ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση με αφορμή τις μεγάλες προσφυγικές ροές

Eurokinissi

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη συντόμευση της διαδικασίας ταυτοποίησης των προσφύγων που καθημερινά φτάνουν κατά εκατοντάδες στην περιοχή του Βόρειου Εβρου, ειδικά μετά την επέμβαση της Τουρκίας στο Αφρίν, αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι συνεχόμενοι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ, Γαλλίας και Ισραήλ στη Συρία, η επέμβαση της Τουρκίας στο Αφρίν, αποτελούν στοιχεία της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και έχουν δημιουργήσει νέο μεγάλο κύμα προσφυγικών ροών, γιγαντώνοντας το ανθρώπινο δράμα στην περιοχή.

«Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των αντιθέσεων ΕΕ - Τουρκίας είναι και οι ροές στον Βόρειο Εβρο. Ροές που ειδικά μετά την επέμβαση της Τουρκίας στο Αφρίν έχουν γιγαντωθεί.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο Ορεστιάδας καθυστερούν σοβαρά τη διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων στον Βόρειο Εβρο. Η υπερπληρότητα του Κέντρου δημιουργεί τραγικές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.

Είναι ανάγκη άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση με προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής στο Φυλάκιο, αλλά και για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών προσωρινής φιλοξενίας, που δεν θα βρίσκονται δίπλα στα σύνορα, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με στόχο τη συντόμευση της διαδικασίας ταυτοποίησης των προσφύγων στην περιοχή του Βόρειου Εβρου.

Να γίνει με κρατική ευθύνη η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες σύγχρονες δομές και να δοθούν άμεσα όλα τα κατάλληλα έγγραφα και δυνατότητες, έτσι ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να φτάνουν ελεύθερα με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης στη χώρα όπου επιλέγουν να ζήσουν, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Να σταματήσει η χώρα μας να γίνεται ένα απέραντο ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να διευκολύνει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να συμβάλλει με κάθε τρόπο στα εγκλήματα που γεννούν την προσφυγιά.

Είναι ανάγκη ο λαός μας να δείξει αλληλεγγύη στους βασανισμένους και ξεριζωμένους των πολέμων, να καταδικάσει τους πραγματικούς ενόχους για την προσφυγιά, να καταδικάσει κάθε ρατσιστική φασιστική φωνή, που από τη μια "βαράει προσοχή" στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές και από την άλλη επιτίθεται στους πρόσφυγες. Να καταδικάσει το σύστημα που γεννά τον πόλεμο, τη φτώχεια, την προσφυγιά, τον καπιταλισμό».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα αγώνα για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Συνέντευξη Τύπου χτες για το θέμα

Κάλεσμα στις λαϊκές οικογένειες του Βόλου να συνεχίσουν τον αγώνα για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών (SRF/RDF) και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ, όπως και η παραγωγή απορριμματικών καυσίμων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) Θεσσαλίας, απηύθυναν οι εκπρόσωποι της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ - συμμετείχαν οι Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας, Γιώργος Λούμας, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας και Απ. Νάνος, δημοτικός σύμβουλος Βόλου - σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Επισήμαναν ότι «ο αγώνας αυτός δεν τελείωσε με το μεγάλο συλλαλητήριο στις 5 Μάη (...) Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι και νέες μπορούμε να αποτρέψουμε το έγκλημα που δρομολογείται για τα κέρδη τους. Να οργανώσουμε τον αγώνα μας, με τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς. Να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί ο Βόλος σε αποτεφρωτήρα καυσίμων από απορρίμματα, σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών».

Υπογραμμίζοντας ότι «για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας, το κύριο είναι να διακρίνουμε τους υπεύθυνους, να στοχεύσουμε σωστά, να γίνουν τα συμπεράσματα δύναμη για τη συνέχεια», αναφέρθηκαν στις εξελίξεις που ακολούθησαν την πριν από ένα χρόνοαπαράδεκτη αδειοδότηση της κυβέρνησης, σε συνέχεια και κλιμάκωση των αδειών των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς την ΑΓΕΤ, που αποδεικνύουν ότι «οι αστικές κυβερνήσεις για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων δεν διστάζουν, παράλληλα με την κατακρεούργηση των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών δικαιωμάτων, να προχωρούν χωρίς δισταγμό σε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που δεν σέβονται ούτε το δικαίωμα στη δημόσια υγεία ούτε το δικαίωμα στη ζωή».

Οπως ανέφεραν, μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα αποδείχτηκε ότι:

-- Η κυβέρνηση υπερασπίζεται επιθετικά την ΑΓΕΤ, αναμασά τους εκβιασμούς της εταιρείας για τις θέσεις δουλειάς.

-- Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρά τους λεονταρισμούς του περιφερειάρχη, έχει αποδειχθεί χρήσιμος σύμμαχος της ΑΓΕΤ.

-- Η δημοτική αρχή Βόλου αποκαλύφθηκε πλήρως. Πέρσι το Νοέμβρη διέκοψε συνεδρίαση φέρνοντας την αστυνομία και μια βδομάδα μετά αποφάσισε να προχωρήσει σε εργοστάσιο SRF/RDF για να τροφοδοτεί την ΑΓΕΤ! Φέτος το Μάρτη έκρυψε τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας από συνεδρίαση για την ΑΓΕΤ που η ίδια κάλεσε. Κάτω από την κατακραυγή προχώρησε σε μια κωμική κινητοποίηση στο εργοστάσιο και επανήλθε με μια ημερίδα - φιάσκο, με καλεσμένους δήθεν επιστήμονες που τελικά αποδείχτηκαν στελέχη επιχειρήσεων που έβγαζαν κέρδη από το εμπόριο καμένων σκουπιδιών.

-- Η ναζιστική Χρυσή Αυγή δεν έχει ψελλίσει ούτε άχνα για το ζήτημα και πώς να το κάνει, αφού μπροστά στα αφεντικά της, τα μονοπώλια και το σύστημά τους, είναι υπάκουο σκυλάκι.

-- Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο ΕΚΒ, Σωματείο ΑΓΕΤ, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σωματείο Επισιτισμού) αποτέλεσε το καλύτερο Γραφείο Τύπου της ΑΓΕΤ.

-- Οι φωνές που ακούγονται από την «Επιτροπή Αγώνα» και την «Περιβαλλοντική» για το ζήτημα, όχι μόνο δεν βοηθούν στην αποκάλυψη των ενόχων, αλλά συσκοτίζουν και θολώνουν. Οι διάφορες ομάδες που μέχρι πριν από λίγο ήταν στην ίδια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κάθε λόγο να συσκοτίζουν τους ενόχους. Ο κόσμος πρέπει να τους διακρίνει πίσω από την ανωνυμία μιας «επιτροπής», γιατί τις ίδιες αυταπάτες που μοίραζαν τότε μοιράζουν και σήμερα, προσδίδοντας ξανά αριστερό άλλοθι σε διαχειριστικές λογικές που βολεύουν την κυβέρνηση και το σύστημα.

Σε αντίθεση με όλα αυτά - επισήμαναν - «το ΚΚΕ αυτόν τον χρόνο πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη του ζητήματος, στην αποκάλυψη των ενόχων κάθε φορά που πήγαινε να συσκοτιστεί η υπόθεση. Οι κομμουνιστές που είμαστε στη Βουλή, στην Περιφέρεια, στο δήμο, εκεί που συμμετέχουμε προσπαθήσαμε να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που είναι στους μαζικούς φορείς πρωτοστάτησαν στο να γίνει υπόθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Και εκεί βρίσκεται και η συνέχεια».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Ευχολόγια την ώρα που οι εγκλωβισμένοι αυξάνονται

Την πεποίθηση ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το άσυλο «θα οδηγήσει στην αποσυμπίεση των νησιών, σε ταχύτερη λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου και προσφυγών και σε διαδικασίες ένταξης» εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας, σε συνέντευξή του. Ο ισχυρισμός στην πραγματικότητα γίνεται σε μια προσπάθεια να «χρυσωθεί το χάπι» για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου, με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Την ώρα άλλωστε που η κυβέρνηση εκφράζει ευχολόγια για «αποσυμπίεση των νησιών» και «επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου», ο πληθυσμός των εγκλωβισμένων ξεριζωμένων στη Λέσβο φτάνει τους 9.500 (στο ΚΥΤ της Μόριας ζουν 7.266 άνθρωποι, αντί για 3.000), στη Χίο 1.814, στη Σάμο 3.164 (στο τοπικό ΚΥΤ ζουν 2.908 αντί για 648), στη Λέρο 907 και στην Κω 1.151, φτάνοντας τους 16.500 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ρατσιστικές επιθέσεις σε Περιστέρι και Σεπόλια

Ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών σε Περιστέρι και Σεπόλια καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, μετανάστες καταγγέλλουν ότι δέχονται επιθέσεις τις τελευταίες τρεις βδομάδες σε περιοχές του Περιστερίου και των Σεπολίων. Την περασμένη Κυριακή, ο Μοχάμεντ Γκούλμπαζ, εργάτης, βαφέας αυτοκινήτων, ενώ βάδιζε προς το σπίτι του μέσω της οδού Σολωμού, δέχτηκε επίθεση από περίπου 10 άτομα. Τα άτομα αυτά βρίσκονταν στη γωνία Σολωμού και Λευκωσίας. Πετάχτηκε ένας μπροστά στον Μοχάμεντ και τον γρονθοκόπησε ρίχνοντάς τον κάτω. Οι άλλοι, οι οποίοι είχαν πλησιάσει, άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι και τη πλάτη. Η επίθεση κράτησε δύο λεπτά περίπου και αποχώρησαν.

Ο μετανάστης πήγε στο αστυνομικό τμήμα Περιστερίου, το οποίο βρίσκεται στο ίδιο τρίγωνο με το δρόμο όπου έγινε η επίθεση, σε απόσταση διακοσίων μέτρων. Το πρόσωπό του ήταν ματωμένο. Οι αστυνομικοί τον έστειλαν να πάει μόνος του σε νοσοκομείο για να εξεταστούν τα τραύματά του.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Αραγε, η Αστυνομία έκανε έρευνα για το περιστατικό το οποίο είχε μόλις συμβεί και μάλιστα κοντά στο αστυνομικό τμήμα, σε ακτίνα όπου μπορούσαν να πάνε με τα πόδια»; Οπως επισημαίνεται ,το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, καθώς τις τελευταίες υπάρχουν καταγγελίες και για άλλες επιθέσεις στην ίδια περιοχή.

Πυρκαγιά στο πάρκο Τρίτση

Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής 13 Μάη στο πάρκο Τρίτση στο Ιλιον. Η πυρκαγιά έκαψε χαμηλή βλάστηση στο νότιο μέρος του πάρκου, ενώ επιτόπου επιχείρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η πυρκαγιά δεν εξαπλώθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής. Οι πυροσβέστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση είχαν να αντιμετωπίσουν την παντελή έλλειψη υποδομών πυροπροστασίας μέσα στο πάρκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να ανεφοδιαστούν τα οχήματα της Πυροσβεστικής, έπρεπε να αναζητηθούν υδροστόμια εκτός του πάρκου, στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο της πυρκαγιάς και χρειάστηκε να σπάσουν το λουκέτο της κλειδωμένης μπάρας στην είσοδο του πάρκου.

Και το τελευταίο αυτό γεγονός αναδεικνύει με τον πιο επικίνδυνο τρόπο ότι το πάρκο παραμένει αθωράκιστο μπροστά στον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Είμαστε μόλις στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου και υπάρχει επιτακτική ανάγκη, εδώ και τώρα, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας του πάρκου, που αποτελεί πνεύμονα πρασίνου για τη Δυτική Αθήνα και το λεκανοπέδιο συνολικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ