ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ενέκρινε τον νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών

Για την εναρμόνισή τους με τη σχετική κυβερνητική απόφαση, στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης του δικαιώματος στην Προσχολική Αγωγή

Ψηφίστηκε προχτές στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων ο κανονισμός λειτουργίας των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, για την εναρμόνιση της λειτουργίας τους με τη σχετική κυβερνητική απόφαση (ΦΕΚ 4249/5-12-2017). Η δημοτική αρχή, χέρι - χέρι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκθείασε τον νέο κανονισμό, ο οποίος «κουμπώνει» με τη συνολική κατεύθυνση συρρίκνωσης των δημόσιων δομών και την επέκταση της εμπορευματοποιημένης λειτουργίας τους. Ο κανονισμός υπερψηφίστηκε από την παράταξη του δημάρχου Γιώργου Καμίνη και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρέμβαση έκανε ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθήνας, καθώς ο νέος κανονισμός όχι μόνο δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα και την ανάγκη όλων των παιδιών για δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη Προσχολική Αγωγή, αλλά θέτει επιπλέον εμπόδια.

Ενδεικτικά, ο κανονισμός του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ) καταργεί την αυτόματη επανεγγραφή βρεφών και νηπίων, δηλαδή το δικαίωμα των παιδιών να συνεχίζουν από χρονιά σε χρονιά στον ίδιο σταθμό. Η επανεγγραφή στο εξής «θα υπάγεται στο σύστημα μοριοδότησης», δηλαδή θα κρίνεται κάθε χρόνο μαζί με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Η δημοτική αρχή επιχείρησε να κρύψει την απαράδεκτη επιστημονικά - παιδαγωγικά απόφαση πίσω από τον ισχυρισμό ότι «θα δίνονται πολλά μόρια» και δεν απάντησε επί της ουσίας στην επισήμανση του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πως παραμένει το ενδεχόμενο ένα παιδί να αλλάζει παιδικούς σταθμούς ή ακόμη και να μένει εκτός, αν δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα μόρια.

Επίσης, ο Ν. Σοφιανός ζήτησε εξασφάλιση της μεταφοράς παιδιών με οχήματα του ΔΒΑ, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένους σταθμούς της Αθήνας, όπου μένουν κενές θέσεις. Αλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΒΑ, από τις 5.500 θέσεις, περίπου οι 4.700 είναι κατειλημμένες. Η εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής ισχυρίστηκε πως «εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο», χωρίς να διευκρινίσει το πότε, ούτε αν η μεταφορά θα είναι δωρεάν, αφού ο κανονισμός αναφέρει πως «το κόστος (σ.σ. μεταφοράς) είναι ανεξάρτητο από τα τροφεία», δηλαδή επιπλέον. Για τις πρόσθετες παιδαγωγικές δραστηριότητες (επισκέψεις σε Μουσεία, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.), για τις οποίες ο κανονισμός δεν προβλέπει κονδύλι και πληρώνονται από τους γονείς, ο Ν. Σοφιανός ζήτησε αυτές να είναι δωρεάν, να γίνονται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου και να χρησιμοποιούνται τα οχήματα του ΔΒΑ.

Σχετικά με τα τροφεία, ο κανονισμός διατηρεί την «οικονομική συμμετοχή», χαρακτηρίζοντάς την «εύλογη και συμβολική», τη στιγμή που κυμαίνεται από 50 έως 150 ευρώ το μήνα περίπου (για ένα παιδί). Αλλωστε, στον ίδιο κανονισμό αναφέρεται ρητά πως «καμιά αίτηση επανεγγραφής δεν θα εγκρίνεται, εάν υπάρχει οφειλή». Στο μεταξύ, ενώ οι Σταθμοί χρηματοδοτούνται για τα παιδιά μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ με πολύ μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τα τροφεία της χρονιάς, το ΔΣ του ΔΒΑ ζητά από τους γονείς που πήραν ΕΣΠΑ στη β' διαλογή (Οκτώβρη) να πληρώσουν τα τροφεία του Σεπτέμβρη!

Επιπλέον, ο Σύλλογος Γονέων έθεσε το ζήτημα της μεσημεριανής ξεκούρασης στα τμήματα των νηπίων (παιδιά 2,5 - 4 ετών), που για λόγους έλλειψης υποδομών δεν προβλέπεται ούτε στον νέο κανονισμό, και ζήτησε να υπάρχει ένα ακόμη γεύμα για τα παιδιά που μένουν στους σταθμούς έως τις 4 το απόγευμα.


«Μπαλώματα» για την αντιπυρική προστασία

Eurokinissi

Αλλο ένα πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» παρουσίασε πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα για την αντιπυρική προστασία των δασών. Την ίδια ώρα, η Δασική Υπηρεσία είναι απαξιωμένη, με κατακερματισμό των δασικών αρμοδιοτήτων (πυρκαγιές, θήρα, προστατευόμενες περιοχές κ.λπ.), συνεχή υποχρηματοδότηση, αδυναμία κάλυψης αρμοδιοτήτων (διαχείριση δασών) και σοβαρή υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών. Υποστηρίχτηκε, μάλιστα, ότι το προσωπικό αυτό, που θα εργαστεί για οκτώ μήνες, θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες σε προσωπικό που έχουν οι Δασικές Υπηρεσίες, όταν οι ανάγκες για την προστασία των δασών απαιτούν μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Επιπλέον, μια ματιά στους όρους εργασίας, που προβλέπουν προγράμματα όπως αυτό της «κοινωφελούς εργασίας», είναι αρκετή για να πειστεί κανείς ότι στόχος τους είναι η ανακύκλωση φτηνής εργατικής δύναμης, ενώ οι εργαζόμενοι σ' αυτά τα προγράμματα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ανεξαρτήτως ειδικότητας και αντικειμένου εργασίας. Αλλωστε, αυτό τονίστηκε και στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής, αφού οι 5.066 ...ωφελούμενοι (302 δασολόγοι και δασοπόνοι, 300 ειδικοί δασικής προστασίας και 3.943 εργάτες) θα πληρωθούν με «τα νόμιμα κατώτερα».

Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ και οι εργαζόμενοι θα τοποθετηθούν στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες της χώρας με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες. Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 1 εκατ. ευρώ από το «πράσινο ταμείο» για τα μέσα ατομικής προστασίας των απασχολουμένων και τις λοιπές λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, διάρκειας 8 μηνών, θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.


Παρουσιάστηκε η «Χάρτα πρόληψης των ουσιοεξαρτήσεων»

Με επιτυχία διεξήχθη στη συνεδριακή αίθουσα του Κερκυραϊκού, την περασμένη Πέμπτη, η παρουσίαση της «Χάρτας πρόληψης των ουσιοεξαρτήσεων», ένα κείμενο 40 άρθρων που περιλαμβάνει τους βασικούς άξονες στους οποίους θα πρέπει να βασίζεται η πρωτογενής πρόληψη. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Μονάδα Απεξάρτησης «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» της Ψυχιατρικής κλινικής του ΓΝ Κέρκυρας, ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων της θεραπευτικής μονάδας «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ), το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και στηρίχτηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών - Μετάφρασης - Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Τη σπουδαιότητα του πρωτοποριακού εγχειρήματος της ημερίδας έθεσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης της Ψυχιατρικής κλινικής, Δρ Ψυχολογίας - Δρ Γεωγραφίας Ηλίας Μιχαλαρέας. Η Κερκυραία Ολυμπιονίκης Μαρία Γεωργάτου τόνισε τη σημασία της προσπάθειας, η οποία πρέπει να είναι διαρκής. Ο ΣΕΟ μαζί με το ΕΣΥΝ πριν 4 χρόνια κατέληξαν στη σύνταξη της «Χάρτας», η οποία στην πορεία της διαμορφώθηκε στο σημερινό κείμενο. Η δέσμευση του ΣΕΟ είναι το κείμενο της «Χάρτας», μεταφρασμένο σε 3 γλώσσες, να αποσταλεί σε Συλλόγους Ολυμπιονικών σε διεθνή κλίμακα και κύρια στο κοινωνικό τμήμα του ΟΗΕ, με στόχο να υιοθετηθεί και να αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης ενός παγκόσμιου αντιναρκωτικού κοινωνικού κινήματος με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, πανεπιστημιακοί, φοιτητές, θεραπευτές, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της Αστυνομίας.

Πριν την εκδήλωση, η πρόεδρος του ΣΕΟ, Βούλα Κοζομπόλη, επισκέφτηκε την Παλιά Φιλαρμονική (ΦΕΚ) και είχε τη δυνατότητα να ξεναγηθεί και να φωτογραφηθεί στα μουσειακά εκθέματα της ΦΕΚ, όπως η σημαία με την οποία παρέλασε η ΦΕΚ στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, μπροστά από την προτομή του συνθέτη του Εθνικού Υμνου Νικολάου Μάντζαρου, αλλά και μπροστά από πρωτότυπα έργα του συνθέτη του Ολυμπιακού ύμνου Σπύρου Σαμάρα. Ο δε Σύλλογος Γονέων και Φίλων θεραπευτικού προγράμματος «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» τίμησε τη «διαχρονική προσφορά της ΦΕΚ στην μουσική παιδεία του τόπου», μέσα από μια αναμνηστική πλακέτα που παρέλαβε ο κοσμήτορας της ΦΕΚ κ. Φαναριώτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ