ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση αύριο οι εκπαιδευτικοί

Από την προηγούμενη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας
Από την προηγούμενη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας
Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιούν αύριο, Παρασκευή 16 Μάρτη, οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας.

«Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα θα τα κερδίσουμε μόνο μέσα από τον αγώνα μας», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία (με τρίωρες στάσεις από τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και από τα πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών) και στην πανελλαδική συγκέντρωση. Για να διεκδικήσουν μόνιμοι και αναπληρωτές μαζικούς μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη των αναγκών της Εκπαίδευσης, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών - καμία απόλυση συμβασιούχου, εξίσωση τώρα των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους συναδέλφους τους και μέτρα στήριξής τους.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης, τη Δευτέρα έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων και εκλεγμένων συνδικαλιστών από ΕΛΜΕ και Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα γραφεία της ΔΟΕ, στην οποία συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι Σύλλογοι «Σωκράτης», «Σεφέρης», Χαϊδαρίου, «Θουκυδίδης», «Ν. Πλουμπίδης», «Ρόζα Ιμβριώτη» και «Γληνός», η ΕΛΜΕ Γ' Αθήνας και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομισθίων.

Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε η ανάγκη να δοθεί νέα αγωνιστική απάντηση στην πολιτική του υπουργείου, που στο δρόμο των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έμεινε σε γενικόλογες υποσχέσεις για διορισμούς και κριτήρια, ενώ επίσημα απέρριψε το φλέγον αίτημα για την εξίσωση των αδειών μονίμων και αναπληρωτών.

Τονίστηκε επίσης ότι η απεργία στις 16 Μάρτη πρέπει να είναι καθολική απάντηση όλων των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Παιδεία (νέες δομές, νέο Λύκειο), η κοινή διεκδίκηση για μόνιμους διορισμούς που δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους, αλλά και την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων, τη λειτουργία του σχολείου, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Στην αυριανή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, μαζί με τα σωματεία των εκπαιδευτικών θα βρεθούν και οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων και Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Γεωγραφίας Χαροκοπείου, στο πλαίσιο και του πανελλαδικού συντονισμού φοιτητικών συλλόγων για το ζήτημα της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, καθώς και οι σύλλογοι Νέων Φοιτητικών Εστιών Πολυτεχνείου (ΝΦΕΕΜΠ), Φοιτητικής Εστίας Αθήνας (ΦΕΑ), που με κοινό ψήφισμά τους διαμαρτύρονται συνολικότερα για τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και ενώνουν τη φωνή τους με τους εκπαιδευτικούς.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλατιά εξόρμηση και πλούσια δραστηριότητα με όπλο τον «Οδηγητή»

Η αφίσα για την εκδήλωση στη Λέσβο
Η αφίσα για την εκδήλωση στη Λέσβο
Εκδήλωση για τη βιβλιοπαρουσίαση του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος», ενός σπάνιου ντοκουμέντου που επανεκδόθηκε όπως είχε τυπωθεί το 1948 στην Ελεύθερη Ελλάδα από τον ΔΣΕ και κυκλοφόρησε μαζί με τον «Οδηγητή», διοργανώνουν τη Δευτέρα 19 Μάρτη στο Πανεπιστήμιο της Λέσβου οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Στέλλα Δήμου, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Αυτή η εκδήλωση είναι το επιστέγασμα της δουλειάς των Οργανώσεων της ΚΝΕ στην περιοχή. Τα μέλη της Οργάνωσης έγκαιρα «χρεώθηκαν» τον «Οδηγητή» και οργανώθηκε ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα σε όλους τους χώρους όπου ζουν, μορφώνονται και εργάζονται οι νέοι και νέες του νησιού. Με σχέδιο, η Οργάνωση έφτασε έγκαιρα σε όλους τους νέους που είχαν προμηθευτεί και τα προηγούμενα φύλλα του «Οδηγητή». Στόχος ήταν από την αρχή το να ξεπεραστεί η διακίνηση προηγούμενων μηνών, κάτι που από τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη διακίνηση, θεωρείται βέβαιο.

Ανάρπαστος ο «Οδηγητής» και στη Λήμνο!

Η Οργάνωση Λήμνου της ΚΝΕ μπήκε στη μάχη της διακίνησης του φύλλου Μάρτη του «Οδηγητή» με μεγάλη αισιοδοξία και με σχέδιο. Τα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν από την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας του φύλλου, που κάλυψε το 50% του πλάνου της.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, με όπλο τον «Οδηγητή» η Οργάνωση της Λήμνου γνώρισε πολλά καινούργια παιδιά και νέους που ήρθαν σε επαφή με την ΚΝΕ, συζήτησαν, προβληματίστηκαν, διάβασαν, ρώτησαν. Τα μέλη της ΚΝΕ στο νησί βρέθηκαν σε χώρους δουλειάς και μόρφωσης με ανακοινώσεις για κάθε κεντρικό πολιτικό ζήτημα της επικαιρότητας και πάντα με τον «Οδηγητή». Οργανώθηκαν συσκέψεις με μαθητές, όπου έγινε η πρώτη γνωριμία με την Οργάνωση και με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Με το φύλλο του Μάρτη, η Οργάνωση της Λήμνου στις πρώτες τρεις μέρες διακίνησης ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της, που ήταν η διακίνηση του «Οδηγητή» του Δεκέμβρη του 2017. Η έκδοση του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος» ενθουσίασε τους φίλους και τα μέλη της ΚΝΕ, και ήταν αφορμή για να γίνουν συζητήσεις με πολλούς περισσότερους νέους για το ποια είναι διέξοδος που προτείνουν σήμερα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για τους νέους και τις νέες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Αφού εξαντλήθηκε γρήγορα το πλάνο του «Οδηγητή» του Μάρτη, η Οργάνωση έκανε καινούργια παραγγελία, διπλασιάζοντας τους στόχους της!

Ακόμα, εκδηλώσεις βιβλιοπαρουσίασης του «Μανιφέστου» θα γίνουν:

- Στη Ρόδο το Σάββατο 17 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Δέντρο», με ομιλητή την Βασίλη Φιλίππου, γραμματέα του ΤΣ Ρόδου της ΚΝΕ.

- Στη Χίο το Σάββατο 24 Μάρτη, με ομιλήτρια την Χριστίνα Παληού, γραμματέα του ΤΣ Χίου της ΚΝΕ.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προβληματισμοί για τα σχέδια συγχώνευσης Πανεπιστημίου και ΤΕΙ στην περιοχή

Με αφορμή τις πληροφορίες για την ίδρυση νέου πανεπιστημίου στη Θεσσαλία, που θα προκύψει από τη συγχώνευση του υπάρχοντος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, από τη μεριά των Ιδρυμάτων βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας προτάσεις για συγχωνεύσεις, ιδρύσεις και καταργήσεις Τμημάτων, με τους υπάρχοντες σπουδαστές να μην εντάσσονται στα νέα Τμήματα, για διετή προγράμματα, καθώς και για θεσμοθέτηση ερευνητικού κέντρου με Ινστιτούτα. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα λεπτομερές σχέδιο, ενώ αντιδράσεις για τη συγχώνευση εκφράστηκαν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, που υπερασπίστηκε την αυτοτελή διατήρηση του ΤΕΙ.

Παρεμβαίνοντας η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το κύριο ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί από όλους είναι: Ποιος είναι ο στόχος τέτοιων αλλαγών; Ποιος επωφελείται; Τι πρέπει να διεκδικήσουμε ώστε να μην πληρώσουμε και πάλι το "μάρμαρο" οι φοιτητές - σπουδαστές, εργαζόμενοι; Η αλήθεια είναι ότι οι αλλαγές αυτές αποτελούν πολιτική προσαρμογής του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις παραγγελίες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό το βρώμικο "συμβόλαιο" έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Πιο ειδικά, πρόκειται για προσαρμογή στο στόχο της "δίκαιης ανάπτυξης", που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δηλαδή, τη στήριξη των κερδών μεγάλων εταιρειών της περιοχής π.χ. στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ή στον τομέα της ιδιωτικής Υγείας. Αυτούς έρχεται να εξυπηρετήσει η δημιουργία σχολών όπως η Γεωπονική, τα διετή προγράμματα κατάρτισης. Θα τους παρέχουν τσάμπα εργατικό δυναμικό μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας και τσάμπα Ερευνα. Ακόμα, έτσι προωθείται και η εξοικονόμηση πόρων για να προκύπτουν τα ματωμένα πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, με τα μνημόνια διαρκείας. Κανένα όφελος δηλαδή για τους αποφοίτους και τα λαϊκά στρώματα».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρεται στην πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για μια Ανώτατη Εκπαίδευση, πραγματικά ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, η οποία - όπως τονίζει - «προϋποθέτει μια άλλη οικονομία, νέα κοινωνική οργάνωση και εξουσία, με γνώμονα τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των μονοπωλίων».

Αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, η προθεσμία υποβολής αίτησης μετεγγραφής για τα αδέλφια προπτυχιακών φοιτητών των ΑΕΙ. Οπως ενημερώνει το υπουργείο Παιδείας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή μετεγγραφών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://transfer3.it.minedu.gov.gr (ή την ιστοσελίδα του υπουργείου), προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, χρησιμοποιούν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (Εύδοξος, Ακαδημαϊκή Ταυτότητα) του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν.

Εκδήλωση στο ΤΕΙ Πειραιά

Σήμερα, Πέμπτη 15 Μάρτη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα Β 218 του ΤΕΙ Πειραιά, οι Οργανώσεις ΤΕΙ Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η συνέχεια της πάλης μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής». Θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ