Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ενέκρινε τον νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών

Για την εναρμόνισή τους με τη σχετική κυβερνητική απόφαση, στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης του δικαιώματος στην Προσχολική Αγωγή

Ψηφίστηκε προχτές στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων ο κανονισμός λειτουργίας των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, για την εναρμόνιση της λειτουργίας τους με τη σχετική κυβερνητική απόφαση (ΦΕΚ 4249/5-12-2017). Η δημοτική αρχή, χέρι - χέρι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκθείασε τον νέο κανονισμό, ο οποίος «κουμπώνει» με τη συνολική κατεύθυνση συρρίκνωσης των δημόσιων δομών και την επέκταση της εμπορευματοποιημένης λειτουργίας τους. Ο κανονισμός υπερψηφίστηκε από την παράταξη του δημάρχου Γιώργου Καμίνη και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρέμβαση έκανε ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθήνας, καθώς ο νέος κανονισμός όχι μόνο δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα και την ανάγκη όλων των παιδιών για δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη Προσχολική Αγωγή, αλλά θέτει επιπλέον εμπόδια.

Ενδεικτικά, ο κανονισμός του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ) καταργεί την αυτόματη επανεγγραφή βρεφών και νηπίων, δηλαδή το δικαίωμα των παιδιών να συνεχίζουν από χρονιά σε χρονιά στον ίδιο σταθμό. Η επανεγγραφή στο εξής «θα υπάγεται στο σύστημα μοριοδότησης», δηλαδή θα κρίνεται κάθε χρόνο μαζί με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Η δημοτική αρχή επιχείρησε να κρύψει την απαράδεκτη επιστημονικά - παιδαγωγικά απόφαση πίσω από τον ισχυρισμό ότι «θα δίνονται πολλά μόρια» και δεν απάντησε επί της ουσίας στην επισήμανση του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πως παραμένει το ενδεχόμενο ένα παιδί να αλλάζει παιδικούς σταθμούς ή ακόμη και να μένει εκτός, αν δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα μόρια.

Επίσης, ο Ν. Σοφιανός ζήτησε εξασφάλιση της μεταφοράς παιδιών με οχήματα του ΔΒΑ, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένους σταθμούς της Αθήνας, όπου μένουν κενές θέσεις. Αλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΒΑ, από τις 5.500 θέσεις, περίπου οι 4.700 είναι κατειλημμένες. Η εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής ισχυρίστηκε πως «εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο», χωρίς να διευκρινίσει το πότε, ούτε αν η μεταφορά θα είναι δωρεάν, αφού ο κανονισμός αναφέρει πως «το κόστος (σ.σ. μεταφοράς) είναι ανεξάρτητο από τα τροφεία», δηλαδή επιπλέον. Για τις πρόσθετες παιδαγωγικές δραστηριότητες (επισκέψεις σε Μουσεία, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.), για τις οποίες ο κανονισμός δεν προβλέπει κονδύλι και πληρώνονται από τους γονείς, ο Ν. Σοφιανός ζήτησε αυτές να είναι δωρεάν, να γίνονται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου και να χρησιμοποιούνται τα οχήματα του ΔΒΑ.

Σχετικά με τα τροφεία, ο κανονισμός διατηρεί την «οικονομική συμμετοχή», χαρακτηρίζοντάς την «εύλογη και συμβολική», τη στιγμή που κυμαίνεται από 50 έως 150 ευρώ το μήνα περίπου (για ένα παιδί). Αλλωστε, στον ίδιο κανονισμό αναφέρεται ρητά πως «καμιά αίτηση επανεγγραφής δεν θα εγκρίνεται, εάν υπάρχει οφειλή». Στο μεταξύ, ενώ οι Σταθμοί χρηματοδοτούνται για τα παιδιά μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ με πολύ μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τα τροφεία της χρονιάς, το ΔΣ του ΔΒΑ ζητά από τους γονείς που πήραν ΕΣΠΑ στη β' διαλογή (Οκτώβρη) να πληρώσουν τα τροφεία του Σεπτέμβρη!

Επιπλέον, ο Σύλλογος Γονέων έθεσε το ζήτημα της μεσημεριανής ξεκούρασης στα τμήματα των νηπίων (παιδιά 2,5 - 4 ετών), που για λόγους έλλειψης υποδομών δεν προβλέπεται ούτε στον νέο κανονισμό, και ζήτησε να υπάρχει ένα ακόμη γεύμα για τα παιδιά που μένουν στους σταθμούς έως τις 4 το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ