ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΜΕΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τουρνουά ποδοσφαίρου αφιερωμένο στον εκτελεσμένο κομμουνιστή Πάνο Αλεξά

Με τη συμμετοχή της ομάδας του Παναιτωλικού

Το Τομεακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ διοργανώνει μαθητικό τουρνουά ποδοσφαίρου στις 21 - 22/4, 28 - 29/4 και 5 - 6/5 στο Δημοτικό Στάδιο «Μιχάλης Κούσης».

Η νικήτρια ομάδα θα παίξει τελικό με την ομάδα του Παναιτωλικού και θα βραβευτεί στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Το τουρνουά είναι αφιερωμένο στον Πάνο Αλεξά, κομμουνιστή και ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού.

Σημειώνει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή της η Οργάνωση: «Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης, αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ και 50 χρόνων της ΚΝΕ, αποτίνουμε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες κομμουνιστές όχι γιατί δολοφονήθηκαν, αλλά πάνω απ' όλα γιατί ήταν αταλάντευτοι αγωνιστές στην υπόθεση της εργατικής τάξης, επέλεξαν να αποτελέσουν προσωπικό παράδειγμα αδιαλλαξίας, ανυποχωρησίας μπροστά στην κοινωνική αδικία, στην ταξική εκμετάλλευση. Κομμάτι αυτής της Ιστορίας είναι και ο Πάνος Αλεξάς, ο οποίος ήταν και ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού, ιστορικής ομάδας της πόλης του Αγρινίου. Ιδρύθηκε το 1926 και έχει ιδιαίτερη σχέση με την εργατική τάξη της πόλης και πιο συγκεκριμένα με τους καπνεργάτες.

Ο Πάνος Αλεξάς γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1922. Ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης Αγρινίου του ΚΚΕ, από τους πρωτεργάτες της λαϊκής αντίστασης στην τρομοκρατία και το όργιο των Χιτών και ταγματασφαλιτών στο Αγρίνιο. Προσπάθησε να βγει στο βουνό με το τμήμα Επαμεινώνδα. Συνελήφθη το 1945 και εκτελέστηκε στις 31-1-1949, με απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου Μεσολογγίου, στο πεδίο βολής της Αγριλιάς Μεσολογγίου. Ο Αλεξάς πριν εκτελεστεί έγραψε δύο γράμματα. Το ένα απευθυνόταν στους γονείς του και το δεύτερο στους υπόλοιπους συγγενείς...

"Κάνοντας απολογισμό της όλης ζωής που έζησα βλέπω ότι κανέναν δεν πείραξα και κανένα κακό δεν έκανα γι' αυτό κι αν ζούσα τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσα. Δεν θέλω να λυπηθείτε για τον άδικο σκοτωμό μου. Σας ζητώ να συνεχίσετε τον αγώνα που εγώ άφησα μεσοστρατίς. Ζήτω το ΚΚΕ. Σας φιλώ για τελευταία φορά. Πάνος" (από το 1ο γράμμα του Πάνου Αλεξά).

Σκοπός είναι να τιμήσουμε τον κομμουνιστή Πάνο Αλεξά που δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και εκτελέστηκε γιατί δεν αποκήρυξε τις ιδέες του. Ηταν ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές που πάλεψαν θυσιάζοντας μέχρι και τη ζωή τους για το σοσιαλισμό, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ποιο μπορεί και πρέπει να είναι σήμερα το πρότυπο του αθλητή. Μπορούν άραγε να αποτελέσουν πρότυπο στάσης ζωής και αγωνιστικότητας αθλητές αποκομμένοι από τα προβλήματα, την καθημερινότητα του λαού και των νέων ανθρώπων; Θέλουμε ό,τι καλλιεργείται στα όρια του γηπέδου, η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη, να βγουν και έξω από το γήπεδο. Ιδιαίτερα σήμερα που οι ιμπεριαλιστές ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς της περιοχής, καταστρέφοντας και διαμελίζοντας κράτη. Πρέπει να είναι μέσα στον κόσμο, εκεί να επιδρά ως στάση ζωής, ως πρότυπο, ως αθλητής αλλά και ως άνθρωπος».

ΠΑΟ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 82-89
Πέταξε την ευκαιρία

Την ευκαιρία να αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας χαράμισε χτες ο Παναθηναϊκός, γνωρίζοντας την ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 89-82 στο ΟΑΚΑ, στη δεύτερη μεταξύ τους αναμέτρηση. Ετσι η ισπανική ομάδα ισοφάρισε τη σειρά των αγώνων σε 1-1 και απέκτησε το πάνω χέρι για την πρόκριση, καθώς έχει τους επόμενους δύο αγώνες στην έδρα της. Εκεί ο Παναθηναϊκός καλείται πλέον να πετύχει τουλάχιστον μία νίκη, ώστε να διατηρηθεί στη διεκδίκηση της πρόκρισης.

Απέναντι σε μια σαφώς πιο προετοιμασμένη και διαβασμένη Ρεάλ, σε σχέση με τον πρώτο αγώνα, οι «πράσινοι» πλήρωσαν κυρίως τις αμυντικές τους αδυναμίες, την κατά κράτος απώλεια των ριμπάουντ (18 έναντι 37), καθώς και την αστοχία στα μακρινά σουτ. Τα τελευταία, αντίθετα, αποτέλεσαν ένα από τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν τη Ρεάλ στη νίκη, καθώς είχε 11 τρίποντα (με πρωταγωνιστές τους Κάρολ και Τόμπκινς).

Το πρώτο μέρος ήταν μοιρασμένο, με τον Παναθηναϊκό να ελέγχει το ρυθμό διατηρώντας μικρό προβάδισμα στο σκορ (21-16 στο 10', 40-35 ημίχρονο). Τα πράγματα άλλαξαν στο δεύτερο μέρος. Με την απώλεια των ριμπάουντ να συνεχίζεται (μόλις 3 επιθετικά στο σύνολο), η Ρεάλ κυριάρχησε στην 3η περίοδο, όπου με επιμέρους σκορ 32-21 έκλεισε το δεκάλεπτο προηγούμενη (65-61). Παρά την αντίδραση της ελληνικής ομάδας στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, όταν κατάφερε να ισοφαρίσει σε 68-68, βρίσκοντας κάποια καθοριστικά τρίποντα, η Ρεάλ απάντησε με τον ίδιο τρόπο, αποκτώντας ξανά το προβάδισμα στο 35' (72-76), το οποίο διατήρησε μέχρι τέλους.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σίνγκλετον 11 (1), Ρίβερς, Τζέιμς 20 (2), Πέιν 13, Παππάς 1, Ντένμον 8 (2), Γκιστ 5, Βουγιούκας, Γκάμπριελ 3 (1), Λοτζέσκι 4, Καλάθης 12, Αντετοκούνμπο 5.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κοζέρ 2, Ραντλ, Ράντολφ 4, Φερνάντεθ 10, Ντόντσιτς 8, Ρέγιες 18, Αγιόν 8, Γιούστα, Κάρολ 17 (4), Ταβάρες 2, Τόμπκινς 12 (3), Τέιλορ 8 (1).

  • Στον άλλο αγώνα της βραδιάς η ΤΣΣΚΑ Μόσχας νίκησε την Κίμκι με 89-84, έκανε το 2-0 στις νίκες και απέκτησε σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση.
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Το ΟΑΚΑ καθορίζει τίτλο

Τρεις «στροφές» πριν το φινάλε φτάνει την Κυριακή το πρωτάθλημα της Super League, με τη διεξαγωγή της 28ης αγωνιστικής, από την οποία είναι πολύ πιθανό να προκύψει ο φετινός πρωταθλητής. Με τη βαθμολογία που ίσχυε την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η πρωτοπόρος ΑΕΚ, που υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τον Λεβαδειακό, χρειαζόταν έναν βαθμό τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές προκειμένου να εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο.

Αυτά ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσης του 2ου ΠΑΟΚ. Ευελπιστώντας στη δικαίωσή του, ο «Δικέφαλος του Βορρά» φιλοξενεί στην Τούμπα την Ξάνθη, η οποία εκτός του ότι παραδοσιακά δυσκολεύει τον ΠΑΟΚ, «καίγεται» για τους βαθμούς προκειμένου να εδραιωθεί στην πρώτη πεντάδα που δίνει ευρωπαϊκά «εισιτήρια».

Σημειωτέον, αρχής γενομένης από αυτήν την αγωνιστική, όλοι οι αγώνες που απομένουν θα διεξάγονται σε κοινή μέρα και ώρα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα (ΚΥΡΙΑΚΗ 22/4 - 19.00): ΑΕΚ - Λεβαδειακός (Novasports 2), Κέρκυρα - Αστέρας Τρίπολης (Novasports 24), Απόλλων Σμύρνης - Ολυμπιακός (Novasports 4), Ατρόμητος - Πλατανιάς (Novasports Stories), ΠΑΟΚ - Ξάνθη (Novasports 3), Παναιτωλικός - Λαμία (Novasports 1), Πανιώνιος - Παναθηναϊκός (Novasports 5), ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΕΛ (Novasports Extra 1).

ΕΠΟ
Πρώτο «τεστ» για αποφυγή του Grexit

Το πρώτο «τεστ» προκειμένου να αποφύγει την τιμωρία του αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις πανευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις καλείται να περάσει η Ελληνική Ομοσπονδία τη Δευτέρα. Οπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής των Εθνικών Ομοσπονδιών, όπου έχει προετοιμαστεί συζήτηση για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Θυμίζουμε ότι έχει τεθεί στο τραπέζι το ποδοσφαιρικό Grexit κατόπιν σχετικής εισήγησης του Αυστριακού επικεφαλής του αρμόδιου κλιμακίου που όρισε η FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ. Αν και οριστική απόφαση για την τύχη του ελληνικού ποδοσφαίρου αναμένεται να παρθεί στα τέλη Μάη, στη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, τα αποτελέσματα της Συνδιάσκεψης των Εθνικών Ομοσπονδιών θεωρούνται κομβικά.

ΒΟΛΕΪ
Ωρα Κυπέλλου στη Ρόδο

Στη «σκιά» της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΠΑΟΚ και Ομοσπονδίας (ΕΟΠΕ) για τα ζητήματα της διάθεσης των εισιτηρίων και της απόφασης του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη για απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών, αρχίζει σήμερα Παρασκευή στη Ρόδο το Φάιναλ 4 του Κυπέλλου ανδρών. Συμμετέχουν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Ηρακλής, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης, μέχρι να δοθεί η λύση της Ρόδου.

Από τους δύο σημερινούς ημιτελικούς δεσπόζει το ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ (17.00 - ΕΡΤ2), ενώ στον άλλο αγώνα κοντράρονται Ηρακλής και Παναθηναϊκός (20.00). Ο τελικός θα γίνει αύριο Σάββατο στις 17.00.

ΠΟΛΟ
Πέφτει η αυλαία σε Πειραιά και Χίο

Με δύο αγώνες, σε Πειραιά και Χίο, ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο η 21η αγωνιστική της Α1, το κυρίως πρόγραμμα της οποίας διεξήχθη την Τετάρτη. Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ (14.00) και η Χίος τον Εθνικό (17.00).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ
«Λαβωμένος» και χωρίς περιθώρια

Με το στόχο της πρόκρισης στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας να έχει δυσκολέψει μετά την ήττα στον πρώτο αγώνα και ακόμα περισσότερο με τα συνεχιζόμενα προβλήματα τραυματισμών, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΣΕΦ (21.15 - Novasports 1) στον δεύτερο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Για τους «ερυθρόλευκους» αποτελεί μονόδρομο η ισοφάριση του σκορ της σειράς σε 1-1 νίκες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν μπροστά τους την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή να πετύχουν δύο νίκες στη Λιθουανία προκειμένου να μείνουν ζωντανοί στη διεκδίκηση της πρόκρισης. Παράλληλα, η νίκη απόψε απαιτείται και για λόγους ψυχολογικής τόνωσης ενόψει της δύσκολης συνέχειας της σειράς στο Κάουνας, καθώς όπως και να 'χει η ελληνική ομάδα χρειάζεται τουλάχιστον μία εκτός έδρας νίκη.

Τα νέα από το «μέτωπο» των τραυματισμών πάντως δεν είναι ευχάριστα για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Οριστικοποιήθηκε η απουσία του Μιλουτίνοφ, ο οποίος τραυματίστηκε στον αγώνα της Τετάρτης, ενώ παραμένει αμφίβολος και για τους αγώνες στο Κάουνας. Επίσης, νοκ άουτ για ένα μήνα τέθηκε και ο Γιώργος Μπόγρης που υπέστη ρήξη μηνίσκου. Αμφίβολος παραμένει και ο Παπανικολάου, που δεν αγωνίστηκε την Τετάρτη.

  • Στον άλλο αγώνα της βραδιάς, η Φενέρ υποδέχεται την Μπασκόνια (20.45 - Νovasports 3), στη δεύτερη μεταξύ τους αναμέτρηση. Η τουρκική ομάδα προηγείται με 1-0 στις νίκες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ