ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέο μακελειό με 17 νεκρούς σε λύκειο της Φλόριντα

Και διακομματικές «διεργασίες» στο Κογκρέσο για την προώθηση νομοσχεδίου για τη μετανάστευση και την «ασφάλεια» των συνόρων...

Μετά το νέο φονικό σε σχολείο των ΗΠΑ
Μετά το νέο φονικό σε σχολείο των ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η (επί πολλές δεκαετίες) στενή συνεργασία και των δύο αστικών κομμάτων εξουσίας στις ΗΠΑ με τα μονοπώλια κατασκευής και πώλησης όπλων και πυρομαχικών και η καλλιέργεια της «οπλοκουλτούρας» και της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής, ακόμη και όπλων που χρησιμοποιούνται σε πεδία μάχης, πρόσθεσε αργά το βράδυ της Τετάρτης άλλους 17 νεκρούς μαθητές λυκείου στη «μαύρη», ατέλειωτη λίστα των θυμάτων της οπλοχρησίας στα σχολεία της χώρας.

Η νέα σφαγή έγινε στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στην πόλη Πάρκλαντ της Φλόριντα, αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), με πρωταγωνιστή τον 19χρονο πρώην μαθητή του σχολείου Νίκολας Κρουζ, με βεβαρυμένο ιστορικό. Ο νεαρός είχε αποβληθεί για βίαιη συμπεριφορά από τη διεύθυνση του λυκείου, καθώς τρομοκρατούσε συμμαθητές του, βασάνιζε και σκότωνε μικρά ζώα, αναρτώντας συχνά τα «κατορθώματά» του σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Στο παρελθόν είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική. Παρ' όλα αυτά, τίποτα δεν τον εμπόδισε να αποκτήσει ημιαυτόματο τουφέκι, τύπου AR-15, και να σκορπίσει τον τρόμο και το θάνατο, δολοφονώντας 17 μαθητές και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Λίγη ώρα αργότερα, αστυνομικοί περικύκλωσαν το σχολείο συλλαμβάνοντας τον νεαρό, που δεν προέβαλε αντίσταση.

Τα μαθήματα στο αιματοβαμμένο λύκειο της Φλόριντα, στο οποίο φοιτούν 3.000 μαθητές, θα ξαναρχίσουν την επόμενη βδομάδα. Μέχρι τότε, θα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη στους σοκαρισμένους εφήβους και τους δασκάλους τους. Το μακελειό αυτό ήταν το δεύτερο πιο αιματηρό μετά τη σφαγή του 2012 στο δημοτικό Σάντι Χουκ με 26 νεκρούς μαθητές. Ηταν επίσης το έκτο περιστατικό ένοπλης βίας σε σχολείο των ΗΠΑ από την αρχή του 2018!

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που ξέρει καλά το λόμπι οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, ΝRA, καθώς υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της προεκλογικής του εκστρατείας, εξέφρασε υποκριτικά τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Ανάρτησε μάλιστα και σχετικό μήνυμα στο «Twitter» υποστηρίζοντας: «Κανένα παιδί, δάσκαλος ή οποιοσδήποτε άλλος δεν θα πρέπει ποτέ να αισθάνεται ανασφαλής σε σχολείο των ΗΠΑ».

Το απόγευμα, μη θίγοντας ούτε στο ελάχιστο το σοβαρό ζήτημα οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, ο Τραμπ σε διάγγελμά του για το νέο φονικό υποστήριξε ότι θα κάνει προτεραιότητα της κυβέρνησής του «να γίνουν τα σχολεία ασφαλή και να υποστηριχθούν οι δομές και οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας».

Διεργασίες στο Κογκρέσο για τη μετανάστευση

Το ίδιο 24ωρο, εντείνονταν στη Γερουσία οι διεργασίες για την προώθηση ενός δικομματικού νομοσχεδίου που επιδιώκει αφενός την προστασία από την απέλαση περίπου 1.800.000 νεαρών μεταναστών (φτηνό εργατικό δυναμικό γνωστό και ως «Ονειροπόλοι»), που βρέθηκαν στις ΗΠΑ δίχως νόμιμα έγγραφα, και αφετέρου τη χορήγηση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μονοπώλια υπηρεσιών «ασφάλειας» για την ενίσχυση των νότιων συνόρων...

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, αναφερόμενος στις «δυσκολίες» που διαπιστώθηκαν κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό ζήτημα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ψήφισή του, λέγοντας: «Είμαστε κοντύτερα από ποτέ στο να περάσουμε κάτι από τη Γερουσία προκειμένου να βοηθήσουμε τους Ονειροπόλους» (και τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται το μόχθο των νεαρών μεταναστών...).

Παράλληλα, χτες και ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ο Πρόεδρος Τραμπ παροτρύνει τη Γερουσία να ψηφίσει το νομοσχέδιο που προωθεί ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ, το οποίο έχει καταρτιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις δικές του θέσεις. Μεταξύ αυτών, προωθεί και τον περιορισμό της εφαρμογής δύο προγραμμάτων, με τα οποία θα εισέρχονται ετησίως περισσότεροι από 300.000 μετανάστες στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το νομοσχέδιο του Γκράσλεϊ θεωρείται απίθανο ότι θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 60 ψήφων που απαιτούνται για την ψήφισή του, καθώς δεν έχει την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Απεργία των εργαζομένων στις «κοινωνικές επιχειρήσεις» Υγείας - Πρόνοιας

ΒΙΕΝΝΗ.--

Σε προειδοποιητικές απεργίες προχώρησαν χτες χιλιάδες νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και φροντιστές σε 144 δομές του «ιδιωτικού - μη κερδοσκοπικού τομέα Υγείας - Πρόνοιας» από όλη την Αυστρία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους και μείωση του εργάσιμου χρόνου από 38 σε 35 ώρες τη βδομάδα.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε νέα Συλλογική Σύμβαση για τους περίπου 100.000 υπάλληλους του κλάδου. Οι εργοδότες προσέφεραν μισθολογική αύξηση 2,45% και τουλάχιστον 47 ευρώ για τους κατώτατους μισθούς, κάτι που απέρριψε το συνδικάτο των εργαζομένων. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η κόντρα των δύο πλευρών για τον εργάσιμο χρόνο.

«Η πλήρης εκπλήρωση των αιτημάτων θα έθετε θέμα επιβίωσης του κλάδου, θα διακινδύνευε χιλιάδες θέσεις εργασίας και τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας», δήλωσε ο Βάλτερ Μάρσιτζ, διευθύνων σύμβουλος της «Κοινωνικής Οικονομίας Αυστρίας» (SWO), που αποτελεί την Ενωση των Επιχειρήσεων Υγείας - Πρόνοιας - Κοινωνικών Υπηρεσιών. Ο πρόεδρος της SWO, Εριχ Φένινγκερ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος που η μείωση των ωρών εργασίας έχει αναδειχθεί σε «πρώτιστο ζήτημα». Η «κοινωνική οικονομία» δεν μπορεί να δείξει «σημαντική πρόοδο ούτε στην παραγωγικότητα, ούτε στα κέρδη και ήδη υφίσταται έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων», δήλωσε, αναδεικνύοντας ότι η επιχειρηματικότητα σε Υγεία - Πρόνοια, ακόμη κι όταν βαφτίζεται «κοινωνική» και «μη κερδοσκοπική», είναι συνυφασμένη με την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών.

«Οι εργασίες στα σχετικά επαγγέλματα είναι σωματικά και ψυχολογικά εξαιρετικά εξαντλητικές» και «πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν εδώ και καιρό στο όριο», αντιτείνει ο εκπρόσωπος του συνδικάτου vida, Χάνσγερκ Μίτλινγκ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Σε κυλιόμενες απεργίες οι δάσκαλοι

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Σε απεργία προχώρησαν την Τετάρτη οι περισσότεροι από 6.000 δάσκαλοι των δημοτικών σχολείων στα βόρεια της χώρας (Γκρόνιγκεν, Φρίσλαντ, Ντρέντε), διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους. Από τις αρχές της σχολικής χρονιάς, οι δάσκαλοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και έχουν προχωρήσει σε εθνική απεργία με βασικά αιτήματα την πρόσληψη δασκάλων και καλύτερους μισθούς. Η προχτεσινή απεργία είναι η πρώτη από μια σειρά κυλιόμενων απεργιών που έχουν προγραμματιστεί ανά τη χώρα.

Την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός Παιδείας, Αρι Σλομπ, δεσμεύτηκε για μείωση της εργασιακής πίεσης των δασκάλων, λέγοντας πως θα διατεθούν επιπλέον 237 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Ωστόσο, οι δάσκαλοι και τα συνδικαλιστικά τους όργανα σημειώνουν πως αυτά δεν αρκούν και ζητούν 630 εκατ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση για την αύξηση των μισθών.

Στις 14 Μάρτη θα απεργήσουν οι δάσκαλοι στις περιοχές Φλέβολαντ, Ουτρέχτη, Βόρεια Ολλανδία και θα γίνει μεγάλη κινητοποίηση στο Αμστερνταμ.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Στενότερη συνεργασία για Αρκτική και Βόρεια Κορέα

ΤΟΚΙΟ - ΟΣΛΟ.--

Για τη Βόρεια Κορέα, την Αρκτική και τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών συζήτησαν την Τετάρτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, και η Νορβηγίδα ομόλογός του, Ερνα Σόλμπεργκ, κατά τη συνάντησή τους στο Τόκιο.

«Επιβεβαιώσαμε ότι θα αυξήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την πίεση προς τη Βόρεια Κορέα για να την αναγκάσουμε να αλλάξει πολιτική» όσον αφορά το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα, είπε ο Αμπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών. Η Νορβηγία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, ενώ η Ιαπωνία πρωτοστατεί στις διεθνείς προσπάθειες για ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ.

Ο Αμπε δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία για την ανάπτυξη της περιοχής της Αρκτικής». «Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στενά για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν μια διεθνή τάξη βασισμένη στο κράτος δικαίου», σημείωσε, κάνοντας έμμεση αναφορά στις «ανησυχίες» της Ιαπωνίας για τις εντεινόμενες θαλάσσιες δραστηριότητες της Κίνας στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Ε. Σόλμπεργκ, συζητήθηκε επίσης «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις εμπορικές μας σχέσεις και έθεσα την προσδοκία για μια συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας στο μέλλον». Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, με την οποία η Ιαπωνία έκλεισε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το Δεκέμβρη. Σύμφωνα με αυτήν, από τις αρχές του 2019 θα εξαλειφθούν οι δασμοί σε πάνω από το 90% των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο μεταξύ τους συναλλαγών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ