Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προβληματισμοί για τα σχέδια συγχώνευσης Πανεπιστημίου και ΤΕΙ στην περιοχή

Με αφορμή τις πληροφορίες για την ίδρυση νέου πανεπιστημίου στη Θεσσαλία, που θα προκύψει από τη συγχώνευση του υπάρχοντος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, από τη μεριά των Ιδρυμάτων βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας προτάσεις για συγχωνεύσεις, ιδρύσεις και καταργήσεις Τμημάτων, με τους υπάρχοντες σπουδαστές να μην εντάσσονται στα νέα Τμήματα, για διετή προγράμματα, καθώς και για θεσμοθέτηση ερευνητικού κέντρου με Ινστιτούτα. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα λεπτομερές σχέδιο, ενώ αντιδράσεις για τη συγχώνευση εκφράστηκαν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, που υπερασπίστηκε την αυτοτελή διατήρηση του ΤΕΙ.

Παρεμβαίνοντας η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το κύριο ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί από όλους είναι: Ποιος είναι ο στόχος τέτοιων αλλαγών; Ποιος επωφελείται; Τι πρέπει να διεκδικήσουμε ώστε να μην πληρώσουμε και πάλι το "μάρμαρο" οι φοιτητές - σπουδαστές, εργαζόμενοι; Η αλήθεια είναι ότι οι αλλαγές αυτές αποτελούν πολιτική προσαρμογής του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις παραγγελίες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό το βρώμικο "συμβόλαιο" έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Πιο ειδικά, πρόκειται για προσαρμογή στο στόχο της "δίκαιης ανάπτυξης", που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δηλαδή, τη στήριξη των κερδών μεγάλων εταιρειών της περιοχής π.χ. στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ή στον τομέα της ιδιωτικής Υγείας. Αυτούς έρχεται να εξυπηρετήσει η δημιουργία σχολών όπως η Γεωπονική, τα διετή προγράμματα κατάρτισης. Θα τους παρέχουν τσάμπα εργατικό δυναμικό μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας και τσάμπα Ερευνα. Ακόμα, έτσι προωθείται και η εξοικονόμηση πόρων για να προκύπτουν τα ματωμένα πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, με τα μνημόνια διαρκείας. Κανένα όφελος δηλαδή για τους αποφοίτους και τα λαϊκά στρώματα».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρεται στην πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για μια Ανώτατη Εκπαίδευση, πραγματικά ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, η οποία - όπως τονίζει - «προϋποθέτει μια άλλη οικονομία, νέα κοινωνική οργάνωση και εξουσία, με γνώμονα τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των μονοπωλίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ