ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Καταγγέλλει εκδικητικές απολύσεις στην «Paperpack»

Στο στόχαστρο της εργοδοσίας εργαζόμενοι με ενεργή συμμετοχή στη δράση του Συνδικάτου

Από την παρέμβαση του Συνδικάτου την περασμένη βδομάδα
Από την παρέμβαση του Συνδικάτου την περασμένη βδομάδα
Τις τρεις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η επιχείρηση «Paperpack» καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, χαρακτηρίζοντάς τις εκδικητικές και υπογραμμίζοντας ότι στοχοποιούν τη συνδικαλιστική δράση.

Οπως εξηγεί, στο στόχαστρο των απολύσεων βρέθηκαν: Ενας εργαζόμενος που συμμετείχε ως υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συνδικάτου. Μια εργαζόμενη με σύμβαση ορισμένου χρόνου που δεν είχε λήξει, η οποία συνέβαλε στις αρχαιρεσίες ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Ενας εργαζόμενος που είναι πρωτοπόρο μέλος του Συνδικάτου.

Επισημαίνει μάλιστα ότι οι απολύσεις ακολούθησαν τις δύο επόμενες μέρες, «από τη στιγμή που η εταιρεία ενημερώθηκε επίσημα για την εκλογή στη Διοίκηση του Συνδικάτου, ενός εργαζόμενου της εταιρείας», εξέλιξη που φάνηκε πως την ενόχλησε ιδιαίτερα.

«Φαίνεται πως η εργοδοσία στην "Paperpack" δεν μπορεί να ανεχτεί ούτε το συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται», αναφέρει η Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και τονίζει πως «δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια στις επιθέσεις σε πρωτοπόρους εργάτες».

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας να γίνει τριμερής, ενώ το Συνδικάτο ζητά συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, θέτοντας το ζήτημα των απολύσεων και της παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης.

Από τη δουλειά των εργατών βγαίνουν οι επενδύσεις και τα κέρδη

Μετά τη μαζική παρέμβαση του Συνδικάτου, την περασμένη Παρασκευή, η εργοδοσία μάζεψε τους εργαζόμενους και προσπάθησε να παρουσιάσει διαστρεβλωμένα τα γεγονότα, ενώ λίγο πολύ τους κάλεσε να νιώθουν ευγνώμονες για τη δουλειά που έχουν. Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποί της ισχυρίστηκαν ότι η εταιρεία «δεν απολύει για τη συνδικαλιστική δράση» αλλά «δίνει δουλειά σε 161 εργαζόμενους» που δουλεύουν σε «καλύτερες συνθήκες από άλλους» στον κλάδο.

Απαντώντας, το Συνδικάτο υπενθυμίζει ότι «η συνδικαλιστική δράση διώκεται από την εταιρεία εδώ και χρόνια» και ότι αντιμέτωποι με την απόλυση έχουν βρεθεί στο παρελθόν εργαζόμενοι που σήκωσαν κεφάλι. «Οταν προσλαμβάνονται νέοι συνάδελφοι, καλούνται πρώτα να δηλώσουν γραπτώς αν είναι μέλη συνδικαλιστικής οργάνωσης», καταγγέλλει. Επισημαίνει ακόμα ότι η εταιρεία απαγορεύει την είσοδο συνδικαλιστικών κλιμακίων στο εργοστάσιο, πρακτική που ακολούθησε και την περασμένη Παρασκευή, καθώς «την ίδια στιγμή που η διοίκηση μιλούσε στους εργαζόμενους, απαγόρευε την παρέμβαση από εκπροσώπους του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας».

Οσον αφορά τη μισθοδοσία, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι «σε πολλούς έχουν επιβληθεί μειώσεις αποδοχών με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, ενώ οι νέοι πληρώνονται με χρήματα πολύ κάτω από την τελευταία ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». Στην παραγωγή οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε ανθυγιεινό περιβάλλον, «σε βάρδιες πάνω στα μελάνια, τις σκόνες και την ακτινοβολία UV για να μπορέσουν να βγούνε στη σύνταξη» στα 67 τους χρόνια.

Παράλληλα, η εταιρεία μίλησε στους εργαζόμενους για την ανάπτυξη που είχε τα τελευταία χρόνια και τις επενδύσεις της σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Οπως υπενθυμίζει όμως το Συνδικάτο, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι μετρούν απώλειες, με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τα βάρη της φορολεηλασίας, τις πληρωμές για την Υγεία και την Παιδεία.

«Από τη δουλειά των εργατών βγαίνουν οι νέες επενδύσεις αλλά και τα κέρδη των βιομηχάνων, που τους δίνουν τη δυνατότητα όποτε θελήσουν να ανοίγουν ή να κλείνουν ανενόχλητοι τις επιχειρήσεις τους. (...) Κανένας δεν μας χάρισε το μισθό και τα δικαιώματά μας, δικός μας κόπος είναι. Δικό μας είναι και το δικαίωμα να παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής, μέχρι να καρπωνόμαστε εμείς τον πλούτο που παράγουμε», καταλήγει το Συνδικάτο.

Στο πλευρό των απολυμένων και των συναδέλφων τους

Στο πλευρό των συναδέλφων τους στέκεται η Σωματειακή Επιτροπή των εργαζομένων στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου». Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Εμείς οι εργαζόμενοι της "Αφοί Βλάχου", μέσα από την εμπειρία μας, ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι μόνο η οργάνωση και η πρωτοπόρα στάση συνολικά των εργατών μπορεί να φέρει αποτελέσματα στη συνεχιζόμενη επίθεση που δεχόμαστε. Γι' αυτόν το λόγο, πέρα από την αλληλεγγύη μας στους τρεις απολυμένους συναδέλφους, προτρέπουμε όλους τους εργαζόμενους της "Paperpack" να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, και ενωμένοι να γίνουν ασπίδα των συναδέλφων τους».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αθήνας καταδικάζει τις εκδικητικές απολύσεις και συμπαραστέκεται στον αγώνα για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Σήμερα Τρίτη, το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ θα φιλοξενήσει εκπομπή της Γραμματείας Διεθνών του ΠΑΜΕ, αφιερωμένη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Στην εκπομπή θα φιλοξενηθούν: Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, ο Μπασίμ Ταμίμι, πατέρας της Αχέντ Ταμίμι, από το χωριό της Ναμπί Σάλεχ στην Παλαιστίνη, ο Γιώργος Ποντικός, στέλεχος του ΠΑΜΕ, και ο Πέτρος Πέτρου, από την ΠΕΟ Κύπρου, μέλος της Γραμματείας Νέων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Η εκπομπή αποτελεί κομμάτι της σταθερής αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό.

Επίσης, στο σημερινό πρόγραμμα του διαδικτυακού ραδιοφώνου του ΠΑΜΕ μπορείτε να ακούσετε τις εξής εκπομπές:

-- Στις 6 μ.μ.: Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων

-- Στις 7 μ.μ.: ΣΥΣΔΙΕΚ

Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. μεταδίδονται εκπομπές σωματείων σε επανάληψη, ενώ τις υπόλοιπες ώρες μεταδίδονται μουσικές επιλογές.

Ολες οι εκπομπές, μετά τη μετάδοσή τους, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ, στην ενότητα Πολυμέσα / Ραδιόφωνο, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα ακρόασής τους οποιαδήποτε στιγμή (on demand), καθώς και αποθήκευσής τους στον υπολογιστή, στο κινητό κ.α.

ΔΡΑΜΑ
Ενας ακόμα θάνατος εργάτη στα λατομεία μαρμάρου

Ενας ακόμη εργάτης σκοτώθηκε στη βιομηχανία μαρμάρου στη Δράμα. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη ένας εργαζόμενος 41 ετών έχασε τη ζωή του την ώρα που δούλευε σε λατομείο εταιρείας κινεζικών συμφερόντων.

Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η εντατικοποίηση της δουλειάς και η καταστρατήγηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι η ουσιαστική αιτία και αυτού του εργοδοτικού εγκλήματος.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου γιγαντώνονται, οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη ζωή τους ακριβώς αυτήν την αύξηση της κερδοφορίας. Το 6ήμερο στα λατομεία έχει καθιερωθεί στις περισσότερες επιχειρήσεις, οι ατομικές συμβάσεις είναι πραγματικότητα. Η ίδια η ανάπτυξη του κλάδου βασίζεται στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων. Επιπλέον, η Επιθεώρηση Μεταλλείων, που είναι υπεύθυνη για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον κλάδο, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, τρομακτικά υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη.

Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" που προωθεί η κυβέρνηση με τον ΣΕΒ, στο πλαίσιο πάντα της λεγόμενης "υγιούς επιχειρηματικότητας". (...) Οι εργαζόμενοι οφείλουν να κινηθούν στην αντίθετη κατεύθυνση, να κοιτάξουν τις δικές τους ανάγκες και την ικανοποίησή τους. Να συνταχθούν για αυτό με τις ταξικές δυνάμεις στον αγώνα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα τους επιτρέπουν να πηγαίνουν στη δουλειά χωρίς φόβο για τη ζωή τους».

ΒΟΛΟΣ
Ενας νεκρός από πυρκαγιά σε κλειστή βιομηχανική μονάδα

Ενας 45χρονος, αλβανικής καταγωγής, πατέρας τριών παιδιών, έχασε τη ζωή του, στη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε χτες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις μονάδας ψυγείων φρούτων στα Κάτω Λεχώνια Βόλου, η οποία τα τελευταία χρόνια παραμένει ανενεργή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη διάρκεια εργασιών οξυγονοκόλλησης στους χώρους των ψυκτικών θαλάμων της μονάδας, στις οποίες μετείχαν τρία άτομα, για άγνωστους μέχρι χτες το βράδυ λόγους, σημειώθηκε έκρηξη και στη συνέχεια ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις. Τα τρία άτομα προσπάθησαν να απομακρυνθούν από το χώρο για να γλιτώσουν και οι δύο τα κατάφεραν, ωστόσο ο 45χρονος δεν πρόλαβε και βρέθηκε νεκρός δίπλα από την εσωτερική σκάλα διαφυγής, μερικά μέτρα μακριά από το σημείο όπου γίνονταν οι οξυγονοκολλήσεις. Για τα αίτια του θανάτου θα αποφανθεί ιατροδικαστής, μετά τη διενέργεια νεκροτομής και νεκροψίας.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ, ούτε ο ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων ούτε οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν διασαφηνίσει το λόγο για τον οποίο εκτελούνταν εργασίες μέσα στην κλειστή μονάδα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χρησιμοποιήθηκαν αρχικά 10 πυροσβεστικά οχήματα με 25 πυροσβέστες.

ΠΑΤΡΑ
Απεργία από τους εργαζόμενους στην εστία του πανεπιστημίου

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα μαγειρεία της Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών, έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας. Οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο τους διεκδικούν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, καθώς και την τήρηση της σύμβασης που προβλέπει τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, στολών και υποδημάτων, που απαιτούνται για την εργασία στα μαγειρεία. Παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ενώ το Συνδικάτο καταγγέλλει την πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, «που επιλέγουν να καλύπτουν ανάγκες σε εργαζόμενους μέσω εργολαβιών και όχι μέσω μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα».

ΧΑΝΙΑ
Διαμαρτυρία ενάντια στη δικαστική απόφαση για την απόλυση εγκύου

Σε κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια προχώρησαν χτες σωματεία και φορείς των Χανίων, καταγγέλλοντας την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που δικαίωσε την εργοδοσία για την απόλυση μιας ακόμα εργαζόμενης σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Η εργαζόμενη είχε απολυθεί το Γενάρη του 2015 από οίκο ευγηρίας και φροντίδας ηλικιωμένων, παρότι ήταν έγκυος. Η πρόσφατη δικαστική απόφαση δικαιώνει την εργοδοσία, αφού αποδέχεται στην πράξη το επιχείρημά της ότι η απόλυση έγινε λόγω «πλημμελούς άσκησης καθηκόντων» και δεν συνδέεται με την εγκυμοσύνη της. Η εργαζόμενη σήμερα συνεχίζει να διεκδικεί το δικαίωμά της στη δουλειά, έχοντας στο πλευρό της το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων και τον Σύλλογο Γυναικών Χανίων της ΟΓΕ.

Σε ψήφισμά τους, το οποίο επέδωσαν και στη γραμματεία που Πρωτοδικείου, οι φορείς καλούν τους εργαζόμενους «με μια γροθιά να φωνάξουμε για αυτήν την εργοδοτική αυθαιρεσία. Να παλέψουμε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την πραγματική προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων, που είναι ζήτημα πρώτης γραμμής, που πρέπει να επιβληθεί και μέσω Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ