ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβάθμιση αεροσκαφών, «υπογραφή» παραπέρα εμπλοκής

Eurokinissi

Την απόφαση για υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών «F-16» επικύρωσε το ΚΥΣΕΑ το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, το πρόγραμμα θα κοστίσει 1,23 δισ. ευρώ, αν και ευελπιστεί να το «ρίξει» στο 1,1 δισ. ευρώ. Υποτίθεται, η ελληνική πλευρά θα καταβάλλει μέχρι το 2021 περίπου 150 εκατ. κατ' έτος, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να λήξει το 2028.

Την απόφαση έσπευσε να χαιρετίσει πρώτος - πρώτος ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι και η εν λόγω απόφαση είναι ενταγμένη στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟκών σχεδιασμών στην περιοχή, όπως άλλωστε αποκάλυπτε και το σχετικό έγγραφο προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβρη, που έλεγε ότι η αναβάθμιση θα συμβάλλει «στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» και για τη συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟικές και «αντιτρομοκρατικές» αποστολές - βλέπε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - σε όλη την περιοχή. Εξάλλου, στην ανάρτησή του στο διαδίκτυο, όπου έκανε λόγο για μια «μεγάλη μέρα για τους συμμάχους μας», ο Αμερικανός πρέσβης συνέδεσε ευθέως την αναβάθμιση με την επίσκεψη, τον περασμένο Οκτώβρη, του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Λευκό Οίκο και τα όσα άκρως επικίνδυνα συμφώνησε εκεί η κυβέρνηση με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, για την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως και για την «αναβάθμιση» των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Παράλληλα, ο Τζ. Πάιατ συνεχάρη και τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο και την ομάδα του.

Στο μεταξύ, ακριβώς για παραπέρα συνεννοήσεις με τις ΗΠΑ, από χτες βρίσκεται στις ΗΠΑ ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, για επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό Τζ. Ντάνφορντ, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Θα συμμετάσχει, εξάλλου, σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Center for Strategic and International Studies». Αναμένεται να εστιάσουν σε ζητήματα όπως εντατικοποίηση των συνεκπαιδεύσεων και της υποστήριξης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή από βάσεις στην Ελλάδα, με κορωνίδα τη Σούδα, αλλά και στην παροχή μεταχειρισμένου πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, στην πρεμούρα της κυβέρνησης να παίξει το ρόλο «πυλώνα» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στη ΝΑ Ευρώπη.

Αλλωστε, με αφορμή εξοπλισμούς στους οποίους προχωρά και η τουρκική αστική τάξη και τους ανταγωνισμούς για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ήδη σε αρμόδιους κύκλους γίνονται συζητήσεις για αγορές και νέων αεροσκαφών. Το θέμα άφησε ανοικτό την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Π. Καμμένος, ενώ παρέμβαση στην ίδια κατεύθυνση έκανε και ο τ. Α/ΓΕΕΘΑ, νυν πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Μιχ. Κωσταράκος. Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, μπρος και στη σχεδιαζόμενη αγορά από τους Τούρκους αεροσκαφών «F-35», λέει ότι πέρα από την αναβάθμιση των «F-16», «εφόσον η Τουρκία παραλάβει τελικά "F-35", θα πρέπει και εμείς να αγοράσουμε κάποιο αριθμό για να αντισταθμιστεί η υπέροχη στον αέρα που τα "F-35", όταν εμπλέκονται, θα παρέχουν. Η απόφαση της Τουρκίας μάς ρυμουλκεί προς τα εκεί (...) Θέλουμε αεροσκάφη στον αέρα. Κι ας μην είναι "F-35"». Ηδη λέγονται πολλά σε διαδρόμους και πηγαδάκια περί «F-15» ή γαλλικών «Mirage».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τρέχει» τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διευθέτησης ανοιχτών ζητημάτων στα Δυτ. Βαλκάνια προκειμένου να «τρέξουν» σχεδιασμοί των ΝΑΤΟ - ΕΕ για την περιοχή.

Καθώς η ελληνική κυβέρνηση παίζει σε αυτά τα σχέδια ρόλο σημαιοφόρου, αύριο και μεθαύριο διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη την 3η υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, όπου θα ξανασυναντηθούν και οι ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, στην προσπάθεια κατάληξης σε μια συμφωνία για το ονοματολογικό της γείτονος, ώστε να μπει στο ΝΑΤΟ.

Καθώς η ελληνική πλευρά βάζει ως προαπαιτούμενο αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, είπε σε συνέντευξή του ότι η χώρα του θα πρέπει σίγουρα να ανοίξει το θέμα του Συντάγματός της, πριν από την ένταξή της στην ΕΕ, όπως όλα τα άλλα μέλη της Ενωσης, «μεταφέροντας ένα τμήμα της κυριαρχίας της στην Ενωση. Αν απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις, ως ασφάλεια για τους Ελληνες πολίτες, τότε αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί ως επιλογή», πρόσθεσε.

«Αναζητούμε όλες τις πιθανές δημιουργικές επιλογές για μια λύση, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια λύση είναι εφικτή αν οι θεσμοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ ψηφίσουν υπέρ της», συμπλήρωσε. Παραπέμποντας σε ψήφιση της όποιας συμφωνίας από τα δύο Κοινοβούλια συνέχισε λέγοντας ότι οι θεσμοί θα πρέπει να εγκρίνουν τη λύση και όχι ο ίδιος ή ο Αλ. Τσίπρας, ή οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών. Πριν από λίγες μέρες, ο Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίλυση του ονοματολογικού τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα διενέργειας δημοψηφίσματος, για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας του.

Στο μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, τη Δευτέρα έγινε στα Τίρανα ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών. «Η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας», διαμηνύεται από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα για να «τρέξουν» οι μπίζνες του κεφαλαίου, στην Ενέργεια και άλλα πεδία.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας

Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ συνεχίζουν να απευθύνονται στους εργαζόμενους και τη νεολαία και τους καλούν να δυναμώσουν τη δράση τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, προσπερνώντας τις παγίδες που στήνει το κεφάλαιο, τα παραμύθια της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Τους καλούν να συζητήσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου και τις πολιτικές που το υπηρετούν.

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Στην Αττική

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στη 1 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Φυσικομαθηματική καλούν σε συγκέντρωση στο Μαθηματικό, αμφιθέατρο 21, με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο καλούν σε συγκέντρωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο Πέμπτη:

-- Στη 1 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Πειραιά καλούν σε συγκέντρωση στην αίθουσα Β218, με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ΑΣΟΕΕ καλούν σε συγκέντρωση στην αίθουσα Α, με ομιλητή τον Νίκο Σταματόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Παρασκευή 4 Μάη, στις 6 μ.μ., η ΚΟΒ στην τράπεζα «Alpha Bank» καλεί σε συγκέντρωση στην αίθουσα της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα), με ομιλήτρια την Τόνια Γαρδούνη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα Τετάρτη:

-- Η ΤΟ Ημαθίας καλεί σε σύσκεψη με αγρότες στην «Ελιά», στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Ευθύμη Δημάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Η ΚΟΒ Παπάφη - Δόξα καλεί στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της, με ομιλητή τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

-- Η ΚΟΒ Πολίχνης καλεί στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Πολίχνης, με ομιλητή τον Γιάννη Δελή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών καλεί στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βέροια, με ομιλήτρια την Ιωάννα Σοφρώνοφ, μέλος της ΤΕ Ημαθίας.

Την Παρασκευή 4 Μάη:

-- Οι ΚΟ Μεταφορών καλούν στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ, με ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

-- Η ΤΟ Ημαθίας καλεί σε εκδήλωση - σύσκεψη στις 8 μ.μ., στο κοινοτικό κατάστημα Επισκοπής Νάουσας. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Κρήνης καλεί στις 7 μ.μ. στα γραφεία της, με ομιλητή τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

-- Η ΚΟ Τύπου - Χάρτου καλεί στις 7 μ.μ. στον πολυχώρο «Εν αρχή» στα Λαδάδικα, με ομιλητή τον Ντίνο Βαγγέλη, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

Ερχεται το «Truman»

Στο Β' 15ήμερο του Μάη αναμένεται να καταπλεύσει στο Αιγαίο και με προορισμό τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, για ανεφοδιασμό, το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» και η αρμάδα συνοδείας του, που σήμερα πλέουν στη Δυτική Μεσόγειο. Επισήμως, μετά την Ανατολική Μεσόγειο θα περάσει το Σουέζ για να αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Αραβική και τον Περσικό Κόλπο.

Το «Truman», συνοδευόμενο από πανίσχυρη αρμάδα υποστήριξης, πέρασε τα Στενά του Γιβραλτάρ λίγες μέρες μετά το νέο ιμπεριαλιστικό χτύπημα στη Συρία, στις 27 Απρίλη, αφού πρώτα ολοκλήρωσε τη διάρκειας μιας βδομάδας άσκηση «Lightning Handshake 2018» με το Ναυτικό του Μαρόκου. Είναι τακτική τους, άλλωστε, αυτές οι συνεκπαιδεύσεις, βελτιώνοντας την περιλάλητη διαλειτουργικότητα με συμμάχους και εταίρους, συντονίζοντάς τους καλύτερα στην υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών προταγμάτων, βρίσκοντας, ταυτόχρονα, πρόσχημα με αυτές τις ασκήσεις να παρατείνουν την παρουσία τους σε επιλεγμένες ζώνες, ασκώντας εκεί έλεγχο επί στρατηγικών διαύλων.

Σε αυτήν τη βάση, δεν αποκλείεται συνεκπαίδευση και με μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως είχε γίνει και πέρυσι, όταν ασκήθηκαν μαζί η φρεγάτα «Κουντουριώτης» με το αεροπλανοφόρο «USS George H. W. Bush», ή ακόμα και μονάδες του ελληνικού Ναυτικού να αναλάβουν ρόλο «συνοδείας» του στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έγινε πρόσφατα με το αμερικανικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Iwo Jima» με την αρμάδα συνοδείας του, ανεβάζοντας και αυτό το θερμόμετρο στην ευρύτερη περιοχή, όπου συνωστίζονται πολεμικά μέσα από μια σειρά ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, με επικίνδυνους σχεδιασμούς και κλιμάκωση της έντασης σε όλο τον άξονα από Συρία έως Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ