ. Μάτις τον διαβεβαίωσε πως «επεξεργάζονται σχέδια για να πάρουν πίσω όπλα που δόθηκαν» στους μαχητές των δυνάμεων ΥPG. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, λίγο πριν φύγει από τη Βηρυτό για την Αγκυρα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν έδωσαν ποτέ βαρύ οπλισμό στους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων ΥPG και πως συνεπώς δεν υπάρχει τίποτε να πάρουν πίσω».

Μέσα σε όλα αυτά, ο Τούρκος πρέσβης στη Μόσχα Χουσεγίν Λάπιζ Ντιριόζ δήλωσε πως μόνο οι τρεις χώρες που είναι εγγυήτριες της εκεχειρίας στη Συρία (δηλαδή η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία) νομιμοποιούνται να δημιουργούν ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη Συρία. Υπονοώντας τους Κούρδους μαχητές της βόρειας Συρίας, ο Ντιριόζ τόνισε ότι αυτές οι ζώνες «δεν αφορούν τρομοκρατικές δυνάμεις». Τόνισε τέλος ότι οι ενδοσυριακές διεργασίες στην Αστάνα του Καζακστάν που αναμένεται να συνεχιστούν εντός Μάρτη «συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία διαπραγματεύσεων της Γενεύης» για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

Επαφές Τίλερσον στην Αγκυρα

Από τη συνάντηση Ερντογάν και Τίλερσον στην Αγκυρα

EMRETAZEGUL

Από τη συνάντηση Ερντογάν και Τίλερσον στην Αγκυρα
Στην Τουρκία βρίσκεται από χτες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, που το απόγευμα είχε συνάντηση «κεκλεισμένων των θυρών» με τον Πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Την ατζέντα της διήμερης επίσκεψης Τίλερσον «βαραίνουν» οι εξελίξεις στη Συρία, όπου Ουάσιγκτον και Αγκυρα διατηρούν πολλές διαφωνίες, ως έκφραση βαθύτερων και ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ενώ τις ΗΠΑ ανησυχεί και η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, η συνεργασία των ΗΠΑ με οργανώσεις Κούρδων παραμένει κρίσιμο «αγκάθι» για την τουρκική πλευρά, που ανησυχεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αναβάθμιση του λεγόμενου «κουρδικού παράγοντα» (που φυσικά δεν είναι ένα ομοιόμορφο πράγμα) και τις εδαφικές αλλαγές που ψήνονται στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες η Αγκυρα διατηρεί υψηλούς τόνους κριτικής απέναντι στην Ουάσιγκτον, ενώ η αρθρογραφία θίγει κρίσιμες πλευρές τής (μέχρι σήμερα) «στρατηγικής συνεργασίας» τους, όπως η παραμονή ή όχι αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιντσιρλίκ, προεκτάσεις που αφορούν και τη λειτουργία του ΝΑΤΟ κ.τ.λ.

Να σημειωθεί ότι στην τουρκική πρωτεύουσα βρισκόταν χτες και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας στην Αθήνα, ο Πάιατ θα έπαιρνε μέρος σε συνάντηση που θα είχαν ο Τίλερσον και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, με πολλούς πρέσβεις των ΗΠΑ στην περιοχή, για ζητήματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται «μία φιλόδοξη ενεργειακή ατζέντα, στο πλαίσιο της οποίας είναι πολύ σημαντικός ο συντονισμός των Αμερικανών πρεσβευτών από το Μπακού έως το Βελιγράδι». Στην Αγκυρα βρέθηκε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι, με φόντο τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στις οποίες οι ΗΠΑ αντέδρασαν καλώντας σε «ακριβοδίκαια μοιρασιά των φυσικών πόρων» μεταξύ «των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» του Κυπριακού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός στη Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η Γερμανία και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της χτες στο Βερολίνο με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναδεικνύοντας το σκληρό οικονομικό και γεωπολιτικό παζάρι των δύο πλευρών. Οπως είπε η Μέρκελ, τα δύο κράτη «ενώνουν» πολλά - από τους περισσότερους από 3 εκατ. Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία, έως το ΝΑΤΟ, τον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας», αλλά και οικονομικά θέματα. Ζήτησε επίσης ταχεία διαδικασία για την εκδίκαση και απελευθέρωση του Γερμανοτούρκου δημοσιογράφου της «Welt» Ντενίζ Γιουσέλ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο φυλακισμένος στην Τουρκία, όμως ο Γιλντιρίμ δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία δίκης. Πάντως, όπως σημείωσε, δεν επιθυμεί η υπόθεση Γιουσέλ ή «παρόμοια ζητήματα να βλάψουν τις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας». Ο Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως η τουρκική επίθεση στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG (που η Τουρκία θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ) στο Αφρίν της Συρίας γίνεται για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και «δεν προστατεύει μόνο τους πολίτες της Τουρκίας, αλλά και τα σύνορα του ΝΑΤΟ».

Η Μέρκελ μίλησε για ρητή δέσμευση τήρησης της συμφωνίας για τους πρόσφυγες με την Τουρκία και δήλωσε διατεθειμένη να «συζητηθεί στους θεσμούς της ΕΕ το θέμα της γρηγορότερης κατανομής πόρων», δηλαδή του πρώτου πακέτου 3 δισ. ευρώ και του δεύτερου αντίστοιχου προς την Τουρκία. Τέλος, η καγκελάριος ξεκαθάρισε πως «δεν βλέπει επί του παρόντος» μια βελτίωση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, κάτι που ζητά η Αγκυρα.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Σε ρόλο «μεσολαβητή» ο Τίλερσον

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον (πρώην στέλεχος της πετρελαϊκής «ExxonMobil»), συνεχίζοντας την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε χτες με την ηγεσία του Λιβάνου. Με αφορμή τις επικείμενες γεωτρήσεις που έχει εξαγγείλει η λιβανέζικη κυβέρνηση και τις απειλές για «ολοκληρωτικό πόλεμο» από το Ισραήλ, που αμφισβητεί μέρος της λιβανέζικης ΑΟΖ, επιχείρησε να αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή». Συνάντησε, εκτός από τον ομόλογό του Γκιμπράν Μπασίλ, τον Πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν, τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι και τον πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι. Μετά το πέρας των επαφών του, ο Τίλερσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «εργάζεται για να εξασφαλίσει να παραμείνουν ήρεμα τα νότια σύνορα του Λιβάνου». Ταυτόχρονα, έστρεψε τα πυρά του και προς τη «Χεζμπολάχ», καλώντας την να σταματήσει τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μ. Αούν μετά τη συνάντησή του με τον Τίλερσον, υπογραμμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι αποφασισμένη «να προστατεύσει τα σύνορά της χωρίς καμία υποχώρηση στο θέμα». Απέρριψε μάλιστα τους ισχυρισμούς και τις διεκδικήσεις του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι ο Λίβανος δεν προτίθεται να καταβάλει προσπάθειες «για να συζητήσει τα δικά του θαλάσσια, χερσαία και εναέρια σύνορα». Κάλεσε ωστόσο τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ να διαδραματίσουν ρόλο εκτόνωσης της έντασης.

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την απαίτηση της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ για «αποδοχή» της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε χτες το μεσημέρι στην πρωτεύουσα του προτεκτοράτου, Πρίστινα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέχεια της προχτεσινής επίσκεψής του στη Σερβία.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου (πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ, που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου στη Σερβία), Ραμούς Χαραντινάι, ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι όσον αφορά τη Σερβία, ένας από τους «κεντρικούς όρους για το μονοπάτι προς την Ευρώπη» είναι η «οικοδόμηση έννομης τάξης και φυσικά η αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως η χώρα του θα «βοηθήσει να αναγνωριστεί το Κοσσυφοπέδιο» και από άλλες πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ που αρνούνται να το πράξουν (οι περισσότερες για τους δικούς τους λόγους) και οι οποίες είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία. «Ο τελικός στόχος», συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ, είναι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ, και κατέληξε λέγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο «δεν θα ξαναγίνει ποτέ μέρος της Σερβίας» και ότι τάχα η ένταξη στην ΕΕ «είναι μία κατάσταση αμοιβαία επωφελής για όλους».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είναι ο δεύτερος, μετά τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, που μεταβαίνει σε Βελιγράδι και Πρίστινα μέσα στο τελευταίο 10ήμερο. Ανάλογη επίσκεψη σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει την επόμενη βδομάδα, έως την 1η Μάρτη, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ